نیویورک‌تایمز در گزارشی به وضعیت متروها در شهرهای پرجمعیت چین و آزار جنسی زنان حتی در واگن‌های زنانه پرداخت.

در این گزارش آمده است: وقتی زن باشی و در یکی از ساعت‌های شلوغ و پرتردد مردم در متروی یکی از بزرگترین شهرهای چین به نام گوانگ‌جو، بخواهی وارد واگن‌هایی که به زنان اختصاص داده شده بشوی، ناگهان خودت را بین انبوهی از مردان پیدا می‌کنی و در تماس مداوم با آنهایی.

متروی گوانگجو، چهارمین متروی شلوغ و پرتردد در دنیا بعد از شانگهای، پکن و لندن است که روزانه نزدیک هشت میلیون نفر از طریق آن به نقاط مختلف شهر سفر می‌کنند. وقتی سیاستگذاران تصمیم گرفتند برای پیشگیری از آزار جنسی زنان، واگنی را به قسمت زنان اختصاص دهند، فکر نمی‌کردند این واگن اینطور با استقبال مواجه شود، البته از طرف مردان؛ مردانی که اغلب مهاجرانی هستند که برای کار به گوانگجو آمده‌اند و توجهی به علامت قسمت زنانه ندارند.

اما مساله فقط حضور مردان در واگنی که به زنان اختصاص داده شده نیست، مساله نوع رفتار آنهاست؛ آنطور که یک زن ۲۸ ساله که کارمند بانک است می‌گوید: بیشتر مردانی که وارد قسمت زنانه مترو می‌شوند واقعا بی‌ادب هستند و به آزار جنسی زنان و تماس با آنها می‌پردازند. قبلا کسانی بودند که به این مردان تذکر می‌دادند این قسمت به زنان اختصاص دارد اما حالا با شلوغی جمعیت دیگر کسی حریف آنها نیست و در ساعات پرترافیک، از فرصت استفاده می‌کنند و وارد واگن‌های زنانه می‌شوند.

این واگن‌ها در چین در حالی به زنان اختصاص داده شده که این کشور قوانین زیادی در تمام زمینه‌ها دارد اما در اجرا و نظارت ضعیف عمل می‌کند. درمورد زنان هم، آزار جنسی ممنوع شمرده شده اما تعریف درستی از این آزار برای مردم انجام نشده و بسیاری از آنها نمی‌دانند چه مواردی را باید در شمار آزار جنسی بیاورند، درواقع با وجود قوانین زیاد، فرهنگسازی در این کشور هنوز ضعیف است. زنان به ندرت آزار و اذیت جنسی را در این کشور گزارش می‌کنند و بنابراین خاطیان به ندرت به مجازات عملشان می‌رسند؛ چیزی که باعث می‌شود این رفتار گسترش بیشتری پیدا کند.

اختصاص واگن‌هایی برای زنان، بر اساس پیشنهاد یکی از اعضای یک جنبش سیاسی به منظور تلاش برای تحقق مفهوم "مراقبت از زنان و احترام به آنها" آغاز شد؛ هرچند رئیس بخش تبلیغاتی مترو گوانگجو تاکید می‌کند که این واگن‌ها برای زنان برچسب گذاشته شده‌اند، اما نه فقط برای زنان. او می‌گوید هیچ مجوز قانونی برای جداسازی مسافران به وسیله زور وجود ندارد بنابراین این واگن‌ها برای آسایش بیشتر زنان در شلوغی جمعیت نشانه‌گذاری شده اما مردان هم می‌توانند از این واگن‌ها استفاده کنند. به گفته او، نوشته‌ها و عکس‌هایی از شکوفه بر در واگن، نشان‌دهنده جداسازی این بخش‌ها از همدیگر است، درواقع بدون استفاده از زور و با فرهنگ‌سازی می‌خواهیم احترام به زنان را نهادینه کنیم.

برای مبارزه با این مشکل و فرهنگ‌سازی برای احترام به زنان در وسایل حمل و نقل عمومی، گروهی از جوانان در این کشور یک کمپین راه‌اندازی کردند، کمپینی که البته از طرف مسئولان تعطیل شد به این دلیل که این کارها، ترس از استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی را در بین مردم ایجاد می‌کند!

این جداسازی، منتقدانی هم در چین دارد که آن را کاری بیهوده یا توهین‌آمیز تلقی می‌کنند اما واقعیت اینجاست که بیش از نیمی از زنان در یک نظرسنجی روزنامه چینی در سال 2015 اعلام کردند که نوعی تماس جنسی نامناسب را در حمل و نقل عمومی در چین تجربه کرده‌اند. آنها می‌گویند جمعیت آنقدر زیاد است که شما نمی‌توانید شکایتی کنید چون گاهی دقیقا معلوم نیست این تماس از طرف چه کسی بوده. در عین حال، زنان می‌گویند در ساعات شلوغی، بسیاری از مردان تلاش می‌کنند با هول دادن همدیگر سوار قطار شوند و در این میان، زنان در بین هجوم آنها برای سوار شدن به واگن‌های عمومی آسیب‌ می‌بینند، مشکلاتی که مسئولان، لااقل با فرهنگ‌سازی باید برای آن فکری کنند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.