به همین خاطر رویترز این گمانه‌زنی را مطرح کرده که ایران عبور از سقف تولید اورانیوم غنی‌شده بر اساس برجام را به بررسی نتیجه این نشست موکول کرده است. 

 رویترز  به نقل از دیپلمات ها گزارش داده که اورانیوم غنی شده ایران هنوز به سقف تعیین شده در برجام نرسیده، ولی بر اساس جدیدترین داده های بازرسان سازمان ملل، تهران روز جمعه می‌تواند از این سقف عبور کند.

دو  منبع دیپلماتیک به رویترز  گفته‌اند که ایران روزانه یک کیلوگرم اورانیوم غنی شده تولید می کند  و بر همین اساس ایران می تواند  جمعه و اندکی پس از جلسه با دیگر امضاکنندگان برجام در وین، به این سقف تولید دست یابد.

دفتر روابط خارجی اتحادیه اروپا با صدور بیانیه‌ای  تاکید کرده که در جلسه امروز کمیسیون مشترک برجام  «تمام راه‌ها و ابزارها برای مقابله با تحریم‌های واشنگتن علیه تهران» با حضور نمایندگان فرانسه، آلمان، روسیه، بریتانیا و چین بررسی خواهد شد.

  چهارشنبه (۵ تیر) آژانس بین المللی انرژی اتمی تائید کرده که ایران حدود ۲۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده با درصد خلوص پائین در اختیار دارد که کمتر از سقف ۲۰۲ کیلو و ۸۰۰ گرم تعیین شده در توافق هسته ای است.از سوی دیگر مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی فعالیت هسته ای ایران را مطابق برجام دانست و گفت: ایران در بازرسی تاسیسات هسته ای همکاری مناسبی با بازرسان آژانس داشته است.

بر اساس برجام ایران متعهد شده بود صرفا تا سقف ۳۰۰ کیلوگرم هگزافلوراید اورانیوم غنی شده تا ۳.۶۷ درصد در داخل کشور نگه دارد و مازاد آن را از ایران خارج کند. این رقم معادل ۲۰۲ کیلو و ۸۰۰ گرم  اورانیوم تخمین زده می‌شود.  ایران اعلام کرده در صورتی طرف‌های دیگر برجام به تعهدات خود باقی نمانند ایران پس از مهلت ۶۰ روز داده شده به آنها دیگر خود را ملزم به متعهد ماندن در برجام نمی‌بیند. 

یوکیا آمانو، در گزارشی که به نشست روز چهارشنبه شورای امنیت سازمان ملل متحد برای بررسی اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ ارائه شد، با اشاره به سوابق برجام و گزارش های پیشین، آورده است: در هشتم ماه می، ایران بیانیه ای صادر کرد که در آن آمده است بر اساس حق مندرج در  ماده‌های ۲۶ و ۳۶ برجام، شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران به سازمان انرژی اتمی دستور داده تا بخشی از محدودیت های برجام را متوقف کند.

حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران نیز در گفت و گوی  اخیر خود با  امانوئل مکرون،رئیس جمهوری فرانسه هم تاکید کرده که اگر ایران نتواند از فواید برجام بهره مند شود، بر اساس بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام مرحله به مرحله تعهدات خود را کاهش خواهد داد.

به همین خاطر است که نشست امروز کمیسیون مشترک برجام در وین اهمیت جدی پیدا کرده است. هلگا اشمید هم در توئینی بر این ماجرا تاکید داشته است. دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا نوشته است: در وین هستیم برای جلسات پیش از کمیسیون مشترک برجام که هنوز کانال تعیین کننده ای برای بحث و نظارت بر اجرای توافق هسته ای ایران است.

روزنامه گاردین گزارش داده  انتظار می‌رود اروپا در نشست امروز پیشنهاد معقولی را برای متقاعد کردن تهران به ادامه پایبندی کامل به تعهداتش ارائه دهد. بر اساس این گزارش  اروپایی‌ها قرار است اجرایی شدن خط اعتباری چند میلیون یورویی برای تسهیل مراودات تجاری ایران و اروپا را اعلام کنند تا تهران را از انجام اقدامی که برجام را از بین می‌برد، منصرف کنند.

 ایران از کشو طرف‌های باقی مانده در توافق هسته ای خواسته تا ظرف دوماه (هجدم تیرماه) زمینه صدور نفت خام ایران و مبادلات بانکی آن را فراهم کنند که در این صورت ایران مجددا محدودیت های توافق هسته ای را به اجرا خواهد گذاشت وگرنه در مرحله بعد، میزان خلوص غنی سازی اورانیوم را هم افزایش می‌دهد.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.