جزئیات جریمه افرادی که ماسک نمیزنند
از زمانی که ویروس کرونا بر زندگی مردم سایه انداخت، بیش از ۷ ماه میگذرد و همچنان شمار قربانیان این بیماری در حال افزایش است. تاکنون بیش از ۴۶۸ هزار نفر در کشورمان به این ویروس مبتلا شده اند که حدود ۲۷ هزار نفر از آنها جان خود را از دست دادهاند.
با شناخت برخی از رفتارهای این ویروس هزار چهره همه مسئولان، پزشکان و صاحبنظران به این نتیجه رسیدهاند که بهترین راه برای مقابله با این ویروس «پیشگیری» است و استفاده از ماسک و رعایت فاصله گذاری اجتماعی بهترین رفتارهای پیشگیرانه محسوب میشوند.
اما علیرغم اینکه بسیاری از افراد به توصیههایی که مسئولان مربوطه اعلام میکنند، تن میدهند تا از شر این ویروس در امان باشند، هنوز برخی از افراد جامعه، نه تنها آماری که به صورت روزانه از تعداد مبتلایان و قربانیان این ویروس منتشر میشود را جدی نمیگیرند بلکه نسبت به استفاده از ماسک، فاصلهگذاری اجتماعی و موارد دیگری که مورد تأکید مسئولان است بی توجه هستند.
شاید این افراد بر این باور هستند که کرونا سراغ آنها نمیآید یا چیزی برای از دست دادن ندارند، حال آنکه اگر مبتلا شدن به این ویروس برایشان اهمیتی ندارد باید به فکر سایر افرادی که در طول روز به دلایل مختلف کنارشان قرار میگیرند، باشند و بدین ترتیب مسئولیتپذیری اجتماعی خود را با استفاده از ماسک و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی نشان دهند.
حال، با فرارسیدن فصل پاییز و موج سوم شیوع کرونا وقت آن رسیده است که تصمیمات جدیدی درباره این دسته از افراد که نه تنها برای خودشان بلکه برای سلامتی دیگران نیز ارزش قائل نیستند، اتخاذ شود.
اواسط مرداد ماه زهرا نژادبهرام عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به اینکه لازم است از راهکارهای جدیدتری استفاده شود، گفت: با توجه به شیوع جهانی کرونا، میتوان از تجربیات و الگوی سایر کشورها نیز بهرهمند شد. برخی از کشورها نسبت به جریمه افراد فاقد ماسک اقدام کردهاند این تجارب قابل تأمل، قابل بررسی و قابل اجرا هستند.
وی ادامه داد: از آنجایی که ماسک میتواند بین ۸۰ تا ۹۰ درصد مانع شیوع ویروس شود، استفاده اجباری از آن فرصت خوبی برای شهروندان شهر پرجمعیتی مانند تهران است و میتوان از گزینه جریمه نیز استفاده کرد.
نژادبهرام پیشنهاد خود را به صورت مکتوب به ستاد کرونای استان تهران ارسال کرد البته پیش از آن هم حسن روحانی رئیس جمهوری در هشتم تیر ماه سخنانی درباره این موضوع مطرح کرد و بعد از آن هم مسعود مردانی، متخصص بیماریهای عفونی و عضو کمیته علمی مبارزه با کرونا در گفتگو با رسانهها اعلام کرده بود که احتمالاً برای افراد بدون ماسک از روز ۱۵ تیرماه جریمه صادر خواهد شد.
وی همچنین در خصوص اینکه آیا تنها با ماسک زدن مردم میتوان کرونا را در کشور کنترل کرد یا خیر؟ اظهار کرد: بله؛ به عنوان مثال در جمهوری چک با شیوع کرونا همه مردم استفاده از ماسک را جدی گرفته و هیچ فردی بدون ماسک در خیابان و خارج از خانه دیده نشد؛ همین روش باعث کنترل کامل کرونا در آن کشور و مهار آن شد؛ همچنین کشور دیگری مثل ایتالیا، ماسک زدن را اجباری نکرد و مردم آن کشور نیز چندان استفاده از ماسک را جدی نگرفتند و در نهایت شاهد بحران کرونا در ایتالیا بودیم. با ماسک میتوان کرونا را کاملا کنترل کرد.
اگرچه میشد این امر را زودتر از اینها اجرا کرد ولی حالا بعد از گذشت حدود سه ماه از طرح این موضوع، ایرج حریرچی معاون کل وزیر بهداشت شب گذشته در گفت وگوی ویژه خبری، اعلام کرد از هفته آینده استفاده از ماسک در هرمحیطی اجباری است.
وی گفت: از هفته آینده افرادی که از خانه خارج می شوند و ممکن است کار اداری نداشته یا صاحب کسب و کار نباشد اگر از ماسک استفاده نکنند، جریمه خواهند شد. مبلغ جریمه نیز تا هفته آینده نهایی و اعلام خواهد شد.
آلمان، ایتالیا، فرانسه، بلژیک، انگلیستان، ترکیه و برخی از کشورهای عربی مانند کویت، الجزایر وعمان از جمله کشورهایی هستند که برای افراد فاقد ماسک جرایمی را تعیین کرده اند، بلکه بتوان با این هربه آنها را مجبور به استفاده از ماسک در اماکن عمومی کرد . با اجرای این طرح خواسته به حق شهروندانی که سختی ماسک زدن را به جان میخرند، عملی میشود و حالا باید دید اهرم جریمه چقدر میتواند کارساز باشد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.