دویچه وله نوشت، دادگاهی در ناحیه سیلیوری استانبول روز چهارشنبه چندین روزنامه‌نگار "جمهوریت" را به حبس‌های طویل‌المدت محکوم کرد. اتهام آنها از جمله "حمایت از سازمان‌های تروریستی" عنوان شده است.

محاکمه ۱۸ همکار این روزنامه منتقد دولت ترکیه از تابستان گذشته تاکنون ادامه داشته است. دادگاه برای هفته جاری نیز چهار جلسه پیش‌بینی کرده بود و قرار بود احکام متهمان فردا (جمعه) صادر شود. اما همه چیز خیلی سریع پیش رفت و نتیجه، حبس‌های طولانی برای گردانندگان اصلی این روزنامه پرسابقه بود.

مراد صابونچی سردبیر، آیدین انگین مدیر موقت و احمد شیک روزنامه‌نگار کاوشگر این روزنامه، به شش تا هفت و نیم سال زندان محکوم شدند. حکم آکین آتالای، ناشر جمهوریت نیز هشت سال و ۴۵ روز حبس اعلام شد. در این میان سه تن تبرئه و بقیه کارکنان جمهوریت به حبس‌های کوتاه‌مدت محکوم شدند. آتالای تنها فرد از میان ۱۸ متهمی بود که تا پیش از صدور حکم در زندان به سر می‌بُرد. با صدور حکم، بازداشت موقت ناشر جمهوریت لغو می‌شود و ۱۴ نفر دیگر نیز تا رسیدگی به تقاضای فرجام به طور مشروط آزاد خواهند بود.

محاکمه غیابی سردبیر پیشین

وکلای کارکنان روزنامه جمهوریت حکم دادگاه را غیرعادلانه دانسته‌اند. دادگاه به پرونده سردبیر پیشین جمهوریت، جان دوندار نیز در غیاب او پرداخت. دوندار از بیم بازداشت به آلمان گریخته و متهم به "افشای اسرار حکومتی" است. دادستانی ترکیه تقاضای هفت و نیم تا ۱۵ سال زندان برای او کرده است.

ناظران دادگاه انتظار احکام سبک‌تری را داشتند. دادگاه اما ۱۳ تن از کارکنان روزنامه جمهوریت را در اتهام "حمایت از گروه‌های تروریستی، بدون عضویت در آنها" محکوم شناخت. منظور دادگاه از این گروه‌ها، از جمله حزب کارگران کردستان (پ‌.ک‌.ک) و نیز جنبش گولن است که دولت ترکیه کودتای نافرجام تابستان ۲۰۱۶ را به آن نسبت می‌دهد.

شمار زیادی از حامیان روزنامه‌نگاران در صحن دادگاه، با وجود صدور احکام سنگین برای آنها، برای کارکنان "جمهوریت" کف زدند. خود روزنامه‌نگاران نیز با حکم دادگاه با خونسردی و آرامش روبه‌رو شدند، اما سپس به تندی واکنش نشان دادند. احمد شیک در توییتر نوشت: «تاکنون هیچ دیکتاتوری پیروزمند جنگی نبوده که هدفش بستن دهان حق‌طلبان است. ما پیروز خواهیم شد».

یکی از وکلای روزنامه‌نگاران در آخرین دفاعیه خود از موکلانش گفت که دادگاه هیچ سندی را مبنی بر محکومیت آنان ارائه نکرده است. به گفته او، روزنامه‌نگاران جمهوریت در واقع متهم شده‌اند که به حرفه و وظیفه‌شان به عنوان روزنامه‌نگار عمل کرده‌اند و وجود "جمهوریت" خود به‌تنهایی جرم تلقی شده است.

مردا صابونچی، سردبیر "جمهوریت"، در گفت‌وگو با دویچه وله، دادگاه خود و همکارانش را به "شمشیر داموکلس" تشبیه کرد که روی سر روزنامه‌نگاری در ترکیه قرار داده شده است. صابونچی تأکید کرد که احکام سنگین حبس، او و همکاران‌اش را از انجام شجاعانه حرفه‌شان بازنخواهد داشت.

سردبیر "جمهوریت، چند روز پیش نیز گفته بود که می‌خواهند آنها را مرعوب و صدایشان را خفه کنند. او و همکارانش قصد دارند علاوه بر فعالیت بیشتر در عرصه خبررسانی در اینترنت، وبسایت انگلیسی روزنامه را نیز گسترش دهند. روزنامه جمهوریت یکی از معدود روزنامه‌های انتقادی ترکیه محسوب می‌شود.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.