علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران، پس از تصمیم امروز شورای عالی امنیت ملی در  توقف برخی تعهدات برجامی ایران در سالروز خروج آمریکا از برجام در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، گفت: تصمیمی که امروز آقای رئیس‌جمهور مبنی بر عدم فروش اورانیوم غنی‌شده و آب سنگین تولید داخل اعلام کرد، به معنای این است که ما دیگر ملزم به رعایت سقف ۳۰۰ کیلو اورانیوم غنی‌شده ۳.۶۷ درصد و سقف ۱۳۰ تن آب‌سنگین نیستیم.

وی افزود: تصمیم ایران در متوقف‌کردن تعهد مربوط به حفظ ذخایر اورانیوم غنی‌شده در سقف ۳۰۰ کیلو به دلیل تأثیر راهبردی آن بر Break out time که از پایه‌های اصلی برجام بوده، بسیار مهم و تعیین‌کننده است.

رئیس سازمان انرژی اتمی در عین حال یادآور شد: در حال حاضر، غنی‌سازی اورانیوم بر اساس تعهدات پذیرفته‌شده در برجام با استفاده از ۳۰ زنجیره از سانتریفیوژهای IR۱ انجام می‌شود که طبیعتاً متناسب با سقف پذیرفته‌شده در برجام تعیین و فعال‌سازی شده است.

وی خاطرنشان کرد: تحقق عزم اعلام‌شده از سوی ایران برای عبور از سقف ۳۰۰ کیلوگرم به‌صورتی که در ضرب‌الاجل دو ماهه پیام روشنی به طرف‌های مقابل منتقل کند، نیازمند بهره‌گیری از تعداد بیشتری از سانتریفیوژهای موجود و یا فعال‌سازی سانتریفیوژهای جدید‌تر است که ایران به‌راحتی امکان محقق‌کردن هریک از دو گزینه ذکرشده را در مرکز نطنز دارد.

معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی عنوان کرد: بررسی ابعاد اجرایی و عملیاتی تصمیم اتخاذشده از سوی شورای عالی امنیت ملی، مبیّن این واقعیت است که بهره‌گیری هوشمندانه از ظرفیت‌های فنی در کنار اراده سیاسی موجود می‌تواند بر بستر حمایت‌های مردمی، شرایط جدیدی را در حوزه بازیابی منافع ملی و منفعل‌کردن آمریکا در زمینه اتخاذ رفتارهای یکجانبه و غیرقانونی رقم بزند. 

وی همچنین تصریح کرد: اگر اعضای باقی‌مانده در برجام در این ۶۰ روز توانستند نظرات جمهوری اسلامی را تأمین کنند، نظام هم به حالت قبلی برمی‌گردد، ولی اگر بخواهند بر بدعهدی خودشان ادامه دهند قدم‌های بعدی را برخواهیم داشت.

شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران امروز (چهارشنبه) در اولین سالگرد خروج آمریکا از برجام در بیانیه‌ای اعلام کرد که جمهوری اسلامی از امروز ۱۸ اردیبهشت ۹۸ برخی اقدامات خود در برجام را متوقف می‌کند و به کشورهای باقیمانده در توافق ۶۰ روز برای اجرای تعهدات خود به ویژه در حوزه های بانکی و مالی فرصت داد.(اینجا بخوانید)

براساس این تصمیم، جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که در مرحله فعلی دیگر خود را متعهد به رعایت محدویت‌های مربوط به نگهداری ذخایر اورانیوم غنی شده و ذخایر آب سنگین نمی‌داند.

همچنین به کشورهای باقی مانده در برجام ۶۰ روز فرصت داده شد تا تعهدات خود به ویژه در حوزه‌های بانکی و نفتی را عملیاتی کنند. چنانچه در این مهلت کشورهای مزبور قادر نباشند مطالبات  ایران را تامین کنند، در مرحله بعدی جمهوری اسلامی ایران رعایت محدودیت‌های مربوط به سطح غنی سازی اورانیوم و اقدامات مربوط به مدرن سازی رآکتور آب سنگین اراک را نیز متوقف خواهد کرد.

در این بیانیه آمده است: در هر زمان که خواسته‌های ما تامین شوند، ما نیز به همان میزان اجرای مجدد تعهدات متوقف شده را از سر خواهیم گرفت، اما در غیر این صورت، جمهوری اسلامی ایران مرحله به مرحله اجرای تعهدات دیگر را متوقف خواهد کرد.جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد به مشورت‌های خود با اعضای باقی مانده برجام در تمامی سطوح ادامه دهد، اما نسبت به هر اقدام غیر مسئولانه، از جمله ارجاع موضوع به شورای امنیت ملل متحد یا اعمال تحریم های بیشتر، عکس العمل قاطع و سریع نشان خواهد داد.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.