تشریح ابعاد بیشتری از افشای اطلاعات محرمانه پادمانی در رسانهها از سوی سفیر و نماینده دائم کشورمان
غریب آبادی ابتدا گفت: اعتراضات و پیگیری های حقوقی ایران از آژانس در زمینه حفاظت از اطلاعات محرمانه، سابقه ای بیش از دو دهه دارد. قبل از پرداختن به ریشه این مشکلات، باید اشاره کنم که در مقاطع مختلف و بر اساس تعهدات کشورمان و ماموریتی که به آژانس از سوی شورای حکام داده شده، آژانس گزارشاتی را از راستی آزمایی اجرای تعهدات تهیه و در اختیار شورای حکام قرار می دهد. در یک برهه طولانی، گزارشات پادمانی آژانس که بسیار مفصل هم بودند تهیه و میان اعضا توزیع می شد و در پنج سال اخیر نیز گزارشات برجامی جایگزین شدند.
نماینده دائم کشورمان در ادامه اظهار داشت: اما در این مسیر، دو مشکل وجود دارد: اول، این که چه میزان از جزئیات فعالیت های پادمانی باید در این گزارشات منعکس شوند؛ و دوم این که مکانیسم اطلاع رسانی گزارشات به اعضای آژانس کاملا نقص دارد و این گزارشات قبل از اینکه از محرمانگی خارج شوند که در این مورد هم ملاحظه جدی داریم، به رسانه ها درز پیدا می کنند. به آژانس گفتیم که انتشار اطلاعات جزیی در گزارشات، باید به حداقل برسد و داده های غیر ضروری نباید منعکس شوند. اخیرا هم پیگیری این موضوع را مجددا با آژانس شروع کردیم.
سفیر کشورمان افزود: تمامی گزارشات پادمانی و برجامی و همچنین مکاتبات ایران با آژانس و بالعکس، محرمانه هستند. آژانس نیز گزارشات خود را در سایت داخلی خود که فقط در دسترس اعضای آن است، قرار می دهد. بیش از ۱۹۰ کشور به این سایت دسترسی دارند. آژانس مدعی است که این گزارشات از طریق آژانس به رسانه ها درز پیدا نمی کند و درواقع، مفهوم غیر مستقیم آن این است که امکان دارد یک یا چند کشور مبادرت به این کار کنند. برای جمهوری اسلامی ایران، مسوولیت اساسی حفاظت از اطلاعات محرمانه، با آژانس بین المللی انرژی اتمی است؛ چرا که اگر این مکانیسم اطلاع رسانی ایراد دارد، باید آن را اصلاح و مورد تجدیدنظر اساسی قرار دهند. در این زمینه، مطلبی که اخیرا توسط رویترز منتشر شد نیز مبنای آن گزارش محرمانه آژانس است که در همین سایت داخلی قرار داده شده بود و طبیعتا، می تواند از طریق برخی کشورها همزمان برای برخی رسانه ها نیز ارسال شود. در اینجا، آژانس مسوولیت مستقیم دارد و از کشورها که به این اطلاعات محرمانه دسترسی پیدا می کنند نیز سلب مسوولیت نمی شود.
غریب آبادی این موضوع که از گذشته، گزارشات آژانس متعاقبا با تصمیم شورای حکام بطور علنی منتشر می شوند را نیز دلیل موجهی برای انتشار زودتر از موعد آنها توسط آژانس و کشورها ندانست و گفت: هرگونه انتشار اطلاعات محرمانه پیش از سیر روال حقوقی خود، منحصرا در اختیار جمهوری اسلامی ایران، به عنوان دارنده و مالک این اطلاعات، می باشد. وی در انتها، اعلام کرد که بزودی پیگیری های حقوقی ایران در این زمینه بطور جدی دنبال می شود.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.