بخشی از مصاحبه را می خوانید:

 شما بعد از انتصاب به عنوان اولین رییس کمیته امداد، ممنوعیت هرگونه فعالیت حمایتی از نامزدهای انتخابات را به تمام کارکنان اعلام کردید. چند ماه دیگر باید شاهد فعالیت نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۱۴۰۰ باشیم. به گفته شما، بنیاد مستضعفان ۴۷ هزار نفر حقوق‌بگیر مستقیم دارد. این ۴۷ هزار نفر قابلیت بالایی برای هدایت منابع زیردست به سمت حمایت از نامزدهای انتخابات دارند. آیا در بنیاد مستضعفان هم برنامه‌ای برای ممنوعیت حمایت‌های انتخاباتی دارید؟

به یاد دارم زمانی که در کمیته امداد بودم، در وزارت کشور جلسه‌ای برگزار شد و شائبه‌ای مطرح بود مبنی بر اینکه ممکن است حمایت‌های انتخاباتی در کمیته امداد اتفاق بیفتد که من اطمینان دادم چنین اتفاقی نمی‌افتد و پس از آن هم، مسوولان وزارت کشور تصدیق کردند که هیچ دخالت و شائبه‌ای در این باره و مربوط به کارکنان کمیته امداد نشنیده‌اند. سابقه بنیاد مستضعفان، منزه از این شائبه است و در دهه‌های گذشته، هیچ موقع به یاد ندارم که بنیاد مستضعفان وارد چنین مسائلی شده باشد چون رویکرد بنیاد مستضعفان، بیشتر اقتصادی و حمایتی و اجتماعی بوده تا اینکه صبغه سیاسی باشد. کارکنان ما، بیشتر افراد تحصیلکرده‌ای هستند که تحت قراردادهای شرکتی کار می‌کنند یا اعضای هیات مدیره و هیات امنا و مشغول به دفاتر و اظها نامه مالیاتی و فضاهای مشابه هستند. اما چون این تذکر درست است، حتما از این بابت مراقبت خواهد شد و به هیچ‌وجه بنیاد مستضعفان در هیچ عرصه مشابه و در هیچ نقطه از کشور حضوری نخواهد داشت چنانکه در انتخابات مجلس هم بنیاد مستضعفان هیچ فعالیتی نداشت و با وجود آنکه ما هیچ اعلامی در این باره نداشتیم اما مراقبت کامل داشتیم که چنین اتفاقی نیفتد. در سال‌های قبل هم بعید است که در بنیاد مستضعفان چنین اتفاقی افتاده باشد اما باز هم این تذکر را می‌پذیریم و مراقبت خواهد شد که ان‌شاءالله بنیاد مستضعفان مثل همیشه از این شائبه هم منزه بماند.

  ظرف چند سالی که ریاست کمیته امداد را برعهده داشتید و یک‌سالی که به ریاست بنیاد مستضعفان منصوب شده‌اید، من سفرهایی به مناطق محروم داشتم. این را به صراحت می‌گویم که پیش از آمدن شما به کمیته امداد و بنیاد مستضعفان، اقدامات برای رفع محرومیت، بسیار کم بوده و متاسفانه بنیاد مستضعفان یکی از نهادهایی بود که تا قبل از آمدن شما، به یک نهاد سیاسی با حضور چهره‌های سیاسی تبدیل شده بود. تلقی من این است که رهبری، شما را به ریاست کمیته امداد و بنیاد مستضعفان منصوب کردند که وظایف مغفول این نهادها را انجام بدهید و شائبه‌ها را در ذهن مردم تمام کنید و اعتماد عمومی را به این نهادها بازگردانید چون مردم نسبت به هر دو نهاد بی‌اعتماد بودند. چه توضیحی در این باره دارید؟

من نقدی بر سوال شما دارم. از جمله مسوولان بنیاد مستضعفان در این سال‌ها، فردی مثل آقای سعیدی‌کیا بوده که همه اقرار دارند محبوب همه گروه‌ها، تشکل‌ها و رویکردهاست و نمی‌توان گفت که ایشان صبغه سیاسی دارد. پیش از ایشان هم آقای فروزنده رییس بنیاد مستضعفان بود که همین امروز، مشاور امین رییس‌جمهوری است. سابقه بنیاد مستضعفان نشان می‌دهد که عملکرد این نهاد، سیاسی نبوده. ممکن است افراد سیاسی هم وارد بنیاد شده‌اند اما در کلان، عملکردشان سیاسی نبوده. مصداق‌های شما چیست؟

  مصداق اینکه هنوز در شهر بم، کانکس‌نشین داریم. هنوز در کرمانشاه کانکس‌نشین داریم. مشابه «قلعه گنج» در کشور فراوان است از جمله مناطقی در بندرعباس و چابهار که خودتان دستور بازسازی دادید.

مسوول کلان این مسائل، قوا و به خصوص، دولت است. و نه فقط این دولت، بلکه همه دولت‌ها مسوولند. دولت مسوول همه این مسائل است چون بانک مرکزی و بودجه و نفت و زیرساخت‌ها را در دست دارد اما بنیاد مستضعفان چنین امکاناتی ندارد که جای دولت بنشیند. همیشه هم این را گفته‌ام که بنیاد مستضعفان، نه می‌تواند و نه توانش را دارد و نه درست است که جای دولت بنشیند. بنیاد مستضعفان، در کنار دولت و یک نهاد مکمل است و نقاطی که مغفول می‌ماند، کمیته امداد و بنیاد مستضعفان باید وارد شوند. تلاش بنیاد مستضعفان، بیشتر بر رونق تولید بوده و بر اینکه نظام را در بعضی عرصه‌ها خودکفا کند که در این زمینه هم موفق شده و مصداق آن هم وضعیت تولید فولاد و سیمان و شیر و برق است. البته اینها زیرساخت‌هاست و اگر بنیاد مستضعفان وارد عرصه تولید نمی‌شد، از بابت این زیرساخت‌ها با مشکل مواجه می‌شدیم چون دولت در این عرصه تلاش کرد اما تلاش‌ها ناکافی بوده و ورود و اقدامات بنیاد مستضعفان، مکمل اقدامات دولت‌ها بوده و همین قدم‌ها، برگرفته از همان رویکرد کمک به رفع محرومیت است. اگر امروز در هر نقطه از ایران، برق و گاز و پوشش‌دهی تلفن همراه وجود دارد به این معناست که زیرساخت‌ها در سراسر کشور ایجاد شده. البته بنیاد مستضعفان هم در ایجاد این زیرساخت‌ها کمک کرده و حالا هم می‌خواهیم برای مسکن محرومان اقدام کنیم و با ظرفیت‌سازی، توان اجرایی و منابع را فعال کنیم. شاهد هستید که من به تمام نقاط کشور سفر می‌کنم که الگوی محرومیت‌زدایی شهرستان قلعه گنج را که پیش از ورود من ایجاد شده، در تمام مناطق محروم توسعه دهیم. قلعه گنج، امروز واقعا تغییر کرده و دولت و وزیر کشور هم به این تغییرات اقرار می‌کنند و بارها اعلام کرده‌اند که نرخ بیکاری در قلعه گنج در حال کاهش است. با ورود من، این الگو فقط کمی بازبینی و مرور شد اما در حال تسری به سایر نقاط کشور است. فرصت و اجازه بدهید که بتوانیم منابع هدف‌مان را پیش ببریم و گزارش قابل قبولی برای ارایه داشته باشیم.

 بعد از اعتراضات معیشتی دی ماه ۹۶، از شما سوال کردم و گفتید دولت باید اعتراضات مردم را بشنود. ظرف دو سال گذشته، اعتراضات مشابه نسبت به گرانی داشتیم و اخیرا هم خبر از اعتراضات بهبهان شنیدیم. امروز مردم گرفتار این گرانی و تورم، تبدیل به بمب‌های کوچک شده‌اند. شما رییس بنیاد مستضعفان هستید و جمعیت هدف‌تان امروز ۸۰ میلیون نفر است.

خدا نکند جمعیت هدف ما ۸۰ میلیون نفر باشند.

  چه توصیه‌ای دارید در مقابل این مردم معترض و بیکار و گرفتار تحریم و تورم کمرشکن؟

بنیاد مستضعفان، مسوول همه اوضاع نیست. ما به اندازه ظرفیت و به اندازه توان‌مان تلاش می‌کنیم و اطمینان می‌دهم که از هیچ ظرفیتی دریغ نمی‌کنیم. خیلی مهم است که ظرفیتی داشته باشیم ولی به میدان نیاوریم. خدا ما را نبخشد اگر چنین کنیم. حتما همه ظرفیت‌ها را می‌آوریم؛ آنچه بتوانیم و بشود. ما از حضور در کنار مردم و در کنار محرومان و برای کاستن آلام کوتاهی نمی‌کنیم اما همه اینها را با هماهنگی انجام خواهیم داد.

  تحلیل‌تان از شرایط امروز چیست؟

بخشی از این وظایف مربوط به سران قواست؛ مجلس، دولت و قوه قضاییه. اینها باید برای این وضعیت چاره‌اندیشی کنند چون راس هرم هستند و ما هم ذیل سناریوی آنها بازی می‌کنیم. تمام تلاش من این است که ما در بنیاد مستضعفان به گونه‌ای کار نکنیم که بازی را به هم بزنیم یا روند بازی را کند کنیم. این مهم است و نباید چنین اتفاقی بیفتد. بعضی‌ها بازی می‌کنند ولی باعث برهم خوردن بازی می‌شوند یا پاس درست نمی‌دهند یا بازی را کند می‌کنند و این، به هیچ‌وجه خوب نیست. همه مسوولان کشور باید سعی کنند در چارچوب سناریوی قوا حرکت کنند. اگر شما خبری آوردید درباره اینکه ما اختلالی در بازگرداندن ارز نیمایی داشته‌ایم یا از پرداخت مالیات که قانون کشور است، فرار کرده‌ایم یا کارگری را اخراج یا از پرداخت حقوق کارگران شانه خالی کرده‌ایم، واقعا جایزه دارید. خدا ما را نبخشد اگر چنین کرده باشیم. حتما هم باید این خبر را منتشر کنید که ما رسوای عالم بشویم و وای بر ما. اینها، چارچوب‌های نظام است ولو اینکه دیگران، رعایت نکنند. ما باید صبر کنیم و به خاطر شیوع ویروس کرونا، کار را تعطیل نکنیم. نباید در مقابل سختی‌ها تسلیم شویم. اصل تسلیم، تسلیم فکر و اعتقاد ماست. ما جبهه‌ای هستیم. اراده مهم است. به هیچ‌وجه نباید تسلیم شویم. مدیر، باید مدیر بحران هم باشد. مگر وقتی حضرت آقا من را به ریاست بنیاد منصوب کرد، خبری از ویروس کرونا بود؟ خیر. حالا بگویم به خاطر کرونا نمی‌توانم کار کنم؟ موظف بودم پیش‌بینی بحران را داشته باشم. من باید برای شرایط شیوع کرونا برنامه داشته باشم که حالا هم دارم. ویروس کرونا شایع شده و حالا بی‌تفاوت باشیم و بگوییم به ما چه مربوط ؟ بگوییم چرا تحریم آمده ؟ من کی بابت تحریم‌ها کم آوردم ؟ هر طور شده؛ با تلاش خودم و با استفاده از ظرفیت‌های دیگران باید مشکلات مربوط به تحریم را حل کنم. کشور ما ظرفیت‌های زیادی دارد.

  کشور ثروتمندی داریم؟

حتما. اصل ثروت، مردمند. برای این مردم هیچ قیمتی نمی‌توان تعیین کرد. مردم  کدام کشور را پیدا می‌کنید که با این تورم، این همه صبور و نجیب باشند و رعایت کنند و تا این حد با مسوولان همگام باشند و تا این حد تحمل داشته و فهیم باشند و در سختی‌ها؛ چه در مشکلات اقتصادی و چه در جنگ و چه در دفاع از حرم، کنار مسوولان باشند؟ مطمئنم که اگر مسوولان با یکدیگر متحد باشند و آگاه و هماهنگ عمل کنند و عقل‌شان را به کار بگیرند و به نفع مردم و با ملاحظه وضع مردم کار کنند، خداوندگار هم وعده داده که راه‌های جدیدی به روی ما باز می‌شود و من به این فرموده اعتقاد دارم و امیدوارم آن هم با تمام سختی‌های موجود که حتی بعضی‌ها را به ناامیدی رسانده، من خلاف این را می‌گویم. می‌گویم وقتی کار و تلاش می‌کنم، امیدوارم با وجود هر آنچه در اطرافم می‌گذرد. مهم این است که وظیفه‌ام را به درستی انجام بدهم و در این سناریو، چه نقشی ایفا کنم حتی اگر دیگران، وظیفه‌شان را به درستی انجام نمی‌دهند. بعضی اوقات، یک نقش، روی باقی نقش‌ها هم اثر می‌گذارد. امروز کشور گرفتار شرایط سخت اقتصادی است و جمیع شرایط هم وضع خوبی ندارد اما با داشتن این ملت با سابقه کهن و این حجم استعداد و ظرفیت‌های موجود در کشور، مطمئنم می‌توانیم نوسازی و بازسازی را با نفس و روحیه جدید ادامه دهیم.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.