"اصل ۵۹ قانون اساسی" چالش یا فرصت؟
حسن روحانی در بخشی از سخنان خود به مناسبت ۲۲ بهمن به اصل ۵۹ قانون اساسی اشاره کرد و گفت "ثمره انقلاب و میراث امام قانون اساسی است. باید قانون اساسی را پاس بداریم و از ظرفیت آن استفاده کنیم. قانون اساسی معیار ما است و هر کس آن را قبول دارد انقلابی است. قانون اساسی بن بستها را برداشته و ظرفیت بزرگی دارد و اگر در موضوعی با هم بحث داریم باید به اصل ۵۹ مراجعه کنیم که طبق آن باید به آرای مردم مراجعه کرد".
این سخنان رییس جمهور بازتاب زیادی در جامعه و فضای مجازی داشت. برای مثال عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان به این سخنان رییس جمهور واکنش نشان داد و گفت"رییس جمهور محترم پیشنهادی را مطرح فرمودند که به نظر میرسد کارشناسی نشده باشد چون که کاربرد اصل ۵۹ برای همه آشنایان به حقوق اساسی معلوم است و نیاز به بحث بیشتر ندارد. اصل ۵۹ مربوط به اعمال اختیارات قوه مقننه است. شاید آقای رئیس جمهور با اصلی دیگری آن را اشتباه کردهاند"
هم چنین یک فعال سیاسی اصلاحطلب گفت"برگزاری همهپرسی که ذیل اصل 59 قانون اساسی قرار میگیرد، میتواند امیدواری را به جامعه مدنی بازگرداند، اما همانند موضوع برجام اجرای این موضوع نیز نیازمند اجماع در تمام سطوح حاکمیتی است".
اصل پنجاه و نهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران که رییس جمهور به آن تأکید داشت، تصریح میکند "در مسائل بسیار مهم اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ممکن است اعمال قوه مقننه از راه همهپرسی و مراجعه مستقیم به آراء مردم صورت گیرد و درخواست مراجعه به آراء عمومی باید به تصویب دو سوم مجموع نمایندگان مجلس برسد".
برای بررسی بیشتر این موضوع خبرنگار ایسنا با قدرت الله خسروشاهی حقوقدان و استاد حقوق دانشگاه اصفهان به گفتوگو پرداخت که در ادامه میخوانید:
اصل 59 قانون اساسی جلوهای از مردم سالاری است
خسروشاهی گفت: اصل 59 قانون اساسی در فصل پنجم قانون اساسی که حق حاکمیت ملت را عنوان میکند آمده است و میتواند یک اصل کلیدی و راهگشا در خیلی از مسائل باشد. این اصل جلوهای از مردم سالاری است که در نظام سیاسی ما پذیرفته شده است.
وی افزود: اعمال نظر قوه مقننه در قانون اساسی توسط مجلس اتفاق میافتد، به این معنا که مجلس در مسائل کلان تصمیمگیری میکند و قوه مجریه هم اجرا میکند. به این حق اصطلاحاً دموکراسی غیرمستقیم گفته میشود. به این معنا که مردم نمایندگان خود را انتخاب میکنند و نمایندگان از طرف مردم تصمیمگیری میکنند.
این استاد حقوق دانشگاه اصفهان، تصریح کرد: قانون اساسی به درستی این حق را به مردم داده است که در مواردی خودشان مستقیماً اظهار نظر کنند. قانون اساسی پذیرفته است که در مسائل بسیار مهم اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی اعمال قوه مقننه از راه همهپرسی و مراجعه به آرا مستقیم مردم رخ دهد؛ بنابراین اصل 59 قانون اساسی یک اصل مترقی محسوب میشود که این راه را باز گذاشته که در مواردی این امکان وجود داشته باشد که مردم مستقیماً در خصوص مسائل کشور تصمیمگیری کنند.
وی افزود: البته شرایطی وجود دارد که ارجاع به همهپرسی با تصمیم نمایندگان مجلس است. یعنی نمایندگان وقتی ببینند موضوعی مهم است تصمیمگیری میکنند و با تصویب آرا دوسوم از نمایندگان آن موضوع به همهپرسی گذاشته میشود؛ بنابراین موضوع محدود به تصمیمگیری مجلس شده است و مجلس باید تصمیم بگیرد که موضوعی به همهپرسی گذاشته شود یا خیر.
تاکید رییس جمهور بر صلابت قانون اساسی بود
وی ادامه داد: به هر حال این حق وجود دارد و مجلس میتواند برای یک موضوع خاص همهپرسی برگزار کند. در سخنان رییس جمهور در راهپیمایی 22 بهمن مورد خاصی نیست که این فرض پیش بیاید که رییس جمهور مورد خاصی برای همه پرسی مدنظرش بوده است. رییس جمهور به ظرفیتی که در اصل 59 قانون اساسی وجود دارد اشاره میکند و تأکید دارد که قانون اساسی بنبستها را برداشته است.
خسروشاهی در همین خصوص افزود: منظور رییس جمهور این است که معیار همگان باید قانون اساسی باشد و انقلابی بودن مشروط بر این است که تابع قانون اساسی باشیم. رییس جمهور تأکید کرده است که اگر در موضوع خاصی با یکدیگر بحث داریم و به نتیجه نمیرسیم بنبست ایجاد نمیشود؛ چراکه میتوانیم به اصل 59 قانون اساسی مراجعه کنیم.
این حقوقدان گفت: در فضای مجازی حاشیهسازیهایی در این خصوص انجام شد، اما واقعیت این است که در قانون اساسی این موارد پیش بینی شده است. طبیعی است که در بسیاری از موارد حاشیهسازیهایی رخ دهد و به اجماع نرسیم. پس این امکان وجود دارد که برای حل و فصل برخی امور به اصل 59 قانون اساسی مراجعه کنیم.
همهپرسی، مشروط به آرا دو سوم از نمایندگان است
وی گفت: همانطور که اشاره شد استفاده از این ظرفیت بهطور مستقیم نیست که مردم هرکجا خودشان تشخیص دادند مداخله کنند و همهپرسی برگزار کنند. باید از طریق مجلس این فرایند طی شود. اگر مجلس تشخیص داد و دوسوم نمایندگان تصویب کردند که یک موضوعی مهم است و باید از مردم نظرخواهی شود همهپرسی برگزار میشود. خوشبختانه در مسائل کشور آنقدر اختلاف وجود ندارد که در مجلس قابل حل نباشد. در مجلس موضوعات مطرح میشود و موافقین و مخالفین رأی خود را میدهند و اکثریت اگر در موردی رأی دادند به همان طریق عمل خواهد شد.
بیان ظرفیتهای قانون اساسی نقطه ضعف محسوب نمیشود
این استاد حقوق دانشگاه اصفهان خاطرنشان کرد: درست است که مردم نمایندگان خود را انتخاب میکنند و آنها از طرف مردم تصمیم میگیرند، اما این حق نباید بهکلی از مردم سلب شود که نتوانند در مورد مسائل مهم کشور تصمیمگیری کنند.
وی گفت: نگاهمان به مسائل باید منطقی باشد. وقتی چنین ظرفیتی در قانون اساسی وجود دارد نباید بیان این ظرفیتها نقطه ضعف محسوب شود و حساسیت خاصی را ایجاد کند. وقتی مردم در راهپیمایی 22 بهمن با آن عظمت شرکت و از نظام حمایت میکنند مسلم است اگر موضوعی را هم به همهپرسی بگذاریم مردم با همین کیفیت شرکت میکنند و رأی خواهند داد. بنابراین با داشتن چنین مردمی نباید بههیچعنوان نگران چنین اصلی در قانون اساسی باشیم، بلکه باید اصل 59 را به عنوان یک ظرفیت پیشرفته و مترقی قلمداد کنیم.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر