سی ان بی سی گزارش داد، به گفته تحلیلگران، اقدامات دولت ترامپ با هدف ضربه زدن به صنعت انرژی ایران، ریسک ایجاد کمبود موقتی نفت در بازار جهانی تا پایان سال را افزایش می دهد و ممکن است قیمت نفت را به بالای ۱۰۰ دلار برساند.

دولت آمریکا گفته قصد دارد درآمدهای نفتی ایران را به صفر برساند و مشتریان نفت ایران باید از ۴ نوامبر خرید نفت از این کشور را متوقف کنند.

به گفته فرانسیسکو بلانش، رئیس بخش تحقیقات کالایی بانک آمریکا مریل لینچ در این باره گفت: «اگر بخشی از پیام هایی که از وزارت امور خارجه آمریکا مخابره می شود محقق شود، ممکن است با ریسک افزایش 20 تا 25 درصدی قیمت نفت مواجه شویم... اگر دولت آمریکا بتواند صادرات نفت ایران را به صفر برساند، احتمالا شاهد افزایش خیلی عظیمی در قیمت نفت خواهد بود.»

آخرین باری که ایران هدف تحریم قرار گرفت، حدود نیمی از صادرات ۲.۴ میلیون بشکه ای نفت این کشور از بازار حذف شد. این بار، بسیاری از تحلیلگران انرژی معتقدند، تحریم ها میزان بسیار کمتری از نفت ایران، شاید کمتر از نصف میزان دور قبلی تحریم ها را از بازار حذف خواهد کرد، اما با توجه به بروز نشانه هایی از پیروی شرکت های خارجی از تحریم های سختگیرانه دولت آمریکا، اخیرا برخی تحلیلگران براورد خود از میزان کاهش صادرات نفت ایران را بالا برده اند.

برای مثال، بانک مورگان استنلی انتظار دارد تولید نفت ایران در نتیجه تحریم ها تا سه ماهه پایانی امسال به ۲.۷ میلیون بشکه برسد و بیش از یک میلیون بشکه از تولید نفت ایران کم شود. برخی تحلیلگران هشدار می دهد که حتی اگر نیمی از نفت ایران از بازار حذف شود، اختلاف میان عرضه و تقاضای نفت در جهان بسیار کم خواهد شد و نگرانی هایی در مورد چگونگی پر شدن جای خالی نفت ایران ایجاد خواهد شد. تنها کشوری که می تواند این جای خالی ا پر کند عربستان است، اما مشخص نیست که این کشور تا چه حد می تواند تولید خود را افزایش دهد.

جان کیلداف، تحلیلگر موسسه اگین کپیتال گفت: «اگر شاهد کاهش واقعی صادرات نفت ایران باشیم، ممکن است قیمت نفت نفت به ۱۱۰ تا ۱۱۵ دلار برسد... من فکر می کنم بعید نیست که قیمت نفت خام آمریکا در سه ماهه پایانی امسال به ۸۵ تا ۱۰۰ دلار برسد. این رقم ممکن است تا ۱۰۵ دلار هم برسد.»

اریک لی، تحلیلگر انرژی سیتی گروپ هم گفت: «بازار عملگراست. اگر شما صادرات نفت ایران را به صفر برسانید، با این فرض که ایران نتواند از این تحریم ها بگریزد، چگونه می خواهید جای خالی آن را پر کنید؟ عربستان ظرفیت تولید ذخیره مشخصی دارد... این اتفاق در شرایطی رخ می دهد که شما با ریسک کاهش عرضه نفت در سایر نقاط جهان هم مواجهید.

عربستان هیچگاه به صورت واقعی ظرفیت تولید ذخیره خود را به میدان نیاورده و برخی تحلیلگران می گویند، این کشور ممکن است قادر به افزایش سریع تولید نفت خود به ۱۲.۵ میلیون بشکه نباشد و شاید هیچگاه نتواند به این حد تولید برسد. گذشته از این، اگر عربستان کل توان تولیدی خود را برای پر کردن جای نفت ایران به خدمت بگیرد، در صورت وقوع یک اختلال پیش بینی نشده دیگر در عرضه نفت، ظرفیت ذخیره چندانی برای جبران مجدد کاهش تولید وجود نخواهد داشت.

بلانش گفت: «عربستان هرگز استفاده از ظرفیت ذخیره تولید خود را امتحان نکرده است. ما می دانیم که آنها قبلا این کار را نکرده اند. این را هم می دانیم که در سال ۲۰۰۸ قیمت نفت به ۱۴۶ دلار در هر بشکه رسید و در آن زمان آنها از این ظرفیت استفاده نکردند.»

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.