روی لیکلیدر استاد علوم سیاسی و روابط بین‌الملل دانشگاه روتگرز است، وی سال‌ها به تحقیق و تدریس در حوزه روابط بین‌الملل به‌ویژه در زمینه جنگ‌های داخلی پرداخته است. از آثار وی می‌توان به کتاب‌هایی از قبیل «نتایج جنگ‌های داخلی»، «توصیه‌های اخلاقی و مدیریت جنگ»، «کشتن را متوقف کنید» و «چگونه جنگ داخلی پایان می‌پذیرد؟» اشاره کرد.

نیویورک در حال حاضر مهمترین منطقه از نظر ابتلا به کرونا در جهان است/ حداقل تا یک سال دیگر این واکسن ساخته نمی‌شود

روی لیکلیدر در ابتدای گفت‌وگو با اشاره به وضعیت شیوع کرونا در جهان و رفتار آمریکا در این شرایط عنوان کرد: اکنون یک بیماری همه‌گیر جهانی شیوع پیدا کرده است. هر ایالتی مواردی دارد؛ نیویورک جایی که من در آن زندگی می‌کنم در حال حاضر مهمترین منطقه از نظر ابتلا در جهان است، اما به نظر می‌رسد با گذشت زمان ما حتی به صورت گسترده‌تر درگیر شویم. ما هیچ دارویی برای این بیماری و واکسن نداریم و احتمالاً حداقل تا یک سال دیگر این واکسن ساخته نمی‌شود. 

 وی در ادامه گفت: در این میان اگرچه تصور می‌شود تحریم‌های اقتصادی راهی غیرخشونت‌آمیز برای ترغیب دولت‌های دیگر جهت تغییر برخی از سیاست‌ها یا رفتارها بدون استفاده از جنگ است، اما معمولا افراد بی‌گناه و مردم عادی تحت تاثیر تحریم‌ها قرار می‌گیرند. از نظر سران آمریکا این راهکاری است تا نارضایتی در میان مردم کشور تحریم شده بیشتر شود و در نهایت اعتراض‌ها به تغییر رژیم منجر شود.

مجازات‌های اقتصادی دولت‌ها را برای تغییر سیاست‌هایشان متقاعد نمی‌کند

استاد علوم سیاسی و روابط بین‌الملل دانشگاه روتگرز یادآور شد: این تغییر معمولاً اتفاق نمی‌افتد. طی هفتاد و هشتاد سال گذشته، تجربیات مختلف در کشورهای مختلف وجود دارد که می‌گوید مجازات‌های اقتصادی دولت‌ها را متقاعد نمی‌کند که سیاست‌هایی را که از نظر آنها مهم هستند، تغییر دهند. تحریم‌ها غالباً با قطع منابع غذایی، جلوگیری از واردات دارو یا اقتصاد رنج آور، بر سلامت جمعیت هدف تأثیر می‌گذارد و بیکاری در آن افزایش می‌یابد.

قدرت‌ها فکر می‌کنند که تحریم راهی برای نشان دادن قدرت بدون استفاده از هزینه نظامی است

وی هم چنین گفت: اخیراً تلاش شده است تا بگویند تحریم‌های هوشمندانه‌ای اعمال می‌شود که به طور مستقیم بر افراد با نفوذ در دولت هدف تأثیر می‌گذارد، اما نه بر جمعیت آن. این موارد شامل بلوکه کردن حساب‌های بانکی خارجی افراد خاص و سازمان‌ها، ممنوعیت سفرهای خارجی توسط افراد و غیره است. البته من هیچ کدام را موفق نمی‌دانم. اما قدرت‌ها تصور می‌کنند که تحریم راهی برای نشان دادن قدرت بدون استفاده از هزینه نظامی است.

حمله آمریکا به ایران غیرممکن است

لیکلیدر افزود: در این میان مطمئناً نوعی درگیری نظامی بین ایالات متحده و ایران به ویژه در خلیج فارس امکان‌پذیر است. با این حال، این فرضیه ممکن است به معنای جنگ نباشد. یک تعریف علوم اجتماعی جنگ بیان می‌کند که جنگ باید حداقل یک هزار کشته در سال داشته باشد. من انتظار ندارم که تنش به آن حد برسد،  اما در هر صورت، حمله آمریکا به ایران به سادگی ممکن نیست، هر چند عده‌ای مانند تندروها ممکن است از جنگ با ایران ترسی نداشته باشند.

رسیدن به برجام ۲ سخت‌تر است

استاد علوم سیاسی و روابط بین‌الملل دانشگاه روتگرز گفت: اگر ترامپ انتخابات آینده را از دست بدهد، احتمالاً دولت جدید سعی خواهد کرد توافقی مشابه برجام بدست آورد. با این حال، اوضاع حداقل در دو جنبه مهم متفاوت است؛ اول اینکه برنامه هسته‌ای ایران پیشرفت چشمگیری داشته است، دوم اینکه ترامپ نشان داد که آمریکایی‌ها غیرقابل اعتماد هستند، برای همین هم رسیدن به برجام ۲ سخت‌تر است.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.