کیهان: خواسته سردار سلیمانی، اخراج آمریکا بود احتمالاً ترور او مقدمه این اخراج است
پایگاه اینترنتی میدلایستآی که در لندن به روزرسانی میشود، ضمن انتشار تحلیل فوق نوشت: ترور ژنرال سلیمانی در بغداد به وسیله آمریکاییها تا به حال دو نتیجه روشن داشته؛ اول این که مردم ایران علیرغم تمام نظرات متفاوتی که دارند، در مراسم عزاداری قاسم سلیمانی به صورت خودجوش شرکت کردند و نشان دادند در مقابل اقدام علیه کشورشان همه متحدند.
دوم اینکه، آمریکا با چنین اقداماتی همچنان رتبه نخست خودش در انجام رفتارهای شرمآور را حفظ کرد، واشنگتن بار دیگر نشان داد که به شدت تمایل به آزار دیگران و همچنین ایجاد پیامدهای منفی ناخواسته برای منافع ملی خودش دارد. بزرگترین نتیجه ملموس ترور سلیمانی در حقیقت میتواند تحقق رویای دیرینه خود او یعنی وادار شدن آمریکا به ترک منطقه غرب آسیا باشد.
خروج آمریکا البته بیش از همه میتواند یک کابوس برای اسرائیل و برخی از حاکمان عرب باشد، آن هم در شرایطی که ایران در حال کنار گذاشتن محدودیتهای هستهای است.
همانطور که انتظار میرفت، ایران در انتقام ترور سلیمانی مواضع نظامی آمریکا در خاک عراق را موشکباران کرد.
با توجه به اظهارات سپاه پاسداران به نظر میرسد ایران گامهای بعدی خودش برای انتقام خون سلیمانی را متوجه متحدان آمریکا در منطقه مثل امارات یا اسرائیل کند. حمله انتقامجویانه ایران تاکنون به دو هدف اصلی خود رسیده: اول اینکه، نشان داد اگر ترور سلیمانی با هدف بازدارندگی در مقابل تهران صورت گرفته قطعاً شکست خورده است. ثانیاً، این حمله مردم را تا حدی آرام کرد.
اگر داستان به همین جا ختم شود، خوب، ایدهآل خواهد بود، اما متأسفانه هیچ بعید نیست که پاسخ ایران همچنان ادامه داشته باشد. همانطور که یکی از مهمترین شرکای منطقهای تهران، رهبر حزبالله هم بیان کرد، احتمالاً ایران سالها از طریق جنگ نیابتی سربازان آمریکایی را در خاورمیانه هدف قرار دهد تا مجبور به ترک منطقه شوند.
آنچه در هفتههای آینده باید به دقت مورد توجه قرار گیرد وضعیت در حال تحول عراق است و این مربوط به دو رویداد خاص در این کشور میشود: پارلمان در بغداد به خروج همه نیروهای خارجی از این کشور رأی داده و شبهنظامیان عراقی نزدیک به ایران نیز اعلام کردهاند که قصد دارند در انتقام از خون سلیمانی و ابومهدی المهندس خودشان مستقل از تهران عمل کنند.
انتقام حشدالشعبی ممکن است به اندازه تهران بزرگ و خطرناک نباشد، اما به هر حال مشکلآفرین خواهد بود. بعد از انتشار پیشنویس نامه وزارت دفاع آمریکا مبنی بر پذیرش خروج این نیروها از عراق حالا به نظر میرسد که واشنگتن از تصمیم خود برگشته و قصد ترک عراق را ندارد. اتفاقاً، انتقام حشدالشعبی هم تا حد زیادی بستگی به رفتار آمریکا با دولت عراق در آینده دارد. در این بین برخی اقدامات از سوی بغداد چون عدم صدور ویزا یا عدم اجازه عبور و مرور و پرواز نیروهای خارجی در خاک عراق، میتواند ماندن نیروهای خارجی در این کشور را به کابوسی بوروکراتیک تبدیل کند. چنین اقداماتی بدون شک نیروهای ائتلاف را خسته و فرسوده خواهد کرد.
نیوزویک: انتقام ایران فراتر از موشکباران عینالاسد است
یک نشریه آمریکایی تأکید کرد انتقام واقعی ایران در راه و حمله موشکی به پایگاه عینالاسد، فقط استتاری برای انتقام اصلی است.
مجله نیوزویک نوشت: به نظر میرسد مرگ ژنرال سلیمانی در شکلدهی سیاست منطقهای به اندازه زمان حیاتش- اگرنگوییم بیشتر- نقش دارد. ترور سلیمانی باعث شد قاعده نانوشته اما محکم در زمینه ضرورت غیرمستقیم و نیابتی بودن رویارویی ایران و آمریکا شکسته شود. اکنون چرخش از راهبرد هدف قرار دادن نیابتیها به هدف قرار دادن محافظان و پشتیبانهای دو طرف چرخش یافته است.همین قاعده، روابط ایران- آمریکا را از حالت تنش مدیریتشده به شرایطی ناشناخته و نامعلوم تغییر داده است.
پاسخ واقعی ایران به ترور سلیمانی هنوز در راه است و حمله موشکی فقط استتاری بود برای فراهم کردن فضای پاسخی که ایران از طریق نیابتیها و به شیوهای نامتقارن در ماههای آینده خواهد داد. این پاسخ به جای حملهای یکباره دارای مراحل مختلف و روند تدریجی و مداوم خواهد بود.
به گزارش دیپلماسی ایرانی، در ادامه تحلیل نیوزویک آمده است: تصویر ایران به عنوان یک قدرت منطقهای قوی و قابل اطمینان انگیزهای بوده برای بسیاری از کشورها تا در پی بهبود روابط با تهران باشند و خود را با منافع و ملاحظات آن بیشتر سازگاری دهند. بنابراین پاسخ تهران به این ترور هدفمند، همچنین پاسخ یا عدم پاسخ متقابل واشنگتن، تعریفی دوباره از تصویر تهران در منطقه و همچنین درک منطقهای از آن پدید آورده است.
ایران گزینههای گوناگونی پیش رو دارد. پاسخ اولیه نشان میدهد که تهران مصمم است حضور منطقهای آمریکا را کاهش دهد. اقدامات و بیانات اظهارشده از سوی مقامات ایرانی و عراقی خبر از یک سیاست خارجی و امنیتی تازه برای محور حامی ایران در منطقه میدهد. هدف گرفتن و محدود کردن حضور منطقهای آمریکا اولویت اصلی این سیاست تازه است. خاورمیانه پس از آمریکا بزرگترین پاداش برای ایران است که پیروزی ژئوپولیتیکی بزرگی را برای این کشور فراهم میکند. فاز بعدی پاسخ ایران احتمالا آگاهسازی جامعه و افکار عمومی آمریکا در شرایط حساس انتخاباتی و بنابراین کاهش فرصت ترامپ برای پیروزی در انتخابات سال 2020 خواهد بود. سید حسن نصرالله در سخنرانی خود این کار را به روشنی انجام داد، با گفتن اینکه: «زمانی که نیروهای آمریکایی در تابوت بازگردند، وقتی آنها که عمودی آمدهاند، افقی به آمریکا بازگردند، ترامپ و دولتش خواهند دانست که منطقه را از دست دادهاند و انتخابات را هم از دست خواهند داد.» در این فاز از پاسخ، طرف ایرانی از نوعی شفافیت راهبردی برخوردار است.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.