خباز: در طرح سرا با دست خودمان نیروهای اصلاحطلب را میسوزانیم
طرح «سرا» از همان روزهای ابتدایی که مطرح شد، حاشیههایی را به همراه داشت و با مخالفتهای گسترده بعضی چهرههای اصلاحطلب مواجه شد. اختلافی که عدهای را نگران کرده به اختلافات گذشته افزوده شود و به حدی برسد که منجر به انشقاق در میان اصلاحطلبان و ارائه چند لیست از سوی آنان شود.
البته محمدرضا خباز که خود با دیده تردید به این طرح نگاه میکند میگوید که نباید فورا به این طرح حمله کرد یا در حسن نیت طراحان آن شک کرد. او هم چنین درباره اختلاف میان اصلاحطلبان و خطر چند لیستی شدن میگوید: خیلی بعید است، به دلیل اینکه اولا اصلاحطلبها شرایط امروز را خوب درک میکنند، ثانیا وجود ارزشمند آقای خاتمی کمک میکند که اصلاحطلبها اختلاف سلیقهشان به حداقل برسد.
آقای خباز! طرح «سرا» که از سوی اصلاحطلبان برای انتخابات مجلس پیشنهاد شد همچنان با نقدهایی روبروست و حتی به نظر میرسد که حامیان خود طرح از اجرای آن عقبنشینی کرده اند یا پذیرفته اند باید اصلاح شود، این طرح واقعا چقدر فکر شده جایگزین روشهای گذشته شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان شد؟
اولا باید به نظر افرادی که این طرح را پیشنهاد دادند، احترام بگذاریم و درست نیست که تا کسی نظر داد و طرحی ارائه کرد به او حمله کنیم. ممکن است ما آن طرح را قبول نداشته باشیم یا نظرمان فرق کند. بنابراین حمله کردن به این طرح و نظرات افراد کار خوبی نیست.
اما باید ببینیم طرح «سرا» چه مضار و چه منافعی دارد، اولین مضار این طرح این است که دستگاههای نظارتی مانند شورای نگهبان، آن طور که شنیده میشود، این طرح را خلاف قانون و تبلیغ زودرس میدانند. چون این طرح، تبلیغ زودرس است، اگر شما تعدادی از افراد مانند زید و عمر را بیاورید و دستگاههای نظارتی هم بگویند این تبلیغ زودرس است و بعد هم در هیئتهای اجرایی و نظارت آنان را رد کنند، خدمتی نکردید.
با طرح «سرا» ممکن است با دست خودمان نیروهای اصلاحطلب را بسوزانیم
من گفتم اگر این طرح را میخواهند پختهتر کنند، از هیئتهای نظارت و اجرایی انتخابات، استعلام کنند که این طرح آیا تبلیغ زودرس تلقی میشود یا خیر. اگر گفتند نه، خب میشود یک قدم به جلو رفت و بررسی کرد. اما اگر قرار بر این باشد که ما این طرح را اجرا کنیم و مورد اشکال باشد، به دست خودمان، نیروهای اصلاحطلب را میسوزانیم، چون قرار است اسامی افراد گفته شود.
اما عدهای از زاویهای دیگری هم به طرح سرا نگاه میکنند و به حسن نیت افرادی که این طرح را پیشنهاد دادهاند، اشکال وارد میکنند. من معتقدم که به حسن نیت پیشنهاددهندگان نباید اشکال وارد کرد و یک طرحی دادهاند که باید آن را پختهتر کنیم و فورا آن رد نکنیم و به دیوار نزنیم.
البته تاکید میکنم که اگر این طرح، خلاف قانون باشد که زمزمههای آن هم شنیده میشود، دیگر اجرای آن علاوه بر اینکه نیروها را هدر میدهد، ممکن است موجب اختلاف شدیدتری هم بشود.
اگر این طرح بخواهد در زمان تبلیغات انتخاباتی اجرا شود چهطور؟
اگر هم قرار باشد این طرح در زمان تبلیغات انتخاباتی اجرا شود، دیگر آن زمان فرصتی وجود ندارد و شدنی نیست.
مگر در شورای سیاستگذاری، اصلاحطلبان سهمخواهی ندارند؟
برخی معتقدند این طرح به سهمخواهی در میان گروههای اصلاحطلب دامن می زند و ...
اصلا هر حزبی که تشکیل شده برای سهمخواهی تشکیل شده است و حزب برای رسیدن به قدرت است. فقط ما باید با این نگاه جلو برویم که قدرت، هدف نیست، بلکه وسیلهای است برای خدمت. اصلا کسی که حزب تشکیل میدهد برای این است که بتواند زودتر در تصمیمگیری و تصمیمسازی کشور، نقش داشته باشد. باید با این نگاه جلو برویم که ما به عنوان مسلمان و کسانی که به آخرت اعتقاد داریم، قدرت برای ما وسیلهای برای خدمت به مردم است. آقایان حزب تشکیل دادهاند برای رسیدن به قدرت و در قدرت هم سهمخواهی وجود دارد و طبیعی است.
یعنی شما لزوما سهمخواهی را بد نمیدانید...
اصلا در همین شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان مگر سهمخواهی نیست؟ در آنجا هم هر حزبی دنبال سهم خود است و یک حزبی میگوید من یک نفر سهم میخواهم و یکی میگوید من قویتر هستم و دو تا سهم میخواهم. آنجا هم سهمخواهی هست، پس این طرح در سهمخواهی تغییری ایجاد نمیکند.
حضور خاتمی، اختلاف اصلاحطلبان را به حداقل میرساند
اختلافاتی که بین نیروهای اصلاحطلب وجود داشت بر سر طرح سرا بیشتر هم شده است، آیا ممکن است که این اختلافها به جایی برسد که اصلاحطلبان چند لیست بدهند و به لیست مشترک نرسند؟
خیلی بعید است، به دلیل اینکه اولا اصلاحطلبها شرایط امروز را خوب درک میکنند، ثانیا وجود ارزشمند آقای خاتمی کمک میکند که اصلاحطلبها اختلاف سلیقهشان به حداقل برسد. بنابراین من این احتمال را خیلی ضعیف میدانم.
زن یا مرد بودن سرلیست، موضوع مهمی نیست
در مورد سرلیستها هم مسائلی مطرح شده بود که شاید اصلاحطلبها بخواهند، ابتکاری جدید به خرج بدهند و چند سرلیست داشته باشند یا اینکه سرلیست یک زن باشد، فکر میکنید این کار به اصلاحطلبان در انتخابات کمک میکند تا پیروز انتخابات بشوند؟
به نظرم زن و مرد بودن سرلیست خیلی مهم نیست و مهم محبوبیت آن فرد است. سرلیست باید کسی باشد که از محبوبیت، وجاهت و جایگاهی در کشور و در بین مردم برخوردار باشد که بتواند هم خودش را پیروز کند و هم بقیه را با خود بالا بکشد. اما اینکه بگوییم مرد باشد یا زن باشد، جنسیت اهمیتی ندارد. محبوبیت، کارآمدی و علاقه مردم به او مهم است که وجود این سرلیست باعث بالندگی لیست شود. البته اصلاحطلبان هنوز در اصل قضیه انتخابات به اجماع نرسیدهاند و معلوم نیست چه کسی سرلیست شود.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.