قابل توجه اختلاسگران، جایزه قلم ۹۰ میلیون تومان شد
آئین اختتامیه شانزدهمین جایزه ادبی قلم زرین عصر روز پنج شنبه ۱۶ تیرماه و همزمان با روز قلم در انجمن قلم ایران برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، محمدرضا سرشار رئیس انجمن قلم در سخنانی عنوان داشت: تداوم چنین جایزهای در شانزده سال گذشته باعث افتخار است. با این همه این جایزه امسال برای ما ۹۰ میلیون تومان هزینه برداشت. شاید این رقم برای اختلاس کنندگان و آنهایی که دست در بیت المال دارند، عددی نباشد؛ اما شاید برای آنها قابل توجه باشد که برای انجمن ما که تنها درآمدش حق عضویت اعضایش است و آن هم تنها کفاف یک ماه از اموراتش را میدهد، رقم بالایی است.
وی افزود: جایزه قلم با سابقهترین جایزه ادبی غیر دولتی در ایران است. در حدیثی از پیامبر اکرم نقل شده اگر کار کوچکی ادامه داشته باشد بهتر از کار بزرگی است که ادامه پیدا نکند. ما به این حدیث تأسی میجوییم هرچند که برگزاری این جایزه کار کوچکی نیست.
اغلب نویسندگان وقتی اثری مینویسند احساس میکنند شاهکاری کرده اند. جشنوارهها هم بستری برای انتخاب شدن برخی آثار است و به همین خاطر است که خیلی از نویسندگان که آثارشان انتخاب نمیشود، فکر میکنند به آنها ستم شده البته این ایراد ندارد، ولی واقعیت نیست. سالهایی بوده است که من با برخی از آثار برگزیده موافق نبوده ام، اما ملاک کار ما نظر داوران است و هیچ زد و بندی هم در کار نیست. شاید برگزیدگان به سلیقه ما جور نباشند، اما مهم نظر داوران است.
در بخش دیگری از این مراسم بزرگداشتی برای راضیه تجار، نویسنده و دبیر انجمن قلم برگزار شد. در این مراسم محمد میرکیانی از نویسندگان حوزه کودک و نوجوان عنوان کرد: ۳۰ سال پیش زمانی که جمعی از نویسندگان دلبسته نثر و زبان در داستان نویسی بودند و آن را بر سایر عناصر داستان نویسی برای خلق اثر ترجیح میدادند، خانم تجار با عنوان هفت بند در مجلهای سروش هفتگی اجرا شد که آغاز و اتفاقی بود برای اینکه نشان دهد نویسندگی تنها بازی با کلمات نیست بلکه باید اندیشه، فضا و شخصیت سازی را نیز در خودش داشته باشد.
وی در ادامه به روحیه شاگردپروری در شخصیت تجار اشاره کرد و اظهار داشت: توجه و احترام به استعدادهای جوان، با علاقه و عشق و برخورد کردن با آنها از ویژگیهای ایشان است. ویژگی دیگر ایشان نیز سخت کوشی شان در مسئولیتهای مختلفی که داشته اند و به واقع میتوان گفت: او انسانی از نوع تلاش است.
در ادامه این مراسم، پدرام پاک آئین از روزنامه نگاران کشور نیز در سخنانی با اشاره به اینکه انتخاب مسیر خلق و معرفی ادبیات متعهد در رسانهها از سوی خانم تجار انتخابی صحیح بوده است، گفت: ایشان چه در زمانی که در کیهان فرهنگی کار میکردند و چه در هنگام سردبیری ادبیات داستانی و یا حضور در مجله زن روز، سعی کرده اند میان رسانه و ادبیات، پیوندی مبارک برقرار کنند و حلقهای برای معرفی و خلق آثاری باشند که مخاطب عام جامعه آن را میفهمد و میپسندد. آثاری پاکیزه و موفق.
پاک آئین افزود: یک نویسنده انقلابی، ادبیات را برای مخاطب میخواهد و میلی به برج عاج نشینی همانند برخی نویسندگان ندارد. او قلمش را در اعتلای راه فکری انقلاب قرار میدهد و این همان کاری است که خانم تجار انجام داده است. به ویژه اینکه ایشان در زمانی این مسیر را طی میکردند و در مطبوعات به کار ادبیات مشغول بودند که کم نبودند روزنامه نگارانی که تمایل داشتند ادبیات را از کالبد معنا خارج کنند.
در بخش دیگری از این بزرگداشت، غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان ادب و فرهنگ فارسی نیز در سخنانی با بیان اینکه هر انقلاب اصیل، ادبیاتی پویا را نیز در کنار خود متولد میکند، تأکید کرد: اگر تاریخ انقلابهای دنیا را بخوانید در بطن تمام آنها ادبیات شعر و داستان ظهور میکند و همچنین حرکتی عظیم در عرصه تعلیم و تربیت است. ما در مراسم امروز از کسی تجلیل میکنیم که عمرش را در راه تعلیم و تربیت نوجوانان و نیز ادبیات صرف کرده است.
حداد عادل ادامه داد: ما از ابتدای انقلاب اسلامی شاهد بودیم که زنان بسیاری در عرصه ادبیات چهره شده اند که خانم تجار نیز در زمره آنهاست. من از ابتدای تأسیس انجمن قلم که به عنوان یک عضو ساده حضور داشته ام شاهد تلاشهای ایشان بوده ام. به نظر بنده کار ایشان دو جنبه دارد. نخست تلاش برای تولید آثار ادبی و دیگری تربیت نسل داستان نویس زن در انقلاب که کاری است بایسته. خانم تجار هم داستان ساز بوده اند و هم داستان نویس و هم داستان نویس آفرین. در کنار آنها آرامش، مهربانی و دور بودن از هیاهوها از خصوصیاتی است که شایسته شأن یک زن نویسنده میباشد و در ایشان جمع شده است.
وی همچنین پایداری راضیه تجار در صراط انقلاب بدون داشتن ذرهای انحراف را ستود.
در پایان این بزرگداشت نیز راضیه تجار با قرائت متنی احساس برانگیز از برگزاری این مراسم تجلیل کرد.
وی در بخشی از این متن بیان داشته بود من این شانس را داشتم که با عشق زندگی کنم، معنایش را بشناسم. عشق به خانواده، به همسر، فرزندان، وطن، ادبیات و دوستانم و عشق به ذات پروردگار. خدا را شکر که پیوسته توانستم خودم را درمحضرش حفظ کنم و او مرا از دروغ دور کرد و ظرف روحم را از انقلاب اسلامی پر.
در بخش دیگری از مراسم بزرگداشت اهدای جایزه قلم زرین علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانه عمومی کشور نیز در سخنانی عنوان کرد: همیشه این سوال برای اصحاب فرهنگ مطرح بوده است که میزان موفقیت یک اثر ادبی در چیست؟ برخی گفته اند شمارگان آن اثر و برخی گفته اند، میزان جوایز ادبی کسب شده توسط آن و برخی هم نظر منتقدان را درباره آن اثر ملاک موفقیت دانسته اند. البته موضوع معرفی و رسانهها و اثرگذاری آن در سایر آثار منتشر شده را برشمرده اند. من به عامل دیگری اشاره میکنم و آن این است که ملاک موفقیت یک اثر میتواند میزان مراجعه به آن در کتابخانههای کشور باشد.
وی در این زمینه خاطرنشان کرد: ما براساس بررسیهایی که بر میزان امانت گرفته شدن کتاب از کتابخانههای عمومی کشور طی سال ۹۳ به بعد انجام داده ایم، به این نتیجه رسیده ایم که فضای اجتماعی و التهابات سیاسی تأثیری در به امانت رفتن یک کتاب از کتابخانهها نداشت. متأسفانه جوایز ادبی هم در این شاخص تأثیری نداشته و همچنین فضای رسانهای کشور؛ در عین حال به آثاری دست پیدا کرده ایم که متناسب با شرایط کشور و گفتمان جاری در آن مورد اقبال قرار گرفته است. با این همه میخواهم بگویم در تمام سالهای گذشته یکی از ۱۰ کتاب پرامانت رفته در کتابخانههای عمومی کتاب «قصههای خوب برای بچههای خوب» است که تنها در سال ۹۵ هر جلد از آن ۱۲ هزار بار امانت گرفته شده است.
صراحت گزارش دبیر جایزه قلم زرین نیز پایان بخش این مراسم پیش از اهدای جوایز بود.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر