جانسون روز سه‌شنبه در گفت‌وگو با شبکه رادیویی ال.بی.سی گفت: من با نازنین زاغری و خانواده‌اش همدردی می‌کنم و چندین بار با ریچارد (رتکلیف) صحبت کرده‌ام.

وی افزود: رسیدگی به این پرونده کار وزارت امور خارجه است و من تمایلی به اظهارنظر دراین‌باره ندارم اما به نظرم هرچه انگشت اتهام را به سمت وزارت امور خارجه اشاره‌کنیم، کار آن‌هایی که نازنین و دیگران را زندانی کرده‌اند راحت‌تر می‌کنیم.

جانسون سپس ایران را مقصر زندانی کردن زاغری معرفی کرد و گفت آن‌ها بایستی دراین‌باره پاسخگو باشند.

او این اظهارات را در حالی مطرح کرد که ریچارد رتکلیف از هفته گذشته در به اصطلاح حمایت از آزادی همسرش مقابل سفارت ایران بست نشسته است.

او در گفت‌وگو با رسانه‌ها، ضمن حمایت از جرمی هانت وزیر امور خارجه انگلیس و رقیب جانسون که اسفندماه گذشته به همسرش حمایت دیپلماتیک اعطا کرد تا سطح این پرونده را به مناقشه دو دولت ارتقاء دهد، بوریس جانسون را به دلیل افشای ماهیت فعالیت زاغری در ایران موردانتقاد قرار می‌دهد.

جانسون آبان ماه ۱۳۹۶ طی سخنانی در کمیته امور خارجی پارلمان ناخواسته اظهار کرد که زاغری در سفر به ایران مشغول کار رسانه‌ای بوده است. سخنانی که در رسانه‌های انگلیسی خبرساز و او سپس مجبور به عذرخواهی شد.

زاغری که از سال ۱۳۹۵ به جرم فعالیت‌های تبلیغی علیه نظام بازداشت و به پنج سال زندان محکوم‌شده، اکنون در حال گذراندن دوران محکومیت خود است. وی هنگام بازداشت به‌عنوان مدیر پروژه در شرکت رسانه‌های گروهی «تامسون رویترز» فعالیت می‌کرد.

جانسون پیشتر در گفت‌وگو با بی.بی.سی گفته بود، پرونده زاغری ابعاد زیادی دارد و فشار بر ایران درباره محکومان امنیتی دو تابعیتی به نفع لندن نیست.

بااین‌حال ریچارد رتکلیف که اصرار دارد همسرش برای بازدید از خانواده خود به ایران سفرکرده و هیچ مأموریت رسانه‌ای نداشته، طی یک هفته گذشته به شکل غیرمتعارفی مقابل سفارت بست نشسته و تردد افراد به داخل ساختمان را دشوار کرده است.

این وضعیت واکنش سفیر ایران در لندن را بدنبال داشت و او گفته است که تردد از در اصلی سفارت تقریباً غیرممکن شده و برخی ملاقات‌ها لغو شده‌اند. هنگامی‌که ایرنا نظر پلیس لندن دراین‌باره را جویا شد، یک سخنگوی این نهاد امنیتی ادعا کرد چون معترضان بیرون سفارت و در مکان عمومی هستند، هیچ تخلفی صورت نگرفته و کسی هم دستگیر نشده است.او حاضر به پاسخ‌گویی درباره نگرانی مسئولان سفارت ایران نشد و گفت، ما توضیح بیشتری دراین‌باره نخواهیم داد.

این در حالی است که بر اساس کنوانسیون وین درباره روابط دیپلماتیک، دولت پذیرنده (انگلیس) موظف است نه‌تنها امنیت، بلکه آرامش سفارتخانه‌ها و کارکنان آن‌ها را تأمین کند.

در ماده ۲۲ به‌طور مشخص قیدشده است: دولت پذیرنده وظیفه خاص دارد کلیه تدابیر لازم را به‌منظور اینکه اماکن مأموریت مورد تجاوز و خسارت قرار نگیرند و به آرامش و جایگاه آن لطمه‌ای وارد نشود، اتخاذ کند. این کنوانسیون همچنین در آئین‌نامه اجرایی پلیس لندن که مسئولیت حفاظت از سفارت ایران را بر عهده دارد منعکس‌شده است.

رتکلیف پیش از آغاز این حرکت اعتراضی با وزیر امور خارجه انگلیس ملاقات و حمایت علنی او را درباره اقدام خود کسب کرده است.

جرمی هانت که از بخت کمتری برای جانشینی ترزا می برخوردار است، سیاست‌ها و مواضع تند و گاهاً نسنجیده‌ای را در حوزه روابط ایران و انگلیس و همسو با دولت دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا اتخاذ می‌کند. ناظران بر این باورند که هانت باکارت سوخته زاغری و حمایت از تحصن رتکلیف مقابل سفارت ایران تلاش می‌کند تا حمایت افکار عمومی را برای تصاحب کرسی نخست‌وزیری انگلیس کسب کند.

مرحله آخر رأی‌گیری برای تعیین رهبر جدید حزب محافظه‌کار کمتر از یک ماه دیگر برگزار و جانشین ترزا می از میان جانسون و هانت انتخاب خواهد شد.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.