با پیروزی بایدن، آمریکا در جهان غیرعادی به وضعیت عادی بر میگردد؟
خبرگزاری فرانسه در گزارشی نوشته است: جو بایدن که 36 سال سناتور و هشت سال معاون باراک اوباما در ریاست جمهوری بوده در صورتی که دونالد ترامپ را در سوم نوامبر شکست دهد، در حالی وارد کاخ سفید خواهد شد که تجربه سیاست خارجیاش خیلی بیشتر از هر رئیس جمهوری در چند دهه گذشته است.
ترامپ به دنبال این بوده که رزومه بایدن را به مانع تبدیل کند و از در هم شکستن اتفاقنظرهای دیپلماتیک چه در داخل و چه در خارج با خروج از توافقات بینالمللی همچون توافق آب و هوایی پاریس و سازمانهایی همچون سازمان بهداشت جهانی و تحسین از رهبران مستبد خرسند بوده است.
کاترینا مالیگان، مدیر بخش امنیت ملی و سیاست بینالملل در انستیتوی چپگرای مرکز پیشرفت آمریکا اظهار کرد، از نظر شرکای بینالمللی ناراضی از ترامپ، مساله فقط خود او نیست بلکه مساله این است که آیا رای دهندگان آمریکایی به انتخاب کردن کسانی همچون او ادامه خواهند داد؟
وی تصریح کرد: برای باقی مانده جهان این انتخابات ریاست جمهوری درباره این است که آیا آمریکا واقعا چیزی است که انتخابات گذشته آن را نشان داد یا اینکه آن فقط یک انحراف بوده است.
مالیگان خاطرنشان کرد، انتظار دارد دولت بایدن سریعا تعهدش را هم به همکاریهای بینالمللی که تاریخشان به زمان سالهای دولت اوباما باز میگردد و به ارزشهای لیبرال نشان دهد، در حالی که پیش از این بایدن وعده برگزاری یک اجلاس از کشورهای دموکراتیک در اولین سال ریاست جمهوری خود را داده است.
وی افزود: اما در نمای بزرگتر، من سیاست خارجی بایدن را احیای سیاست خارجی دوران اوباما نمیبینم. جهان تغییر زیادی کرده است. ما اکنون ۲۰ سال از زمان حوادث ۱۱ سپتامبر فاصله گرفتهایم.
بایدن وعده داده در جهت مبارزه با چالشهای جهانی همچون تغییرات آب و هوایی و همه گیری کووید ۱۹ اقدام کند و خواستار یک خط مشی همراه با سخت گیری بیشتر در قبال حقوق بشر نزد همپیمانان آمریکا همچون عربستان، مصر و ترکیه که رهبرانشان مجذوب ترامپ هستند، شده است.
سلیا بیلن، کارشناس مهمان در انستیتوی بروکینگز که به مطالعه دموکراتها میپردازد، نیز میگوید، بایدن مشاورانی دارد که ایدههای جدیدی در قبال یک سیاست خارجی پساترامپ مطرح کردهاند.
اما او بیان داشت: این ریسک وجود دارد که بایدن و برخی از نزدیکترین دستیارانش، به طور سنتی دموکراتهای حامی گرایش بینالمللی و ترانس آتلانتیک هستند که جهان را در همان وضعیت زمانی که کنار رفتند و در وضعیت امروزش ببینند.
بایدن بعید است که همپیمانان خارجی را کوچک بشمارد یا در توئیتر تهدید به جنگ کند اما او همچنین دقیقا قطب مخالف ترامپ هم نیست.
بایدن همچون این غول حوزه املاک (ترامپ)، مدتهاست بیشتر بر مهارتهای مذاکرات و پیوندهای شخصیاش با رهبران به جای حرف زدن درباره استراتژی ژئوپلتیکی بزرگ تاکید دارد.
بایدن در عین حال در زمینه چند مساله کلیدی موضعش با ترامپ یکی است. او که از مخالفان طولانی مدت جنگ آمریکا در افغانستان بوده از خارج ساختن نظامیان حمایت کرده است.
بایدن هم راستا با اتفاق نظر فزاینده دو حزبی در واشنگتن، همچنین خواستار خط مشی سختگیرانه در قبال چین در زمینه های تجارت، امنیت و حقوق شده و هر دو نامزد ریاست جمهوری به یکدیگر در زمینه اینکه چه کسی در برابر چین سرسختتر خواهد بود، تاختهاند.
کلمان بون، وزیر مشاور در امور اروپایی دولت فرانسه بیان داشت: ما اروپاییها نباید فکر کنیم وقتی رئیس جمهور جدید در آمریکا وجود داشته باشد، وضعیت همچون وضعیت زمان قبل از انتخاب دونالد ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا خواهد شد.
او خاطرنشان کرد: من فکر میکنم برخی جریانهای ریاست جمهوری ترامپ همچون اعمال فشار بر اتحادیه اروپا در زمینه تامین مالی امنیتش، سختگیری نسبتی در قبال تجارت، بازی سختی که ترامپ با چین داشته و عناصر اصلی این مسائل به نحوی ادامه خواهند یافت.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.