این سازمان که عملکرد روابط عمومی آن در دوره مدیریت امیرعبدالرضا سپنجی منجر به اعتراض ۲۵ خبرنگار از رسانه‌های رسمی کشور شده بود، در جوابیه‌ای به این نامه پاسخ داد.

خبرنگاران ۲۵ رسانه رسمی کشور در اعتراض به اتهام، پرونده‌سازی، و تلاش برای حذف خبرنگاران منتقد در سازمان محیط زیست، طی نامه‌ای به شورای اطلاع‌رسانی دولت اعلام کرده بودند تا زمان عذرخواهی و تغییر رویه این سازمان از پوشش اخبار آن خودداری خواهند کرد.

متن جوابیه سازمان محیط زیست را در ادامه بخوانید:

«پیرو درج مطلبی با عنوان «اعتراض خبرنگاران به سیاست‌های روابط عمومی محیط زیست» به تاریخ ۰۹/‌۰۶/‌۱۳۹۸‬ در آن رسانه خواهشمند است مطابق ماده ۲۳ قانون مطبوعات دستور فرمائید برای روشن شدن افکار عمومی درباره ادعاهای مطرح شده در ان نامه نسبت به درج توضیحات پیوست اقدام و همکاری لازم صورت پذیرد.

نکات حاضر، برای احترام به افکار عمومی، روشنگری و تنویر اذهان مردم عزیز و فعالان رسانه‌ها در خصوص عملکرد رسانه‌ای سازمان حفاظت محیط زیست و پاسخ به برخی نقدهای خلاف واقع و غیر منصفانه منتشر شده است. بر این مبنا، در چند محور به ابهامات مطرح شده، پاسخ داده خواهد شد:

۱- سیاست قطعی و مسلّم سازمان محیط زیست، احترام به افکار عمومی و رسانه‌ها، شفاف سازی و تعامل کامل با خبرنگاران بوده و خواهد بود. طبعاً روابط عمومی این سازمان، با دغدغه‌ها و مشکلات حرفه خبرنگاری و مسائل فردی و اجتماعی این عزیزان آشناست و درباره تلخ و تند نویسی های آنان، دچار سو تعبیر یا بی انصافی نخواهد شد. اما بسیار پسندیده است که همه ما با لحاظ کردن اخلاق رسانه‌ای، منصفانه و خردورزانه بنویسم، سخن بگوییم و نقد کنیم. ضمن اینکه به زودی طی نشستی صمیمانه، دغدغه‌ها و نکات مدیران رسانه‌ها و خبرنگاران عزیز شنیده خواهد شد.

۲- با احترام به تمامی رسانه‌های رسمی کشور و خبرنگاران ارجمند، نامه‌ای که ۲۵ نفر از آنان در خصوص فعالیت‌های رسانه‌ای سازمان محیط زیست امضا کرده اند؛ احتمالاً به منظور حمایت ۲۳ نفر از این عزیزان، از دو خبرنگار گرامی دیگر بوده است. نکته جالب در خصوص این نامه، آن است که تعدادی از امضاءکنندگان آن، اساساً خبرنگار حوزه محیط زیست نیستند، چند نفر دیگر از این گرامیان نیز بارها به نشست‌های خبری سازمان دعوت شده اند و به هر دلیلی حضور پیدا نکرده اند، اما اکنون مدعی حذف و عدم دعوت هستند. در ادامه، ضمن تاکید بر این نکته که در سازمان محیط زیست، هیچگونه حذف یا تبعیضی در تعامل با رسانه‌ها و خبرنگاران وجود نداشته و ندارد؛ موارد مرتبط با این موضوع، مطرح خواهد شد.

۳- تنها در یک مورد و براساس پروتکل رسانه‌ای سازمان و دولت، از حضور یک خبرنگار آزاد در گروه سایبری پیام رسان سازمان، که برای اطلاع رسانی به رسانه‌ها راه اندازی شده، عذرخواهی و ضمن تقدیر و تشکر، از ایشان خواسته شد که در صورت همکاری با رسانه‌های رسمی کشور، معرفینامه ای مبنی بر این موضوع به روابط عمومی ارائه دهند تا بلافاصله به اعضای گروه ملحق شوند.

۴- این حق طبیعی همگان است که پرسش‌ها و ابهامات خود را بپرسند و همه دستگاه‌ها، براساس قانون دسترسی آزاد به اطلاعات، موظف به پاسخگویی هستند. در کنار این موضوع، هر فرد یا خبرنگاری نیز مختار است که با دیگری مصاحبه انجام بدهد یا ندهد. تنها در یک مورد، سازمان به این جمعبندی رسید که با خبرنگاری که در روزنامه دولت فعالیت می‌کند و علیه دولت و سازمان محیط زیست، در سایر فضاهای رسانه‌ای مطلب می‌نویسد، مصاحبه انجام ندهد. زیرا ایشان، قبلاً طی مصاحبه‌ای مبسوط، تمامی پرسش‌های خود را از رئیس محترم سازمان پرسیده و پاسخ‌های لازم را دریافت کرده بود. در نتیجه، از آن روزنامه خواسته شد هر فرد دیگری که صلاح می‌دانند به عنوان مصاحبه کننده با رئیس سازمان تشریف بیاورد تا مباحث دیگری پرسیده و پاسخ داده شود. طبعاً و بنابر ملاحظات اخلاقی و حرفه‌ای، روابط عمومی سازمان محیط زیست، هیچگاه از رسانه‌ای نخواسته که خبرنگارش را تغییر دهد و چنین ادعایی خلاف واقع است و تکذیب می‌شود.

۵- سازمان محیط زیست و روابط عمومی آن، ملتزم به رعایت اخلاق، قانون و تحت نظارت نهادهای قانونی کشور فعالیت می‌کند. طبعاً در صورت وجود عملکرد غیر قانونی، نهادهای نظارتی اقدام لازم را انجام می‌دهند. اظهارات و انتقادات منتقدان سازمان نیز، غالباً تکراری بوده و به تفصیل و در دفعات مختلف، پاسخ داده شده است. امیدواریم همانگونه که سازمان محیط زیست و روابط عمومی آن، در تلاش برای رعایت اخلاق و قانون است، منتقدان سازمان نیز اینگونه باشند.

۶- مبنای کار خبری و رسانه‌ای، بیطرفی و واقع بینی است. همانگونه که می‌دانیم، امسال و برای اولین بار، سازمان حفاظت محیط زیست در مجموع شاخص‌های عمومی، به عنوان سازمان برتر کشوری در جشنواره شهید رجایی برگزیده شد. اما جالب است که برخی از رسانه‌ها و خبرنگاران، طی امسال و سال قبل، حتی یک خبر مثبت یا خنثی در مورد سازمان محیط زیست منتشر نکرده اند؛ و هر چه در خصوص این سازمان نوشته اند، اخبار منفی یا تخریب تلاش‌های کارکنان و مدیران خدوم و مظلوم سازمان بوده است. جای تعجب است که حتی رسانه‌های معاند و بیگانه نیز، هنگامی که درباره موضوع محیط زیست، خبر یا تحلیلی منتشر می‌کنند، به برخی از عملکردهای مثبت سازمان اشاره می‌کنند، اما تعداد معدودی از رسانه‌های داخلی، حتی همین کار را نیز انجام نمی‌دهند. طبعاً واقع بینی و بیطرفی در بیان مسائل و مشکلاتی که در مواردی حل آنها، از توان کلّ دستگاه‌های نظام نیز خارج است، خدای ناکرده، به ایجاد نارضایتی عمومی و تضعیف نظام می‌انجامد و این موضوع، اگرچه به سازمان محیط زیست و روابط عمومی آن ارتباطی ندارد، اما واقعاً جای تامّل و افسوس دارد.

۷- کار روابط عمومی‌ها، پرونده سازی یا متهم کردن کسی نیست و بیان ادعای پرونده سازی یا امثال آن، در مورد روابط عمومی سازمان محیط زیست، تهمت و کذب محض است. جای تأسف دارد که برای جلب توجه دیگران، چنین مواردی در نامه خبرنگاران فرهیخته بیاید.

۸- سازمان محیط زیست و مسئول روابط عمومی آن، سیاسی و سیاست زده نیست. افتخار مسئول روابط عمومی سازمان محیط زیست، کسوت معلمی در دانشگاه و سال‌ها فعالیت حرفه‌ای در عرصه روابط عمومی و رسانه‌ها است.

۹- با توجه به محدودیت‌های بودجه‌ای و حجم گسترده فعالیت‌ها، همواره در روابط عمومی سازمان محیط زیست، تلاش شده که با کمترین امکانات، علمی ترین و بیشترین عملکردها انجام و تعامل مناسب و حدّاکثری با رسانه‌ها و خبرنگاران حفظ شود.

در انتها، ضمن تکریم مجدد مردم شریف ایران، رسانه‌ها و خبرنگاران ارجمند، امیدواریم که با صبر و دور اندیشی، گفتگو و مفاهمه متقابل را، مبنای تمامی فعالیت‌ها و عملکردهای مان قرار دهیم.»

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.