مناظرات ۸۸ ایران را پای تلویزیون میخکوب کرد
محمد مهاجری، بهروز نعمتی و فرخ نگهدار در کلاب هاوس خبرآنلاین به بحث و بررسی اولین مناظرات انتخابات ریاست جمهوری پرداختند.
«مهندسی صداوسیما برای مناظرات؛ عمدی یا تصادفی» عنوان سوالی بود که در کلاب هاوس خبرگزاری خبرآنلاین به بحث و بررسی گذاشته شد.
بخش هایی از این نشست مجازی را بخوانید؛
* محمد مهاجری، فعال رسانه ای اصولگرا
قرار بود که مناظره دیروز درباره اقتصاد باشد، اما به نظر میآمد سوالات تدارک شده توسط صداوسیما به نحوی بود که موضوعات مهم اقتصادی روز در آن گم شده بود. عبارت اصلی اقتصاد امروز در دنیا، اقتصاد کروناست. اقتصادی که درباره اشتغال و نقدینگی در دوره کروناست. انتظار میرفت که یکی از موضوعات اصلی این باشد.
موضوع دوم بحث تحریمهاست، تحریم مسئله اصلی کشور است. همه کارشناسهای اقتصادی درباره همه سوالات از کلید واژه اصلی تحریم استفاده میکنند. الان هم در وین مذاکراتی در این رابطه در حال انجام است. دیروز هیچ سوالی در این مورد مطرح نشد.
به نظر میرسد این سوالات به نحوی مهندسی شدند که مسئله اقتصاد مغفول بماند. درباره مسائل دیگر که مطرح شد هم نامزدها حرف زیادی نداشتند و پاسخها با یک سرچ گوگل به دست آمدند. باقی وقت هم نامزدها به بحثهای بین خودشان پرداختند.
ابرچالش هایی دارم که از آنها وحشت میکنم
* بهروز نعمتی، نماینده ادوار مجلس
نمیدانم بگویم یا نه، سالهاست که صداوسیما به میل خودش برخورد میکند. این بحث مناظرات جزئی است. در صداوسیما همه آدمها یک شکل هستند، دیگر تنوع شکلی وجود ندارد، چه برسد که تنوع برنامهای باشد. چه برسد به این که برای مناظرات برنامهای داشته باشند که مردم پای صندوق رای بیایند.
موضوعات مغفول نماندند و این کار عمدی است، مثلا در بحث برجام و افایتیاف صداوسیما یک طرف موضوع است. آقای جلیلی در یک مصاحبه گفتند که امروز ۱۵۰۰ فقره موضوع تحریمی داریم، این ۱۵۰۰ تحریمی که باعث شده یک دلار از سیستم بانکی پول جابجا کنیم یا برای بیماران سرطانی دارو پیدا نشود. ما یک سری ابر چالش داریم که من از آنها وحشت میکنم.
من میگویم گسلهایمان فعال شده است و ممکن است که در ۵ سال آینده وضعیت بسیار بسیار بدی داشته باشیم. فکر کنم که عمدا صداوسیما به این موضوعات نپرداختند.
حتما در این کار غرضی وجود دارد و دوستان نمیخواهند واقعیت جامعه را منعکس کنند. امروز یک جوانی را دیدم که میگفت که مناظرات را بیبیسی دنبال میکند. من نمیفهمم در پنچ سه دقیقه چه کسی میتواند این موضوعات کلان اقتصادی را به شکلی باز کند که مردم دیدگاهشان را بفهمد.
به نظر من باید دو نفر دو نفر وقت در اختیار دوستان قرار داده میشد تا مردم براساس شناخت تصمیم بگیرند. اما الان متاسفانه تصمیمگیری براساس جنجال است.
حس شور و عشقی برای نوآفرینی در مناظرهها دیده نمی شود
* فرخ نگهدار،فعال سیاسی
انگار نه انگار مناظرات برای انتخاب رئیس جمهور است و شهروندان ما حس و حال تصمیمگیری دارند. یک ریزش عجیب در حس مشارکت شهروندان رخ داده است. مناظرات سال ۸۸ باعث میشد که همه ایران پای تلویزیون میخکوب شوند، در مناظرات اول انتخابات هم شهر تعطیل میشد. سوال من این است که چرا این اتفاق رخ داده است؟
در جزییات طرحی که صداوسیما ریخته است، دیدم که هیچ حس شور، عشق و تلاشی برای نوآفرینی در این مناظرهها دیده نمیشود. رادیو و تلویزیونها حتی نمیتوانند اطلاعات آماری نامزد را نشان بدهند، این نشان میدهد که برای انتخابات ریاست جمهوری تدارک صفر است.
چرا در فاصله برگزاری دو مناظره چرا هیچ ارزیابی نشد؟ چرا مثل مسابقه هوش این مناظرات را برگزار میکنند؟ با این کار نامزدها را کوچک نشان میدهند. در این سالها به مسیری رفتیم که اهمیت مردم کاهش پیدا کرده است. ما در مسیری رفتیم که اشتباه است.
دغدغه اصلی حکومت حس و حالی است که در شهروندان به وجود آمده است. این مشارکت از بین رفته است. من نمیبینم دولتی که میخواهد روی کار بیاید به این فکر کند که اصلا به مشارکت نیاز داریم.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.