یکشنبه شب نیروهای امریکایی به مواضع حشدالشعبی و حزب الله عراق در سوریه و عراق حمله کردند، اقدامی که به شدت باعث عصبانیت دولت و گروه های داخل عراق شده است. تا کنون تنها بحرین و اسراییل خوشحالی خود را از این اقدامات غیرقانونی امریکا اعلام کرده اند. گفته می شود که امریکا به دنبال انتقام گیری است  و می خواهد حملاتی که به مقر نیروهای امریکایی شده را جبران کند. آنها ایران و نیروهای نزدیک به کشورمان را متهم می کنند که در این حملات نقش داشته اند اما تاکنون سند و مدرکی بابت این ادعا ارائه نکرده اند. تهران این اتهامات را رد کرده است. بر اساس بیانیه پنتاگون، مجموعا پنج هدف، شامل سه موضع گردان‌های حزب‌الله در عراق و دو موضع در سوریه مورد حمله قرار گرفته است. واشنگتن همچنین گردان‌های حزب‌الله را به داشتن ارتباط نزدیک با جمهوری اسلامی ایران و دریافت پشتیبانی از تهران متهم کرده است. در این بیانیه همچنین ادعا شده است که آمریکا به حق حاکمیت عراق احترام می‌گذارد، اما «از حق خود برای دفاع» نمی‌گذرد.

همچنین ستاد نیروهای مشترک عراق با انتشار بیانیه ای اعلام کرد: در سه حمله آمریکا به مقر تیپ ۴۵ حشد الشعبی واقع در مناطق غابه سلوم و الحرش در نزدیکی مرز عراق با سوریه ، حداقل ۴ تن شهید  و ۳۰ تن دیگر زخمی شدند. مقر المزرعة در جنگ با داعش مقر اصلی هدایت جنگ با تروریست‌ها است.  شبکه تلویزیونی الحدث وابسته به عربستان سعودی نیز اعلام کرد  پس از کشته شدن یک آمریکایی در عراق، هواپیماهای ائتلاف بین المللی تحت فرماندهی آمریکا پنج پایگاه نیروهای حزب الله عراق را در استان الانبارهدف قرار دادند.

در ادامه بخشی از واکنش ها به این حمله را می خوانیم:

بیانیه امریکایی ها و خوشحالی صهیونیست ها

وزارت دفاع آمریکا در بیانیه ای مدعی شد به حاکمیت ارضی عراق احترام می‌گذارد اما از "حقش" برای دفاع از خود بازنمی‌نشیند. پنتاگون تاکید کرد: مواضع «گردان‌های حزب‌الله» از زیرمجموعه‌های اصلی «الحشد الشعبی» عراق را هدف حمله قرار داده است. همچنین در بیانیه آمده: این اقدام در پاسخ به «حملات مکرر به پایگاه‌های میزبان نیروهای ائتلاف» در عراق صورت گرفته است.

 وزیر خارجه آمریکا نیز در اینباره مدعی شد: ما نمی‌ایستیم تا جمهوری اسلامی ایران مردان و زنان آمریکایی به خطر بیاندازد. 

مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا نیز گفت: ما اقدامات بیشتری را در صورت لزوم اتخاذ خواهیم کرد تا مطمئن شویم که در دفاع از خود اقدام خواهیم کرد و از رفتارهای بد گروههای شبه نظامی مورد حمایت ایران جلوگیری خواهیم کرد.

«اسرائیل کاتص» وزیر خارجه رژیم صهیونیستی یکشنبه شب از حمله ارتش آمریکا استقبال کرد و آن را اقدامی در تقابل با ایران توصیف کرد. کاتص در توییتر نوشت: «بیانیه پنتاگون مبنی بر اینکه نیروهای ایالات متحده در پاسخ به حمله به نیروهای ائتلاف، به ۵ مرکز سازمان حزب‌الله در عراق و سوریه حمله کرده‌اند، یک نقطه عطف در برابر عملکرد نیروهای مورد حمایت ایران است.» وی افزود: «اگر ایرانی‌ها در فهم ماهیت و قدرت ایالات متحده خطا کنند، ضرباتی خواهند خورد که هرگز نظیر آن را نخورده‌اند.»

بحرین اولین کشوری بود که از اتفاقات افتاده ابراز خرسندی کرد  در بیانیه ای اعلام کرد: "ما از نقش استراتژیک مهمی که آمریکا در مقابله با "گروه‌های تروریستی" در منطقه ایفا می‌کند قدردانی و همواره از تمامی تلاش‌های آمریکا برای تضمین امنیت و صلح در منطقه و جهان حمایت می‌کنیم."

واکنش تند عراقی ها به اقدام آمریکا

دفتر آیت‌الله سیستانی مرجع شیعیان عراق در بیانیه‌ای از مسئولان و دولت عراق خواست تا پاسخ حمله آمریکا به مواضع الحشد الشعبی در استان الانبار را داده و اقدامات لازم برای عدم تکرار آن را اتخاذ کنند.

معاون حشد الشعبی هشدار داد که آمریکایی‌ها پاسخ شدیدی دریافت خواهند کرد.  ابومهدی المهندس تاکید کرد که خون شهدا و مجروحین هدر نخواهد رفت و نیروهای آمریکایی در عراق پاسخ شدیدی دریافت خواهند کرد.

رئیس جمهور عراق هم که در گیر و دار یک استعفا و عبور دادن عراق از بحران است؛ اعلام کرد که این بمباران‌ بر خلاف توافقات دو کشور و غیر قابل قبول است.

سخنگوی فرمانده کل نیروهای مسلح عراق گفت: عبدالمهدی نخست وزیر دولت پیشبرد امور عراق در پیامی به وزیر دفاع آمریکا پیام داده که با حمله به مواضع الحشد الشعبی شدیدا مخالف بوده است.

به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک هادی العامری در بیانیه‌ای اعلام کرد: ما در ائتلاف الفتح این تجاوز آشکار به حاکمیت ملی را محکوم می‌کنیم و از تمامی گروه‌های ملی و فراکسیون‌های سیاسی در پارلمان می‌خواهیم تصمیم جدی و فوری را برای اخراج تمامی نیروهای خارجی از خاک عراق اتخاذ کنند؛ نیروهایی که مصداق واقعی خنجر از پشت در وطن ما هستند.

حسن الکعبی، معاون اول رئیس پارلمان عراق تأکید کرد که تکرار حمله آمریکا به حشد شعبی طرحی روشمند برای تضعیف این گروه‌هاست.

«محمد الحلبوسی» رئیس مجلس عراق در بیانیه ای اعلام کرد: این حمله بی شک نقض حاکمیت ملی عراق بوده و از نظر ما محکوم است.

عصائب اهل الحق نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد: ادامه نقض حاکمیت عراق توسط آمریکا، مقابله جسورانه در مقابل این برخوردهای وحشیانه آمریکا را که هدف آن برهم زدن ثبات در کشورهای امن است، می‌طلبد.  این تجاوزات آشکار ادامه تجاوزات قبلی اسرائیل به مقرهای حشد شعبی است و نشان می‌دهد که دشمن در یک جبهه واحد است ما از گروه‌های سیاسی می‌خواهیم در مقابل این تجاوز بزدلانه متحد شوند و اختلافات را کنار بگذارند.

ائتلاف النصر عراق نیز تجاوز آمریکا به حاکمیت عراق را محکوم کرد. فراکسیون سائرون وابسته به جریان صدر نیز تأکید کرد که تجاوز وحشیانه به مقرهای حشد شعبی نقض آشکار حاکمیت عراق است.

همچنین سازمان بدر عراق تأکید کرد: ما حق داریم به این حملات پاسخ بدهیم. این حزب تأکید کرد: ما نمی‌خواهیم عراق به میدان تسویه‌حساب با ایران تبدیل شود.

حزب الدعوه به رهبری نوری مالکی هم تأکید کرد که حمله آمریکا به مقرهای حشد شعبی نقض حاکمیت عراق است.

همچنین مقتدی صدر، رهبر جریان صدر عراق نسبت به خطر کشیده شدن این کشور به آنچه "میدان جنگ ایران و آمریکا" نامیده هشدار داد و توئیت کرد: ما نمی‌خواهیم عراق به میدان درگیری بین ایران و آمریکا تبدیل شود. ما به اقدام جدی از سوی مسئولان برای دور کردن عراق از این وضعیت نیاز داریم. اگر عراقی‌ها متحد و جدی نباشند این درگیری پایانی برای عراق خواهد بود. ما به صلح و بازسازی نیاز داریم.

گروه های مقاومت

دفتر سیاسی جنبش انصارالله یمن نیز علام کرد، زمان آن رسیده که همه گروه‌ها و احزاب ملی عراق تلاش‌های خود را برای مقابله با خطر قریب الوقوعی که کشورشان را تهدید می‌کند، یکپارچه کنند.

حزب الله لبنان هم تجاوز تازه آمریکا را محکوم کرد و این اقدام را همسویی و تقویت نیروهای داعش دانست.

واکنش وزارت خارجه ایران

وزیر امور خارجه کشورمان که به روسیه و چین سفر کرده است در کنفراس خبری با همتای روسی خود گفت: برخلاف دیگران که به ناامنی و جنگ افروزی دامن می زنند ایران و روسیه بدنبال ثبات و امنیت در منطقه و جهان هستند و هر دو کشور دارای ابتکارات منطقه ای مشابه و همسو هستند.

در همین حال سخنگوی وزارت امور خارجه کشومان اظهار داشت::«آمریکا با این حملات، حمایت قاطع خود را از تروریسم و بی توجهی به استقلال و حاکمیت کشورها نشان داده است و باید مسئولیت تبعات این اقدام غیرقانونی خود را بپذیرد. آمریکا باید به حضور اشغالگرانه خود پایان بدهد.»

"سدریک لیتون" (Cedric Leighton) روز دوشنبه در گفت و گو با شبکه سی ان ان در پاسخ به این پرسش که حملات شب گذشته آمریکا تا چه اندازه می تواند خطر آفرین باشد و آیا باید در انتظار انتقامجویی از سوی ایران باشیم؟ گفت: قطعا انتظار اقدام تلافی جویانه از سوی ایران وجود دارد.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.