شفق نیوز گزارش داد، نعیم العبودی، سخنگوی جنبش عصائب اهل الحق عراق که ریاست آنرا قیس الخزعلی برعهده دارد در واکنش به تعطیلی کنسولگری آمریکا در بصره گفت: کنسولگری ایران در بصره مورد هجوم قرار گرفت و در آتش سوخت اما بازهم ایران خواستار تعطیلی و یا خروج کارکنان آن نشد.

 

وی افزود: آمریکا به بهانه تهدید کنسولگری اش در بصره این کنسولگری را تعطیل و از کارکنانش می خواهد که از آنجا خارج شوند. این اقدام به وضوح به ما نشان می دهد که چه کسی حامی ملت عراق است.

به گزارش ایسنا، پیش از این مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا با انتشار بیانیه‌ای مکتوب، ادعا کرد که کنسولگری این کشور در بصره در هفته‌های اخیر، چندین بار مورد حمله از سوی عوامل وابسته به گروه‌های مورد حمایت‌ ایران قرار گرفته است. بنابراین ایران باید بداند که آمریکا به طور مناسب به چنین حملات پاسخ خواهد داد.

پپمئو در ادامه این تهدید امنیتی را به ویژه متوجه ایران و نیروهای سپاه قدس تحت فرماندهی قاسم سلیمانی دانست.

بنابراین گزارش وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرده که کارکنان این کنسولگری را که حدود ۱۰۰۰ نفر هستند، به طور موقت در جای دیگر مستقر خواهد کرد. تنها تعدادی از این کارکنان را دیپلمات‌ها تشکیل می‌دهند و مابقی افرادی هستند که در بخش امنیتی، خدمات و مشاغل دیگر فعالیت می‌کنند.

در این بیانیه مشخص نشده است که آیا کنسولگری آمریکا در بصره به طور دائم بسته می‌شود یا نه و مقامات دفتر اطلاع‌رسانی وزارت امور خارجه آمریکا نیز جزئیات بیشتری در این باره منتشر نکرده‌اند.

کنسولگری آمریکا در بصره که بزرگترین کنسولگری شهر عراق محسوب می‌شود، در سال ۲۰۱۱ ایجاد شد و ارزیابی‌ها این است که تصمیم برای تخلیه آن ممکن است به چند دلیل انجام شده باشد. اول اینکه دولت ترامپ در هفته‌های اخیر کمپین جدیدی را آغاز کرده که آنچه فعالیت نظامی ایران می‌خواند را هدف قرار داده است. دوم اینکه در ماه‌های اوت و سپتامبر چندین اعتراض توسط افراد محلی در بصره به آتش زدن کنسولگری ایران منجر شد و سوم که احتمالا مهم‌ترین آن است وزارت امور خارجه آمریکا بیش از یک سال است که این بحث را مطرح کرده که کنسولگری بصره برای کاهش هزینه‌ها تعطیل کند.

وزارت امور خارجه آمریکا پیش از این با طرح ادعای خود مبنی بر نفوذ ایران در عراق گفته بود در صورت هرگونه حمله به منافع آمریکا در عراق، جمهوری اسلامی را مسئول آن خواهد دانست و با آن به طور مستقیم و شدید پاسخ خواهد داد. 

به نوشته نیویورک تایمز دستور تخلیه کنسولگری در بصره در حالی انجام می‌شود که به گفته سه مقام پیشین وزارت امور خارجه آمریکا بحث تعطیلی این کنسولگری برای کاهش هزینه‌ها بیش از یک سال است که مطرح بوده است. این کنسولگری دست‌کم ۲۰۰ میلیون دلار در سال هزینه دارد و برخی این هزینه را ۳۵۰ میلیون دلار برآورد کرده‌اند.

رکس تیلرسون وزیر امور خارجه پیشین آمریکا پیش از پایان فعالیت خود خواستار کاهش هزینه‌ها در این وزارتخانه شده بود. از این رو مقامات ارشد وزارت امور خارجه تعطیلی کنسولگری بصره را بررسی می‌کردند.

از سوی دیگر،احمد محجوب، سخنگوی رسمی وزارت خارجه عراق در بیانیه‌ای اعلام کرد: از تصمیم وزیر خارجه آمریکا برای خروج کارکنان کنسولگری این کشور در بصره و هشدار به شهروندان آمریکایی از سفر به عراق متاسف هستیم.

در این بیانیه آمده است که کشور عراق به حفاظت از تمام نمایندگی‌های دیپلماتیک خارجی که در خاکش قرار دارند پایبند است و دولت عراق با هر تهدیدی که این نمایندگی و یا هر مسافری را هدف قرار می دهد مقابله می‌کند.

وزارت خارجه عراق اعلام کرد که این وزارت از نمایندگی‌های دیپلماتیک می‌خواهد که به این شایعات که به دنبال ایجاد ناامنی و بی اثباتی و همچنین ایجاد اختلافات در روابط عراق با کشورهای جهان است توجه نکنند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.