سپرده‌های سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت بخشی مهمی از سپرده‌های بانکی را تشکیل می‌دهد و بسیاری از سپرده‌گذاران از این نوع سپرده برای دریافت سودهای بانکی بهره می‌بردند، اما نکته‌ای که در این میان وجود داشت، این بود که تاکنون سود این سپرده‌ها به صورت روزشمار محاسبه می‌شد و این در حالی است که برخی افراد سودجو در ابتدای روز حساب خود را خالی کرده و در بازارهای ارز و سرمایه، نوسان‌گیری می‌کردند و در انتهای روز آن را برای محاسبه به حساب‌های خود بازمی‌گرداندند که گاه ممکن بود این موارد یک تا دو روز طول بکشد.

بر این اساس، پیشنهاد بانک مرکزی در این رابطه در یک‌هزار و دویست و شصت و دومین جلسه شورای پول و اعتبار در بیستم آذرماه مطرح و مقرر شد که معیار پرداخت سود سپرده‌های سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت عادی از روزشمار به ماه‌شمار تغییر یابد؛ به گونه‌ای که حداقل مانده حساب در ماه مبنای محاسبه سود سپرده‌های مزبور باشد.

بر اساس آن‌چه بانک مرکزی تصویب کرده بود، مقرر شد که سهم سود علی‌الحساب سپرده‌های کوتاه‌مدت عادی در بانک‌های سراسر کشور از امروز (یکم بهمن‌ماه) به صورت ماه‌شمار محاسبه شود.

بر این اساس تمامی حساب‌های سپرده کوتاه‌مدت فارغ از مقطع افتتاح سپرده، از تاریخ اول بهمن‌ماه سال جاری و صرفا برای دوره‌های زمانی پس از تاریخ مذکور، مشمول تغییر در نحوه محاسبه سود مطابق فرمول نرخ سود ضرب در تعداد روزهای ماه ضرب در کمترین مانده طی ماه خواهند شد.

به این ترتیب تمامی بانک‌ها از امروز موظفند که تمامی سپرده‌های کوتاه‌مدت قبلی و جدید را به صورت ماه‌شمار محاسبه و سود را بر این اساس به مشتریان خود پرداخت کنند.

در این‌باره محمدرضا جمشیدی - دبیر کانون بانک‌ها و موسسات اعتباری خصوصی - با بیان اینکه اخیرا شورای پول و اعتبار، پرداخت سود سپرده‌های کوتاه‌مدت را از روزشمار به ماه‌شمار تبدیل کرده است، به ایسنا گفته بود که پیش از پرداخت سود به مشتریان براساس حداقل مانده حساب آن‌ها در طول یک روز بوده، اما با این تغییر، سود پرداختی به مشتریان براساس میانگین حداقل مانده‌ حساب ‌آن‌ها در روزهای یک ماه محاسبه و در پایان ماه به حساب آن‌ها واریز می‌شود.

به گفته وی، این اقدام اندکی سود سپرده‌گذاران را کاهش می‌دهد اما سود خاصی را نصیب بانک‌ها نمی‌کند، چراکه بانک‌ها سپرده را با سود ۱۵ درصد از مشتری می‌گیرند و با سود ۱۸ درصد تسهیلات اعطا می‌کنند که در این میان سه درصد به عنوان حق‌الوکاله برای بانک‌ها سود ایجاد می‌کند. اما نکته اینجاست که همه سپرده‌ها صرف پرداخت تسهیلات نمی‌شود و بخشی از آن نزد بانک مرکزی و بخشی هم نزد صندوق بانک برای بازپرداخت به مردم نگه‌داری می‌شود. از سوی دیگر سپرده‌ها در همان روز تبدیل به تسهیلات نمی‌شوند و این موارد به همراه هزینه‌های جاری بانک‌ها سبب می‌شود تا در نهایت بانک‌ها از محل دریافت سپرده و اعطای تسهیلات ۰.۶ درصد متضرر شوند.

طبق آنچه جمشیدی عنوان کرده، عملا سودی از این محل نصیب بانک‌ها نمی‌شود و تصمیمات اخیر بانک مرکزی در تبدیل نرخ سود روزشمار به ماه‌شمار و کاهش نرخ سود سبب می‌شود اندکی زیان بانک‌ها کم شود.

این در حالی است که سایر شرایط و ضوابط سپرده‌های کوتاه‌مدت عادی نظیر حداکثر نرخ سود علی‌الحساب (در حال حاضر ۱۰ درصد) و شرط حداقل مانده جهت بهره‌مندی از سود سپرده به مدت یک‌ماه ممتد مانند گذشته به قوت خود باقی است.

با تغییرات در نحوه محاسبه سود سپرده‌های کوتاه‌مدت، صرفا مبلغ مبنای محاسبه سود از حالت حداقل مانده روزانه به حالت حداقل مانده ماهانه تغییر می‌یابد و این تغییرات فقط مربوط به سپرده‌های کوتاه‌مدت بوده و سایر سپرده‌ها را شامل نمی‌شود.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.