المانیتور بر اساس آخرین نظرسنجی افکار عمومی ایرانیان که توسط دانشگاه مریلند انجام گرفته نزدیک به ۹۶ درصد از کسانی که در این نظرسنجی شرکت کرده‌اند گفته‌اند که دولت کنونی ایران باید با فساد بروکراتیک و مالی مبارزه جدی‌تری داشته باشد.

به گزارش المانیتور، نظرسنجی مرکز مطالعات امنیتی و بین‌المللی دانشگاه مریلند به صورت تلفنی از ۱۰۰۲ ایرانی بین ۱۶ تا ۲۴ ژانویه امسال یعنی تنها چند روز بعد از اعتراضات سراسری مردم در ایران انجام گرفته است.

ابراهیم محسنی محقق مرکز مطالعات مریلند که این نظرسنجی را طراحی کرده و در حوزه افکار عمومی ایرانیان از سال ۲۰۰۶ تحقیق می‌کند در پاسخ به این سوال که چرا باید به نتیجه یک نظرسنجی اعتماد کرد از متد مورد استفاده‌اش دراین نظر سنجی دفاع کرده و گفته «نتایج حاصل با نظر سنجی‌های سابق هم سو بوده است.»

بر اساس این گزارش، نظرسنجی اخیر نشان می‌دهد که «قاسم سلیمانی» فرمانده سپاه قدس ایران همچنان محبوب‌ترین شخصیت میان شخصیت‌های نظام است. محبوبیت او بر اساس نظرسنجی‌ها ۸۳ درصد شده و این در مقایسه با ۷۳ درصد محبوبیت او در دو سال گذشته پیشرفت قابل توجهی را نشان می‌دهد.

در نظرسنجی‌های دانشگاه مریلند محبوبیت «حسن روحانی» افت چشم‌گیری داشته است. محبوبیت او از ۸۲ درصد در دو سال گذشته به ۶۵ درصد رسیده است. محبوبیت جواد ظریف هم کاهش داشته و از ۷۸ درصد در سال ۲۰۱۶ به ۶۸ درصد در نظرسنجی اخیر رسیده است.

براساس این نظرسنجی، مانند نظرسنجی سابق مهم‌ترین نگرانی ایرانیان معطوف به مسائل اقتصادی است و به وضوح از عدم وجود مزایای قابل لمس توافق هسته‌ای احساس نا‌امیدی می‌کنند. ۴۰ درصد پاسخ‌دهندگان در جواب مهم‌ترین چالشی که ایران با آن مواجه است، به مساله بیکاری اشاره کردند. بیش از ۸۵ درصد گفته‌اند که یارانه‌های گاز و دیگر موارد نباید بر اساس برنامه دولت قطع شود. مجلس قطع یارانه‌ها در بودجه دولت را رد کرده و دولت باید در این بند تجدیدنظر کند.

بر اساس این گزارش ایرانی‌ها، نسبت به وضعیت زیست‌محیطی ابراز خشم کرده‌اند و بیش از ۹۴ درصد پاسخ‌دهندگان مشکل تغییرات آب و هوایی را جدی تلقی کردند. کمبود آب مهم‌ترین معضل ایران است و گفته می‌شود یکی از مهم‌ترین دلایل نا‌آرامی‌های اخیر بوده است.

به گزارش این رسانه، براساس این نظرسنجی تعداد کمتری از ایرانی‌ها نسبت به گذشته حمایت خود را از توافق هسته‌ای ابراز کرده‌اند.

درحالی که در ماه اگوست دو سوم ایرانی‌ها از توافق هسته‌ای حمایت می‌کردند، در این نظرسنجی تنها ۵۵ درصد حمایت کردند که ۲۶ درصد آن‌ها حمایت قوی داشتند.

بیش از ۶۴ درصد هرگونه بازنگری و مذاکره مجدد در برجام و توسعه محدودیت‌ها را رد کرده‌اند.  ۵۷ درصد گفته‌اند برنامه‌های موشکی ایران غیرقابل مذاکره است.

بر اساس این نظرسنجی ۶۷ درصد پاسخ‌دهندگان گفته‌اند که تجربه برجام نشان داد که ایجاد اجماع به این دلیل که ایران نمی‌تواند به طرف‌های توافق اعتماد داشته باشد، ارزش ندارد.

«اسفندیار باتمان قلیچ» موسس انتشارات بورس و بازار که یک کمپانی رسانه‌ای است که از دیپلماسی تجاری ایران حمایت می‌کند در گفت‌و‌گو با المانتیور گفته پیش‌تر در این باره هشدار داده بود.

۶۰ درصد پاسخ‌دهندگان ایرانی امروز در مقایسه با ۵۱ درصد آن‌ها در دسامبر سال گذشته بر این باورند که آمریکا همه تحریم‌هایی که قرار بود بر اساس برجام لغو کند را برنداشته است. این یعنی با اینکه سیاست‌های ترامپ در قبال ایران بیشتر حرف بوده تا عمل و حتی عدم تایید پایبندی ایران به برجام بیشتر برای ماندن آمریکا در برجام بود، اما از نظر ایرانی‌ها همین اقدامات دولت ترامپ هم نقض برجام است. آینده روابط ایران و آمریکا در این چشم‌انداز نباید فراموش شود.

بر اساس این نظرسنجی بیش از ۸۲ درصد افراد گفته‌اند که روابط با آمریکا در اثر برجام بهبود یافته است. در ماه دسامبر ۲۰۱۶ تنها ۵۷ درصد چنین نظری داشتند. بیش از ۶۹ درصد افراد گفته‌اند که ترامپ سیاست‌های خصمانه‌ای علیه ایران دارد و عدد ۲۰ درصد نسبت به دسامبر ۲۰۱۶ افزایش داشته است. ۸۷ درصد ایرانی‌های شرکت‌کننده در نظرسنجی گفته‌اند که اظهارات ترامپ در حمایت از معترضان در ایران به اعتراضات یا به اعتراضات آسیب رسانده (۳۹%) یا هیچ اثری نداشته است (۴۸%).

در میان کشورهای خارجی آلمان نزدیک به ۶۲ درصد، روسیه ۵۸%، فرانسه ۵۶% و چین ۵۴% محبوب‌ترین کشور‌ها از نظر ایران هستند.

تنها ۱۸% به آمریکا رای داده‌اند و این به معنای سقوط جدی از آگوست ۲۰۱۵ است که آمریکا ۳۱ درصد محبوبیت داشت. حتی در مورد مردم آمریکا که همیشه به طور سنتی در ایران نظر مثبتی وجود داشت هم شاهد کاهش محبوبیت در نظرسنجی اخیر هستیم.

به گزارش المانیتور، در حالی که درصد ایرانی‌هایی که مشکلات اقتصادی را ناشی از تحریم‌های خارجی می‌دانند در حال افزایش است (از ۲۶ درصد در ۲۰۱۵ تا ۳۲ درصد در نظر سنجی اخیر)، ۶۳ درصد گفته‌اند که فساد بیشترین تاثیر را در وضعیت اقتصادی دارد. بیش از ۸۷درصد گفته‌اند ایران باید فضای کسب و کار را تقویت کند تا سرمایه گذاران خارجی به بازار ایران جذب شوند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.