بیانیه انجمن بازیگران درباره حواشی دستمزد بازیگران
در چند وقت اخیر مشکلات و حواشی متعددی در رابطه با پرداخت دستمزدهای برخی بازیگران و عوامل فیلمها و خصوصا سریالهای تلویزیونی بهوجود آمده است که واکنشهای متعدد و متفاوتی را از سوی فعالان حوزه سینما و تلویزیون به همراه داشته است.
پررنگ ترین آن، ماجرای اختلاف میان پانتهآ بهرام و سازندگان سریال «دلدادگان» بوده است که با حمایت بازیگران از این هنرمند و واکنش انتقادی تهیهکنندگان همراه بود.
به بهانه این حواشی و مشکلات، انجمن بازیگران سینمای ایران بیانیهای را منتشر کرد که به شرح زیر است:
«به نام خدا
در سالهای اخیر سنت بسیار ناپسند و غیرعادلانه ای در پروژههای تصویری رایج شده که تهیه کنندگان به آسانی، دستمزد بازیگران و عوامل را در موعد مقرر در قراردادها پرداخت نمیکنند و علت آن را عدم پرداخت از سوی سازمان یا نهاد سرمایه گذار اعلام میکنند و این موارد در شرایطی است که در قراردادهای کاملاً یک طرفه، همه تعهدات بر عهده بازیگران و دیگر عوامل گذاشته شده و تهیهکننده فقط یک مورد را متعهد شده و آن پرداخت به موقع دستمزد است. دستمزدی که نه هدیه است و نه پاداش، بلکه جزو حقوق رسمی و به توافق رسیده عوامل یک پروژه محسوب میشود، که متاسفانه در بسیاری از موارد، در همین یک بند هم تهیه کننده به عنوان طرف اول، امضاء و تعهد خود را زیر پا میگذارد و به انبوه اعتراضهای عوامل کمترین توجهی نمیشود.
سرکار خانم پانتهآ بهرام، بازیگر محترم و سرشناسی که سالهای سال تمامی مشکلات جاری این حرفه را پذیرفته و به آن احترام گذاشته، در یک سریال تلویزیونی به دلیل آنکه دستمزدش در موعد مقرر و حتی پس از آن پرداخت نشده، ادامه همکاری با آن پروژه را منوط به تسویه حساب بر طبق قرارداد خود کرده است و همین امر باعث شده تا هجمه ناعادلانهای علیه ایشان و حرفه بازیگری صورت پذیرد.
چنانکه در روزهای اخیر انجمن صنفی محترم شرکتها و موسسات فیلمسازی ایران (آیفیک) پس از سالها سکوت در برابر انعکاس عمومی و مطبوعاتی انبوه شکایات و اعتراضهای بازیگران و عوامل پروژهها از تهیهکنندگان آثار تصویری، اینک و به بهانه حرکت اعتراضآمیز تنها یک بازیگر، بیانیهای منتشر فرموده و به جای واکاوی و آسیبشناسی این اتفاق و تحقیق از طرفین ماجرا ، نسبت به این امر اعتراض نموده و آن را محکوم کردهاند.
انجمن بازیگران سینمای ایران درهمین خصوص و به شکل کلی مواردی را لازم به توضیح میداند، نخست آنکه این انجمن رعایت «رفتار حرفهای» و « شئون اخلاقی» و «احترام به مشکلات مالی پروژهها» را همواره محترم شمرده و از اعضای گرامی خود نیز انتظار انجام آن را داشته و دارد، اما این سوال را مطرح میکند که آیا ماه ها پرداخت نکردن دستمزد عوامل یک پروژه و عدم پاسخگویی شفاف به آنها و حتی در مواردی تهدید معترضین به اقدام قانونی و اعمال ممنوعالکاری، رعایت رفتار و اخلاق حرفهای و احترام به شئونات صنفی است؟ آیا این شیوه برخورد، احترام به کمترین حقوق انسانی، شرعی و عرفی عوامل منجمله بازیگران محسوب میشود؟
از سویی دیگر بسیار جای تاسف است که با توسل به عبارت «بازیگر سالاری» و اشاره به چند مورد انگشت شمار، بر موج گسترده عدم دریافت حقوق بازیگران در پروژههای مختلف که چیزی جز «بازیگر آزاری» و عوامل آزاری نیست سرپوش گذاشته میشود.
همچنین بی تردید ما نیز تایید میکنیم که ورود پولها و سرمایههای نامشخص و ناسالم نگرانیهای جدیای را برای امروز و فردای هنرهای تصویری کشورمان به وجود آورده و میآورد ، اما آیا به جز تهیهکننده آن پروژهها فرد دیگری می تواند اجازه ورود و استفاده از این پولها را بدهد؟
انجمن بازیگران سینمای ایران از انجمن صنفی محترم شرکتها و موسسات فیلمسازی ایران ( آیفیک ) انتظار دارد در راستای حمایت از حقوق تمامی عوامل و بازیگران آثار تصویری، در انعکاس عمومی از بی عدالتیها و اجحافهای به عمل آمده در حق عوامل پروژهها نیز کوتاهی نفرموده و با جدیت بر وجود و التزام قرارداد واحد مبتنی بر اصول قانونی و دارای کد رهگیری نیز تلاش و تاکید نمایند.
مسلماً پایبندی به قانون، احترام به قرارداد و رعایت همه جانبه اخلاق حرفهای تمامی عوامل یک پروژه از صدر تا ذیل در کنار هم مبنای اصلی خلق آثار فاخر و تمامی حرکتهای جمعی و گروهی است.
انجمن بازیگران سینمای ایران اعلام آمادگی میکند تا همراه با دیگر صنوف محترم سینمایی در کنار نهادهای صنفی ، اداری و سازمانهای مرتبط، برای حل مشکلات، اعتراضات و شکایات عوامل مختلف و همچنین عبور منطقی از مشکلات جاری و اعتلای جایگاه محترم و گرامی تهیه کنندگان پروژه های تصویری، تعامل لازم را به عمل آورده و همکاری نماید.»
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر