ضرر ۲ تریلیون دلاری جرایم سایبری روی دست اقتصاد
طبق آمارهای اعلامی بیش از ۴.۲ میلیارد نفر در جهان کاربر فضای سایبر هستند و زندگی بشر بدون اینترنت دچار مشکلات فراوان میشود و در برخی امور حتی مختل میگردد. در نتیجه امروز تأمین امنیت فضای سایبر، چالش تمام کشورهای جهان است و برای این مهم همه دولتها در حال تکاپو و سرمایهگذاری هستند.
بر این اساس تهدیدات و چالشهای کنونی و آینده جهان باعث نگرانی جامعه جهانی خواهد شد؛ رشد شتابان فناوری ارتباطات و اطلاعات و شبکههای اجتماعی بدون توجه به مقوله امنیت، گروههای سازمانیافته و افزایش فعالیتهای گروههای تروریستی در فضای سایبری، از جمله مهمترین تهدیدها و چالشهای کنونی و آینده جهان است.
با این وجود میتوان گفت که فناوری اطلاعات و ارتباطات و تکنولوژیهای مدرن سرچشمه بسیاری از جرایم هستند، به همین دلیل است که امنیت فضای سایبر بیش از پیش پراهمیت شده و باید همه کشورهای جهان به دور از اختلافات و مسائل سیاسی برای تحقق این امنیت گامهای اساسی را بردارند.
در این باره سردار هادیانفر - رییس پلیس فتا - رشد شتابان فناوری ارتباطات و اطلاعات و شبکههای اجتماعی را بدون توجه به مقوله امنیت و شکل گیری گروههای سازمان یافته مجرمان و همچنین افزایش فعالیت گروههای تروریستی در فضای سایبر جزو تهدیدات و چالشهای کنونی و آینده جهان برشمرده و معتقد است که فعالیتهای مجرمان، گروههای سازمان یافته و تروریستهایی چون داعش، النصره، القاعده و دهها گروهک تروریستی که به صورت پنهان در کشورها فعالیت میکنند و همچنین فعالیت در دارک نت، فری نت و فعالیت در بستر شبکههای اجتماعی و پیام رسانهایی همچون توئیتر، تلگرام، فیس بوک، در کنار ابزارهایی مانند پول مجازی، سرویسهای رمزگذاری، مخفی کننده هویت و... سبب ایجاد بستری امن برای مجرمان و تروریستها شدند.
وی با اشاره به همکاری مشترک ایران، روسیه، سوریه، عراق و حزب الله برای پایان دادن به داعش در میدان نبرد، گفت: داعش در میدان نبرد تمام شده اما تفکر داعش و تکفیری هنوز در فضای سایبری توسط عوامل این گروهک تبلیغ و ترویج میشود و از فضاهایی مثل تلگرام و توئیتر برای ترویج عقاید خود و همچنین جذب، آموزش و بکارگیری افراد در عملیاتهای تروریستی در سراسر جهان استفاده میکنند.
رئیس پلیس فتای ناجا با بیان اینکه گروههای تروریستی از اوایل سال ۲۰۱۸ وارد فاز جدیدی تحت عنوان فعالیت گسترده و شبکه سازی سایبری برای یارگیری پنهان شدهاند، گفت: به گونهای که گروهک تروریستی داعش با چند صد کانال و با ۱۱ زبان زنده دنیا در تلگرام فعال است و متأسفانه ابزارهای سفارشی سازی شدهای که عمدتا در پیام رسانهای موبایلی تحت عنوان امنیت کاربران طراحی میشود، بسترهای امنی را برای مجرمان و تروریستها در دنیا ایجاد کرده است.
فعالیتها و توسعه گروههای سازمان یافته جهانی در فضای سایبری و بهرهبرداری مجرمانه گروههای تروریستی از فضای مجازی، جزء مهمترین تهدیدات است در نتیجه به گفته کارشناسان، جرایم سایبری بدون شک مهمترین شکل جدید از جرایم است که یک واکنش جهانی را طلب میکند.
بر اساس اطلاعات سایت پلیس فتا، تحلیلگران بر این عقیدهاند که تمامی کشورها برای تأمین امنیت فضای سایبر و مقابله موثر با جرایم سایبری ابتدا باید به یک ادبیات و فهم مشترک در این حوزه دست یابند و نشست روسای بخشهای مقابله با جرایم سایبری با محوریت اینترپل میتواند در دستیابی پلیس کشورها به این مهم نقش موثری داشته باشد.
در نتیجه امروز مقوله امنیت به هم پیوسته است؛ یعنی کشورها برای تأمین امنیت سایبری خود نیازمند مشارکت بینالمللی هستند و پلیسهای جهان با ظرفیتهای بینالمللی مانند اینترپل، یوروپل، دفتر مقابله با جرم و مواد مخدر سازمان ملل متحد و بخشهای خصوصی، نهایت همکاری را دارند. البته به گفته مسوولان مربوطه، سازمان اینترپل نیز به درستی با راهاندازی مجتمع جهانی نوآوری سازمان اینترپل، گام مهمی در مقابله با جرایم سایبری و کمک به کشورهای عضو برداشته است.
در هر حال فضای سایبر امروز به شکل قابل توجهی، تمام ابعاد زندگی بشر را در حوزههای مختلف به خود وابسته کرده است. این فضا دارای فرصتهای بسیار مناسبی مانند کاهش هزینهها، جذابیت و تنوع، آزادی اطلاعات و ارتباطات برای کاربران است. اکثر نهادهای دولتی و خصوصی، خدمات مختلف خود را در بستر این فضا برای شهروندان برنامه ریزی و اجرا میکنند. بر این اساس تأمین امنیت فضای سایبر، دغدغه اصلی همه کشورهای جهان شده است.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر