اولین کلینیک «پاپزشکی» ایران افتتاح شد
در مراسم افتتاح اولین کلینیک پاپزشکی کشور که امروز صبح برگزار شد، دکتر حسین ادیبی، مدیر پژوهشگاه فوق تخصصی دیابت وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران، نکاتی را درباره دیابت مطرح کرد.
دکتر ادیبی با بیان این که برآورد شده بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۳۰، جمعیت دیابتی کشور بیش از دوبرابر میشود، گفت: در همین سال ۹۶ در کشورمان پنج میلیون دیابتی داریم که نیمی از آنها از بیماریشان بیاطلاعند. اهمیت دیابت در اینجاست که این بیماری، با خودش ریسک ابتلا به بیماریهای دیگر را هم بیشتر میکند به عنوان مثال دیابتیها دو تا چهار برابر بیشتر از سایرین دچار بیماریهای قلبی و عروقی میشوند، بیماریهای چشمی در آنها بیشتر است، مشکلات کلیوی ۱۷ برابر بیشتر در آنها اتفاق میافتد، ۱۵ تا ۴۰ درصد دیابتیها دچار عوارض مشکلات اندام و قطع عضو میشوند و به طور کلی دیابت عامل ۹ درصد مرگ و میرها در دنیاست.
او در ادامه گفت: با توجه به این آمار، ما همواره برای پیشگیری از ابتلا به دیابت و شناسایی و درمان زودهنگام این بیماران تلاش کردهایم و بر اساس سندی که تدوین شده، قرار است پنج هدف کلی را در پیش بگیریم که عبارتند از دسترسی به اهداف در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۲۵. این اهداف شامل موارد متعددی است به عنوان مثال این که میزان شیوع دیابت ثابت نگه داشته شود، پوشش و کیفیت درمان افزایش پیدا کند و ...
دکتر ادیبی ادامه داد: برای رسیدن به این اهداف، واحدهای کاملی برای مراقبت قلب و عروق بیماران دیابتی تدارک دیده شده، واحد مراقبت چشم داریم، واحد مراقبت زخم پای دیابتی وجود دارد، اورولوژی به تازگی تاسیس شده و تازهترین بخشی که امروز شاهد افتتاح آن هستیم، پاپزشکی است که گستره وسیعی از مراقبت درباره پای بیماران دیابتی را شامل میشود.
پاپزشکی ۱۸۰ سال در دنیا قدمت دارد
در ادامه، مدیرگروه پاپزشکی کلینیک دیابت پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: اولین کلینیک پاپزشکی کشور در این دانشگاه راهاندازی شد و از شنبه ( ۱۶ دی ماه) بیماران میتوانند به این مجموعه درمانی مراجعه کنند.
دکتر رضا قلم قاش در این باره افزود: عمده تمرکز ما در این مجموعه بر بیماران دیابتی است. فعالیت اینگونه مراکز در برخی از کشورهای دنیا متداول بوده و قدمت خیلی طولانی دارد اما در کشورمان جای خالی چنین کلینیکی احساس میشد تا این که کلینیک پاپزشکی به صورت رسمی به همت دانشگاه علوم پزشکی تهران راه اندازی شد.
او ادامه داد: پاپزشکی ۱۸۰ سال در دنیا قدمت دارد و در کشورهای مختلف کلینیکهای متعددی برای این موضوع وجود دارد. به طور مثال، کانادا که هفت میلیون جمعیت دارد، ۶۰۰ متخصص پاپزشکی دارد اما میبینیم که این موضوع در کشورمان هنوز جا نیفتاده در حالی که بسیار مهم است و درمان بیماریهای پا رشتهای چندوجهی است که شامل پیشگیری، اصلاح، توانبخشی و رسیدگی به انواع اختلالات و شکستگیها میشود.
به گفته مدیر گروه پاپزشکی کلینیک دیابت پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم، غربالگری رایگان از روز شنبه تا دهه فجر انجام میشود، سامانه پیامکی به شماره ۰۲۱۴۳۶۸۲ برای دریافت نوبت در این مجموعه است و غربالگری رایگان دیابت تا پایان دهه فجر امسال در انجام میشود.
او در عین حال ابراز امیدواری کرد که چنین کلینیکی در شهرهای دیگر هم راهاندازی شود چون وجود یک مرکز در تهران ممکن است کافی نباشد و بیماران نقاط دورافتاده نتوانند از چنین خدماتی استفاده کنند.
دکتر قلم قاش اضافه کرد: درست است که چنین کلینیکهایی ممکن است هزینهبر باشند اما در سالهای آینده از تحمیل هزینههای دیگر به بیماران و نظام پزشکی جلوگیری میکند مخصوصا در کشور ما که به نسبت کشورهای دیگر شیوع دیابت و به تبع آن، درصد قطع عضو در بیماران دیابتی بالاست.
۸۶ درصد کودکان دچار اختلالاتی چون صافی کف پا هستند
مدیرگروه پاپزشکی کلینیک دیابت همچنین افزود: صدور شناسنامه پا ازجمله اقداماتی خواهد بود که در این کلینیک انجام میشود. افراد از لحاظ موضوعاتی مانند وضعیت عروق پا، اعصاب محیطی، استخوان و عضلات پا مورد بررسی قرار میگیرند و سپس برایشان شناسنامه پا صادر میشود. درواقع، پیشگیری از مشکلات پا، اصلاح اختلالات این عضو بدن و درمان بیماری پا از مهمترین اقدامات این کلینیک است.
وی با اشاره به اینکه ۱۰ تا ۱۲ درصد بیماران دیابتی حداقل یک بار زخم پای دیابتی را تجربه کردهاند، گفت: زخم پای دیابتی ۳ تا ۵ سال از عمر این افراد را کم میکند ضمن این که زخم پا اولین عامل مرگ و میر عفونی بیماران دیابتی است و هزینه سالانه درمان زخم پای دیابتی بین ۳ تا ۵ هزار دلار است.
دکتر قلم قاش همچنین افزود: در ارزیابی چند ماه گذشته که در برج میلاد انجام شد، متوجه شدیم ۸۶ درصد کودکان دچار اختلالاتی چون صافی کف پا هستند که اگر در همان سن کودکی درمان نشوند، میتواند مشکلات زیادی را برایشان ایجاد کند. مشکلاتی چون گودی کمر و پاهای پرانتزی به دلیل اختلالات بایومکانیکی است و لازم است برای درمان این موارد مراکزی چون آموزش و پرورش ورود کنند.
قلمقاش همچنین با انتقاد از صنعت کفشسازی کشور و توجه نکردن به تولید کفش مناسب افراد دیابتی افزود: ۴۰ درصد عامل زخم پای دیابتیها به دلیل کفش نامناسب است. هفت سال است که تلاش میکنیم برای بیماران دیابتی کفشهای مناسب قرار دهیم، اما هنوز به سرانجام نرسیده است. امیدواریم تولیدکنندگان توجه بیشتری به این موضوع داشته باشند تا کیفیت زندگی بیماران دیابتی افزایش یابد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر