عبدالله نوری جایگزین عارف خواهد شد؟
محمد رضا عارف در انتخابات هیات رئیسه مجلس رای خوبی کسب کرد و انتظار می رود که این وزن کشی آینده سیاسی روشن تری برای او رقم زند. اظهارنظر اخیر غلامحسین کرباسچی دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی اما تردیدهایی در این باره به وجود آورد. کرباسچی با اشاره به محسنات و توانایی های سیاسی عبدالله نوری گفته بود که می توان ریئس پارلمان اصلاحات و جایگزین مناسبی برای عارف - رئیس شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان- باشد. بسیاری از تحلیل گران و کارشناسان سیاسی این اظهار نظر را به معنای «عبور از عارف» و یا در یک نگاه تقلیل یافته آغاز فرایند «عبور از عارف» دانستند. گروه دیگری نیز رویکرد کرباسچی را مقدمه ای بر عیان شدن اختلافات درون جریان اصلاح طلب خواندند. اسماعیل گرامی مقدم سخنگوی حزب اعتماد ملی اما اصرار دارد که کرباسچی صرفا نظر شخصی خود را گفته است. او می داند که بیان این حرف ها نتیجه خوبی برای اصلاح طلبان نخواهد داشت لذا ترجیح می دهد که منتظر اعلام نظر شورای عالی سیاست گذاری، احزاب اصلاح طلب و شخص آقای خاتمی بماند. گرامی مقدم معتقد است که نظر خاتمی به عارف نزدیک تر است و مشکلات شورای عالی سیاست گذاری نیز به زودی رفع می شود. او همچنین تاکید می کند که یک حزب به تنهایی نمی تواند برای اصلاح طلبان تصمیم بگیرد و باید دید که نظر دیگر نحله های فکری چیست.
*به نظر شما اظهار نظر آقای کرباسچی مبنی بر اینکه عبدالله نوری گزینه مناسبی برای جایگزینی عارف است، به معنی عبور اصلاح طلبان از عارف است؟
من فکر میکنم این نظر شخصی آقای کرباسچی است. نظر کل اصلاح طلبان این نیست. او یک نظر دارد و دیدگاهش نیز محترم است اما رئیس شورای عالی سیاست گذرای توسط اعضا انتخاب می شود و نقش آقای خاتمی نیز در این خصوص پررنگ است.
*نظر آقای خاتمی چیست؟ فکر می کنید آقای عارف را در شورای عالی سیاست گذاری ترجیح می دهد یا آقای عبدالله نوری را در پارلمان اصلاحات ؟
در مورد اینکه پارلمان اصلاحات جای شورای عالی را می گیرد یا خیر باید منتظر مشخص شدن نظر نحله های فکری اصلاح طلبان و آقای خاتمی باشیم. من فکر میکنم دیدگاه آقای خاتمی به آقای عارف نزدیک تر است.
*انتقاداتی که به شورای عالی سیاست گذاری وارد است ، خصوصا جلساتی که برگزار نمی شود چقدر در تصمیم گیری در این زمینه موثر خواهد بود؟
در روزهای آتی باید شاهد باشیم که برخی از مشکلات و موانع تشکیل جلسات شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان برطرف شود و جلسات برگزار شود.
*عملکرد آقای عارف را چطور ارزیابی می کنید؟ فکر نمی کنید که انتقادات موجود نسبت به عملکرد او در طرح این مباحث تاثیرگذار است؟
به نظر من عملکرد عارف مثبت بوده است. ایشان از سال ۹۲ به بعد در شورای عالی سیاست گذاری در حد مقدور و با محدودیت هایی که وجود دارد به سازماندهی جریان اصلاحات کمک فراوانی کرده است. حتما نقد به شورای عالی سیاست گذاری، رئیس ، همه اعضا و حتی همه احزاب وارد است اما می بایست به خرد جمعی مراجعه کرد و بر این مبنا رئیس شورا را تعیین کرد.
*گفتید که نظر آقای خاتمی به عارف نزدیک است . طیف ها و احزاب مختلف اصلاح طلب چطور؟ نظر کرباسچی در اکثریت است یا اقلیت؟
من فکر میکنم که طرح این گونه مباحث در رسانه ها هیچ کمکی به انسجام اصلاح طلبان نخواهد کرد و طرح مسائل و موضوعاتی که به اختلافات دامن می زند به دور از خردورزی اصلاح طلبان است. تصور من این است که می بایست به همه گروه ها و احزاب اجازه داد که نقش افرینی کنند. در این نقش آفرینی می توانند با اصلاح روند گذشته شورای عالی سیاست گذاری و ترمیم نواقص به تکمیل و پیشرفت این شورا در رسیدن به اهداف کمک کنند.
اگر نظر شخصی آقای کرباسچی همان فردی است که از او نام می برد، ممکن است که افراد دیگری نیز نظر دیگری داشته باشند و طرح این مسائل در فضای علنی و رسانه ای بسیار مضر و اختلاف برانگیز است.
*به نظر شما آقای کرباسچی از روی کم توجهی این موضوع را طرح کرده اند یا تعمدی در کار بوده است؟
من در این خصوص اطلاعی ندارم و نیت خوانی نمی کنم اما بنده به عنوان یکی اعضای شورای عالی سیاستگذاری تا کنون هیچ اطلاعی از تصمیم آقای خاتمی یا شورای عالی سیاست گذاری در جهت تغییر رئیس یا حتی تغییر ساختار ندارم و اگر برخی از اصلاح طلبان در پشت صحنه در حال تصمیم گیری هستند باید این را در نظر داشته باشند که اگر تصمیم آن ها نتواند مطالبات اعضای شورای عالی سیاست گذاری را تامین کند، نقطه اختلاف و دوری گروه های اصلاح طلب از یکدگیر خواهد بود.
من بر این باور هستم که آقای خاتمی، طیف ها و به ویژه احزاب بزرگ و قدرتمند اصلاح طلب می توانند سرنوشت شورای سیاست گذاری راتعیین کنند. اگر ما به دنبال نهادینه کردن احزاب هستیم باید به آرای احزاب توجه کنیم و بدانیم که یک حزب به تنهایی نمی تواند سرنوشت اصلاح طلبان را تعیین کند لذا در سایه مذاکره و تعامل میان جریان اصلاحات تصمیم سازی برای انسجام اصلاح طلبان را در اولویت برنامه ها قرار داد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر