آمریکا محدودیت فروش پهپادهای مسلح را کاهش داد
سیانان گزارش داد، آمریکا بار دیگر به خود این فرصت را داد تا به بهانه رقابت با چین، بخشی از یک پیمان چندجانبه را نادیده بگیرد.
به این ترتیب، دولت ترامپ با تعدی از پیمان موسوم به «رژیم کنترل فناوری موشکی» یا MTCR، راه را برای فروش برخی پهپادهای مسلح پیشرفته به متحدانش هموار کرد.
این پیمان در دهه ۱۹۸۰، با هدف نظارت بر صادرات تسلیحات موشکی منعقد شد حال آنکه شامل پهپادهایی که بُرد پروازی آنها ۳۰۰ کیلومتر است و ظرفیت حمل محمولههای دستکم ۵۰۰ کیلوگرمی را دارند نیز میشد.
این در حالی است که از همان موقع نیز فروش تجهیزاتی چون پهپادهای «ریپر»، به ۲ متحد اروپایی واشنگتن، یعنی فرانسه و انگلیس، بلامانع بود.
اما طبق دستورالعمل جدید، فروش پهپادهای سنگین وزن با بُرد کمتر از ۸۰۰ کیلومتر در ساعت، در صورتی که دولت صلاح بداند، به دیگر متحدان نیز بلامانع است.
بهانه آمریکا برای اتخاذ چنین تصمیمی، افزایش توانایی شرکای بینالمللی و ممانعت از سوءاستفاده کشورهایی است که جزئی از رژیم کنترل فناوری موشکی نیستند.
رژیم کنترل فناوری موشکی ۳۵ عضو دارد که شامل چین نمیشود و اکنون واشنگتن میگوید اگر دیر اقدام کنیم، پکن در زمینه تولید و فروش پهپادهای مسلح، از آمریکا پیشی میگیرد.
این در حالی است که به محض اعلام تصمیم کاخ سفید، دموکراتهای سنا و مجلس نمایندگان آمریکا به مخالفت با آن پرداختند چرا که این میتواند به معنای فروش پهپادهای مسلح به عربستان سعودی و امارات باشد.
در همین راستا، «کریس مورفی» از اعضای دموکرات مجلس سنا، طی پیامی توئیتری نوشت: فروش پهپادهای مسلح به خاورمیانه، در تناقض با قانون کنترل فروش اسلحه و ایدهای وحشتناک با پیامدهای مهلک به شمار میآید و من تمام تلاش خود را میکنم تا مانع این کار شوم.
البته، رژیم فناوری کنترل موشکی، پیمانی الزامآور نیست و همین موضوع به دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا، فرصت تعدی از آن را داده است. اما مسئله این است که حتی نادیده گرفتن بخشی از آن نیز میتواند محرک دیگر اعضا برای الگو گرفتن از آمریکا و در نهایت تفسیر گزینشی این توافق باشد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.