طی چند روز گذشته جمعی از فارغ‌التحصیلان رشته محیط زیست نسبت به روند جذب نیرو در سازمان حفاظت محیط زیست اعتراض کردند. آنان با ارسال نامه‌ای به عیسی کلانتری - رئیس سازمان حفاظت محیط زیست - خواستار اصلاح کدرشته‌های مندرج در دفترچه آزمون استخدامی محیط زیست شدند.

در بخشی از نامه دانش‌آموختگان بیکار رشته محیط زیست ضمن اشاره به بی‌توجهی سازمان محیط زیست به تخصص و شایسته‌سالاری چنین آمده است: «مطمئنا توانایی فارغ‌التحصیلان رشته ارزیابی و آلودگی محیط زیست در امر آمایش و پایش محیط زیست از رشته‌هایی چون عمران محیط زیست، شیمی محیط زیست و متالوژی نه تنها کمتر نیست بلکه به مراتب بیشتر خواهد بود.»

افزون بر این برخی فعالان محیط زیست چون محمد درویش هم چند روز پیش در صفحه اینستاگرام خود تاکید کرد از کسانی درخواست رشته‌هایی مثل عمران، شیمی و متالوژی برای خدمت در سازمان محیط زیست دعوت کرده‌اند باید تست الکل گرفت. او به نحوه جذب نیرو در سازمان محیط زیست انتقاد شدید دارد و در گفت‌وگو با ایسنا می‌گوید: رشته‌هایی که در استخدامی محیط زیست حذف شده کاملا با جایگاه و ماموریت سازمان محیط زیست تطابق دارد. سازمان حفاظت محیط زیست واجدان شرایط برای استخدام پست‌های سازمانی را منوط به تخصص‌هایی کرده است که به هیچ عنوان با آن پست ارتباط ندارند و تخصص‌های مرتبط را حذف کرده‌ است.

اصغر محمدی فاضل - معاون پیشین سازمان حفاظت محیط زیست و استاد دانشگاه - نیز اعتقاد دارد دستگاه‌های دولتی از جمله محیط زیست که امکان محدودی برای جذب نیرو دارند بنابراین در زمینه استخدام نیروی کارشناس باید حساسیت‌های ویژه‌ای به خرج دهند و نباید با استخدام فارغ‌التحصیلان رشته‌های غیرمرتبط، این فرصت محدود را بسوزانند.

او به ایسنا می‌گوید: سازمان امور اداری و استخدامی و سازمان حفاظت محیط زیست باید دلایل جذب نیرو از رشته‌های غیرمرتبط با محیط زیست را تشریح کنند. با این وجود این کارشناس محیط زیست جانب انصاف پیشه کرده و با تاکید بر ضرورت پیگیری این موضوع از سازمان محیط زیست معتقد است شاید سازمان محیط زیست ادله‌ای برای نحوه جذب نیرو برای سازمان محیط زیست دارد.

پاسخ سازمان محیط زیست به اعتراض فارغ‌التحصیلان محیط زیست

ایسنا به منظور رفع شبهات پیرامون نحوه استخدام کارشناس در سازمان محیط زیست و پیگیری اعتراضات فارغ‌التحصیلان رشته محیط زیست با مهدی حسینی - مدیرکل امور اداری سازمان حفاظت محیط زیست و مسعود تجریشی - معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست - گفت‌وگو کرد.

مدیرکل امور اداری سازمان حفاظت محیط زیست در مورد اعتراض فارغ‌التحصیلان محیط زیست به دعوت از رشته‌های غیرمرتبط با محیط زیست می‌گوید: استخدام در سازمان حفاظت محیط زیست یا هر سازمان دیگری بر اساس شرایط احراز و شرایط شغلی است که در سازمان امور اداری و استخدامی اعلام شده است و این طور نیست که سلیقه‌ای باشد و کسی اعلام کند که این رشته باشد و آن رشته نباشد.

کدرشته‌های مندرج در دفترچه آزمون استخدامی محیط زیست به تایید سازمان استخدامی رسیده است

مهدی حسینی در گفت‌وگو با ایسنا، تاکید می‌کند: رشته‌هایی که در آزمون استخدامی دستگاه‌های مختلف از جمله سازمان حفاظت محیط زیست قرار می‌گیرد به تایید سازمان امور اداری و استخدامی نیاز دارد و  بدون تایید این بخش، قرار گرفتن رشته‌ها در فهرست آزمون امکان‌پذیر نیست بنابراین کدرشته‌های مندرج در دفترچه آزمون استخدامی محیط زیست به تایید سازمان استخدامی رسیده است.

او می‌گوید: تشخیص ضرورت به کارگیری هر رشته تحصیلی برعهده سازمان امور اداری و استخدامی است ضمن اینکه همه مسائل مربوط به استخدام نیروها در شورای عالی توسعه در سازمان استخدامی بررسی می‌شود و به کارگیری نیروی انسانی در قالب شرایط احراز و رشته‌های تعیین شده انجام می‌شود و کسی در آن دخالتی ندارد.

مدیرکل امور اداری سازمان حفاظت محیط زیست همچنین تاکید دارد که تعیین نیاز به رشته‌های مختلف توسط بخش‌های تخصصی سازمان حفاظت محیط زیست از جمله معاونت محیط زیست انسانی و طبیعی صورت می‌گیرد که نیازهای خود را در حوزه کارشناسی اعلام می‌کنند.

 مسعود تجریشی - معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست - نیز دلایل جذب رشته‌های غیر از رشته محیط زیست را تشریح کرده است و به ایسنا می‌گوید: متاسفانه برخی فکر می‌کنند محیط زیست محدود به حوزه ارزیابی است در حالی‌که در شرایط حاضر به متخصص در حوزه آلودگی هوا، سوخت، انرژی، پسماند، کیفیت آب‌های زیرزمینی و اقلیم‌شناسی نیاز داریم. در شرایط کنونی ۴۴ پروژه فولادی در خط ارزیابی در سازمان حفاظت محیط زیست وجود دارد بنابراین در این شرایط آیا نباید یک کارشناس داشته باشیم که زنجیره مواد را بشناسد؟ وقتی در سازمان حفاظت محیط زیست چنین نیرویی وجود ندارد قطعا باید دنبال جذب متخصص در این حوزه باشیم.

سازمان حفاظت محیط زیست حتی یک متخصص آلودگی هوا ندارد

وی با اشاره به فعالیت مرکز هوا و تغییر اقلیم‌ در سازمان حفاظت محیط زیست می‌افزاید: متاسفانه در این مرکز حتی یک متخصص آلودگی هوا نداریم، در حالی‌که قطعا برای مطالعه و شناخت ترکیب هوا نیاز به متخصص این حوزه وجود دارد. در داخل کشور در رشته‌های مهندسی عمران، مهندسی شیمی و مهندسی مکانیک مسائل مربوط به آلودگی هوا تدریس می‌شود.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه مطمئنا محیط زیست محدود به بخش ارزیابی نیست،می‌گوید: در شرایط حاضر ۷۰ متخصص محیط زیست در معاونت انسانی داریم که می‌توانند امور مربوط به ارزیابی را انجام دهند. ضمن اینکه کسی که متخصص هواست در زمینه ارزیابی متخصص نخواهد بود بلکه هر یک از اینها تنها می‌توانند کارهای مخصوص به حوزه خود را انجام دهند.

محیط زیست متخصص پسماند، آب‌های زیرزمینی و انرژی ندارد

تجریشی با تاکید بر اینکه سعی داریم با توجه به مشکلات و معضلات کشور، کمبودهای سازمان حفاظت محیط زیست را جبران کنیم، گفت: با اینکه پسماند معضل مهم کشور است و ۵۰ درصد آب‌های کشور را آب‌های زیرزمینی دربرمی‌گیرد هنوز یک متخصص در این حوزه‌ها نداریم همچنین در حال حاضر سازمان حفاظت محیط زیست از نبود متخصص در حوزه‌های انرژی و سوخت رنج می‌برد، بنابراین درخواست استخدام نیرو برای جبران این کمبودها بوده است.

به متخصص نانومتریال هم نیاز داریم

وی تاکید می‌کند: سازمان حفاظت محیط زیست در تعداد نیروهایی که در رشته محیط زیست تحصیل کرده‌اند وضعیت مناسبی دارد اما در بخش‌های تخصصی دیگر با کمبود شدید متخصص مواجه است. متاسفانه استخدام نیرو محدود است و اگر سازمان محیط زیست مجوز جذب نیروهای بیشتری داشت، به سمت جذب نیرو در حوزه نانو متریال می‌رفتیم تا تاثیر اینها را بر محیط زیست بررسی کنیم. قطعا کسی که محیط زیست خوانده نمی‌تواند علم نانو هم داشته باشد.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.