رویترز: ایران در دام آمریکا نمیافتد
به گزارش رویترز، چندین مقام ایرانی در گفتوگو با این خبرگزاری آمریکایی تاکیدکردند که سرنوشت توافق هستهای شکننده ۲۰۱۵ میان ایران و قدرتهای جهانی به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده ماه نوامبر (آبان) بستگی دارد و نه به طرح پیشنهادی جدید واشنگتن برای استفاده از اسنپ بک (مکانیسمی که سبب بازگشت همه تحریمهای بین المللی علیه ایران میشود).
در ادامه مطلب درج شده در این خبرگزاری آمریکایی آمده است: هنگامی که ایران در ازای برداشته شدن تحریمها، با محدود کردن برنامه هستهای خود موافقت کرد، هشدار داد که اگر هر یک از طرفین به اسنپ بک متوسل شوند، دیگر در برجام باقی نمیماند.
حال دولت «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا با آنکه در سال ۲۰۱۸ از توافق هستهای با ایران خارج شده، این هفته برنامه ریزی کرده با استفاده از اسنپ بک و با وجود مخالفت سایر طرفهای برجام، اقدام به بازگشت تمامی تحریمهای بین المللی علیه ایران کند.
اما با وجود اظهارات تهران در پنج سال پیش و در زمان انعقاد توافق هستهای، سه مقام ارشد ایرانی به رویترز گفتند که رهبری ایران مصمم است به توافق هستهای پایبند بماند و امیدوار است که پیروزی «جو بایدن» رقیب سیاسی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ۳ نوامبر (۱۳ آبان) به نجات این توافق منجر شود.
یک مقام ارشد ایرانی که نخواست نامش فاش شود و در مذاکرات هستهای ایران با سایر قدرتهای بزرگ حضور داشت، گفت: «حتی اگر آمریکاییها بزرگترین اشتباه خود یعنی استفاده از مکانیسم اسنپ بک را انجام دهند، تصمیم ایران ماندن در برجام است». وی ادامه داد: «ما هنوز در برجام باقی میمانیم، هرچند ممکن است تا چند ماه آینده ترامپ دیگر در کاخ سفید نباشد».
بایدن گفته است که چنانچه ایران به تعهدات خود بازگردد، به توافق هستهای خواهد پیوست. این توافق در سال ۲۰۱۵ توسط «باراک اوباما» رییس جمهوری وقت آمریکا به امضا رسید.
یک مقام دیگر ایرانی و عضو تیم مذاکره کننده هستهای در این خصوص گفت: ایران "از نظر فنی و سیاسی" آماده ترک برجام است. وی که نخواست نامش فاش شود اضافه کرد: اما ما باید هوشیار باشیم و در دام ایالات متحده نیفتیم که در پی تحریک ایران برای ترک توافق هستهای است.
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران هم هفتهها و ماههای پیش رو را برای توافق هستهای بسیار مهم توصیف کرده است.
ایالات متحده برای آنکه بتواند از مکانیسم اسنپ بک استفاده کند، نخست باید شکایتی را در خصوص عدم رعایت مفاد برجام توسط ایران به ۱۵ عضو شورای امنیت ارائه دهد. ایران در واکنش به آنچه واشنگتن آن را کارزار فشار حداکثری خوانده، از برخی تعهدات خود نسبت به برجام خارج شده است؛ از جمله در غنیسازی اورانیوم.
اما دیپلماتها میگویند که روند اسنپ بک دشوار خواهد بود زیرا روسیه، چین و سایر کشورهای عضو شورای امنیت، قانونی بودن این اقدام ایالات متحده را به چالش میکشند. چرا که ترامپ به صورت یکجانبه از برجام خارج شده و اقدام به بازگشت تحریمهای خود کرده است.
یک دیپلمات اروپایی که نخواست نامش فاش شود در این مورد گفت: اقدام آمریکا برای بازگشت همه تحریمهای سازمان ملل خطر از بین بردن توافق هستهای را در پی دارد، اما این یک روال کاملا بحث برانگیز است و بنابراین اسنپ بک هیچ تاثیری نخواهد داشت، زیرا دیگر طرفها آن را نمیپذیرند.
واشنگتن استدلال میکند که هرچند دیگر یکی از طرفهای برجام نیست اما میتواند سبب بازگشت تحریمها شود زیرا هنوز هم در قطعنامه شورای امنیت ایالات متحده سال ۲۰۱۵ یکی از اعضای توافق هستهای است.
یک دیپلمات دیگر اروپایی هم تاکید کرد: "اکثریت قریب به اتفاق جامعه بین الملل" معتقد هستند ایالات متحده نمیتواند موجبات بازگشت تحریمهای سازمان ملل را فراهم کند.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.