جهت یادآوری؛مسکن مهر طرح «مزخرف»ی است
امروز بار دیگر نمایندگان مجلس در برابر آزمون سخت استیضاح وزیر راه و شهرسازی قرار گرفته اند. وزیری که تا پیش از این دو بار دیگر در مجلس نهم و دهم استیضاح شده بود و در هر دو بار توانسته بود از این راه ناهموار به سلامت بگذرد.
استیضاح سومِ پرحاشیه ترین وزیر مسکن و راه پس از انقلاب، این بار بر خلاف دو استیضاح پیشین با جدیت بیشتر نمایندگان دنبال می شود. به خصوص که بیش از ۵ سال از آغاز وزارت راه و شهرسازی آخوندی گذشته و بی اثر بودن نقش وی در دو حوزه استراتژیک مسکن و حمل و نقل بر همگان آشکار شده است.
مسکن مهر به عنوان یکی از مهمترین دستاوردهای دولت نهم و دهم نه تنها علی رغم اختصاص هزاران میلیارد تومان، در دولت یازدهم به اتمام نرسید و به دولت دوازدهم کشیده شد، بلکه همچنان بر اساس اعلام قائم مقام وزیر راه و شهرسازی در طرح مسکن مهر، نیازمند ۱۱ هزار میلیارد تومان برای تکمیل است.
این طرح که بارها زمان اتمام آن از سوی مقامات ارشد وزارت راه و شهرسازی به تعویق افتاده، قرار بود پرونده آن بر اساس آنچه رئیس جمهورپیشتر گفته بود در پایان سال جاری بسته شود اما این بار نیز به نیمه نخست سال آتی موکول شد که با توجه به نیاز ۱۱ هزار میلیارد تومانی برای تکمیل این طرح، به نظر می رسد بار دیگر تمدید شود. به خصوص که اقساط بازگشتی این طرح به جای استفاده در مسکن مهر به صندوق مسکن یکم ارجاع داده شد.
رهبر معظم انقلاب در پایان نخستین سال فعالیت هیئت دولت در دولت یازدهم درباره انتقاداتی که آخوندی از مسکن مهر داشت تذکر دادند که کسی انتقاد می کند که خودش طرح بهتری برای اجرا داشته باشد اما نه تنها این بار طرح مسکن مهر به اتمام نرسید بلکه عنوان «مزخرف» نیز به آن اطلاق شد.
اگرچه قرار بود طرح مسکن اجتماعی جایگزین طرح مسکن مهر باشد اما به نظر می رسد با توجه به اینکه کمی بیش از سه سال از عمر اقدامات اجرایی دولت دوازدهم باقی مانده، آغاز و اجرای چنین طرحی به سختی امکان پذیر باشد وزارت راه و شهرسازی نتوانست در ۵ سال گذشته برای مسکن محرومان اقدام عملیاتی مهمی در ابعاد ملی انجام دهد.
آخوندی در خصوص خرید هواپیماهای برجامی که یکی از بزرگترین افتخارات وی در طول ۵ سال گذشته از تصدی وزارت راه و شهرسازی وی است، تنها توانست با استفاده از مصوبه دولت دهم مبنی بر صدور مجوز برداشت ۳۰۰ میلیون دلاری از صندوق توسعه ملی ۱۱ فروند هواپیما به ناوگان ایران ایر اضافه کند. ضمن اینکه ۸ فروند از این هواپیماها، ای تی آر ۷۲ ـ ۶۰۰ است که هواپیمایی کوتاه برد و برای احیا و راه اندازی مجدد فرودگاه های کوچک قابل استفاده است.
این در حالی است که آخوندی تا کنون بارها و بارها بر لزوم بازگرداندن هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) به جایگاه پیشین خود به عنوان ایرلاین ملی و اول منطقه تأکید کرده است. به نظر نمی رسد با تبدیل شدن هما به ایرلاین عامل پروازهای محلی، بتواند جایگاه ملی و برجسته گذشته خود در منطقه و جهان را احیا کند.
به خصوص که با به اتمام رسیدن ۳۰۰ میلیون دلار برداشت شده از صندوق توسعه ملی، یافتن فاینانسری با شرایط مناسب به سختی امکان پذیر است. هر چند که هما روز گذشته اعلام کرد با حضور مدیرعامل یک شرکت چینی در دفتر مدیرعامل ایران ایر، تفاهم نامه تأمین مالی خرید هواپیما برای هواپیمایی جمهوری اسلامی به امضا رسید. اما احتمال می رود امضای چنین تفاهم نامه ای بیشتر کارکرد تبلیغاتی در آستانه استیضاح وزیر راه و شهرسازی را داشته باشد. به خصوص که هیچ گونه جزئیاتی از نحوه تأمین مالی فاینانسر چینی و سود تسهیلات اعطایی این شرکت از سوی هما مطرح نشد.
در حالی که در ابتدای امضای قرارداد خرید ۲۰۰ فروند ایرباس، بوئینگ و ای تی آر گفته شده بود همین شرکت ها فاینانس خرید هواپیماها را عهده دار می شوند، اما اصغر فخریه کاشان در نشست خبری ورود ای تی آرهای هفتم و هشتم هما اعلام کرد به دنبال یافتن مؤسسات اعتباری جدید بین المللی برای تأمین مالی خرید هواپیماهای باقی مانده ایرباس و بوئینگ هستیم چرا که سود تسهیلات اعطایی شرکت های لیزینگ بین المللی هواپیما ۲ تا ۴ درصد کمتر از سود تسهیلاتی است که قرار است ایرباس یا بوئینگ پرداخت کنند. با توجه به اهمیتی که فاکتور سود تسهیلات خرید لیزینگی هواپیما برای دولت و وزارت راه و شهرسازی دارد، مشخص نیست فاینانسر چینی با چه درصدی بابت سود تسهیلاتی که قرار است برای خرید هواپیما به هما بدهد، حاضر به همکاری با ایران ایر شده است؟
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر