واردات نفت آسیا از ایران به کجا رسید؟
محاسبات "اس اند پی گلوبال پلاتس" نشان میدهد واردات از سوی کره جنوبی، ژاپن و هند حداقل نسبت به نوامبر که تحریمهای آمریکا علیه ایران آغاز شد، کاهش پیدا کرده اس ت.
ژاپن جدیدترین کشور پس از کره جنوبی است که بارگیری نفت ایران را در ۲۰ ژانویه آغاز کرد و نخستین محموله نفت را پس از بازگشت تحریمهای آمریکا دریافت کرد.
ژاپن و کره جنوبی در میان هشت کشوری هستند که معافیت ۱۸۰ روزه برای ادامه واردات نفت ایران تا چهارم مه دریافت کردهاند. ابهامات پیرامون مسائل حمل محموله، بیمه و بانکی تحت تحریمهای آمریکا باعث شده است برخی از کشورها چند ماه پس از دریافت معافیت، وارداتشان را از سر بگیرند.
آسیا پیش از تحریمهای آمریکا، مقصد بیش از نیمی از صادرات نفت ایران بود و چین و هند بیش از ۸۰ درصد از نفت صادراتی ایران را دریافت میکردند.
"اس اند پی گلوبال پلاتس" انتظار دارد صادرات نفت ایران در فاصله ژانویه تا آوریل امسال به ۱.۲ میلیون بشکه در روز بالغ شود.
معافیت از تحریمهای آمریکا
تمامی مبادلات تحت معافیت از تحریمهای آمریکا باید تا چهارم ماه مه کامل شود. معافیتهای جدید ممکن است از پنجم مه برای کشورهایی که آمریکا تشخیص دهد به وعده خود عمل کرده و خرید نفت ایران را به میزان قابل توجهی کاهش دادهاند، اعطا شود.
با این حال سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هفته جاری حاضر نشد درباره دور دوم معافیتها اظهارنظر کند و عنوان کرد هدف ما به صفر رساندن خرید نفت از ایران به سرعت ممکن است. ما همچنان به همکاری با کشورهایی که وارداتشان را بر مبنای موردی کاهش میدهند، ادامه میدهیم.
اموس هوشتاین، فرستاده انرژی دولت اوباما در امور تحریمهای ایران انتظار دارد دور جدید معافیتها در ماه مه صادر شود.
ازسرگیری واردات نفت کره جنوبی و ژاپن
کره جنوبی واردات نفت ایران را در ژانویه پس از یک وقفه پنج ماهه از سر گرفت. انتظار میرود شرکت "اس کی اینوویشین" دو میلیون بشکه میعانات پارس جنوبی را تا اواخر ماه میلادی جاری دریافت کند و پالایشگاههای دیگر کرهای قصد دارند وارداتشان را در فوریه از سر بگیرند.
پیشبینی میشود کره جنوبی حدود ۱۵ میلیون بشکه نفت ایران را در سه ماهه اول خریداری کند که حدود نصف میزان واردات ماهانه معمول این کشور پیش از تحریمها خواهد بود.
بر اساس محاسبات پلاتس، به این ترتیب میانگین واردات کره جنوبی در مدت معافیت شش ماهه به ۸۳ هزار بشکه در روز خواهد رسید که ۷۴ درصد کمتر از سطح ۳۱۷ هزار بشکه در روز در سه ماهه اول سال ۲۰۱۸ خواهد بود.
از ژاپن، شرکتهای شوآ شل، فوجی اویل و کاسمو اویل نخستین پالایشگاههایی بودند که واردات نفت ایران را در ژانویه از سر گرفتند که نخستین خرید آنها پس از چهار ماه وقفه بود و به حدود ۴.۹ میلیون بشکه بالغ شد.
بر اساس محاسبات پلاتس، با توجه به اینکه سایر پالایشگاهها قصد دارند وارداتشان را در فوریه از سر بگیرند انتظار میرود ژاپن در فاصله ژانویه تا فوریه حدود ۱۴ میلیون بشکه نفت ایران را بارگیری کند.
به این ترتیب میزان واردات نفت ایران در مدت معافیت ۱۸۰ روزه به ۷۸ هزار بشکه در روز خواهد رسید که ۴۹ درصد کمتر از ۱۵۳ هزار بشکه در روز است که در فاصله مه تا اکتبر سال ۲۰۱۸ از ایران وارد شد.
منابع صنعتی اظهار کردند ژاپن ممکن است بارگیری نفت ایران را در مارس متوقف کند زیرا خریداران باید محمولههای خود را پیش از منقضی شدن بیمه حمل تحت حمایت دولت در پایان مارس، دریافت کنند.
دورنمای چین و تایوان
واردات نفت چین از ایران در ماههای نوامبر و دسامبر از ۲۴۸ هزار و ۲۷۴ بشکه در روز در اکتبر که پایینترین رکورد چند ماهه بود، بهبود یافت و عمده واردات به مخازن ذخایر نفت استراتژیک در دالیان رفت که شرکت ملی نفت ایران در آنجا ذخایر نفت را در اجاره دارد.
این کشور در دسامبر ۵۰۶ هزار بشکه در روز نفت وارد کرد که ۳۰ درصد در مقایسه با نوامبر افزایش داشت.
اما منابع بازار انتظار دارند صادرات نفت ایران در ژانویه که روند ذخیره سازی چین آهسته میشود، به ۲۳۹ هزار بشکه در روز بالغ شود.
طبق آمار پلاتس، اکثر بشکههایی که ماه جاری تحویل چین داده شدند احتمالاً به سوی مائومینگ، نینگبو، کینگدائو و تیان جین روانه میشوند که محل استقرار پالایشگاههای سینوپک هستند.
واردات نفت چین از ایران در فاصله نوامبر تا دسامبر به ۴۴۹ هزار و ۹۳ بشکه در روز بالغ شد که ۲۷ درصد در مقایسه با ۶۱۵ هزار و ۷۳۰ بشکه در روز در فاصله ژانویه تا اکتبر سال ۲۰۱۸ کاهش داشت.
منابع آگاه در شرکت "فورموسا پتروکمیکال" و شرکت دولتی CPC اظهار کردهاند تایوان از آمریکا معافیت گرفته است اما انتظار نمیرود محمولهای برای تحویل در ژانویه دریافت کند.
تسریع واردات هند
در هند انتظار میرود بارگیری نفت ایران توسط چند پالایشگاه دولتی در فاصله ژانویه تا فوریه تسریع شود.
منابع وزارت نفت هند اعلام کردهاند شرکت این دین اویل خرید حداکثر ۵ میلیون بشکه نفت در ماههای ژانویه و فوریه را مدنظر دارد. شرکت پالایش و پتروشیمی مانگالور احتمالاً دو میلیون بشکه نفت در فوریه خریداری خواهد کرد در حالی که شرکت بهارات پترولیوم و شرکت هندوستان پترولیوم هر یک در فوریه یک میلیون بشکه نفت از ایران دریافت میکنند.
یک مقام وزارت نفت هند اظهار کرد دهلینو امیدوار است برای خرید نفت ایران در فاصله مه تا نوامبر معافیت دیگری از آمریکا دریافت کند.
تحلیلگران انتظار دارند هند به طور میانگین ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار بشکه در روز نفت از ایران در مدت معافیت شش ماهه وارد کند در حالی که این کشور در سپتامبر بیش از ۶۰۰ هزار بشکه در روز و در اکتبر حدود ۵۰۰ هزار بشکه در روز نفت از ایران وارد کرده بود.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر