الشرق گزارش داد، صندوق بین المللی پول پیش از اینها تصریح کرده بود که اقتصاد عربستان به دلیل کاهش درآمدهای نفتی آن رشد صفر درصد دارد. تحلیلگران این مساله را ناشی از تولید کمتر نفت توسط اپک و عدم ثبات در قیمتها می دانند، علاوه بر اینکه مملکت سعودی اقداماتی را برای محدود کردن تکیه بر نفت خام انجام داده است.

نخستین باری که اقتصاد عربستان تا این حد سقوط کرد، به سال ۲۰۰۹بر می گردد، که در آن اقتصاد این کشور عربی در نتیجه کاهش عایدات نفتی پس از بحران اقتصادی در جهان،۲ درصد سقوط کرد. به این ترتیب عربستان سعودی بدنبال تلاش برای اجرایی کردن برنامه انتقال از تکیه به تولیدات نفتی، به تکیه بر کمکها و وامهای صندوق بین المللی پول، با چالش بزرگی مواجه شده است.

طبق گزارشهای اقتصادی، کاهش سریع سهامهای مالی عربستان، حکومت سعودی را بر آن داشته است که قیمت سوختهای خود را تا ۵۰درصد افزایش دهد و احتمالا در آینده ای نزدیک یارانه آب و برق را نیز قطع کرده و طرحهای عمرانی را متوقف می کند. علاوه بر این، ریاض برای اولین بار در حال بررسی اجرای طرح ۵درصد مالیات بر ارزش افزوده است و تمام این اقدامات با هدف کنترل ناتوانی مالی آن صورت می گیرد. این در حالی است که تولیدات نفتی مملکت سعودی حتی نیمی از هزینه های سرسام آور دولت، بویژه هزینه های آن در جنگ یمن را تامین نمی کند؛ از این رو، ریاض برای جبران کمبودهای خود به وام یا استفاده از ذخایر خود روی می آورد و به گفته کارشناسان صندوق بین المللی پول، ذخایر مالی آن در سال ۲۰۲۰ به پایان می رسد.

براساس برآوردهای صندوق بین المللی پول، عربستان برای مقابله با ناتوانی مالی اش نیاز دارد که قیمت هر بشکه نفت به ۱۰۶ دلار برسد؛ در غیر این صورت، تا ۵ سال آینده سعودی ها هیچ نقدینگی نخواهند داشت!

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.