بخشنامه ساماندهی فروشگاههای مرزی و فرودگاهها
گمرک کشور در راستای ساماندهی فعالیت فروشگاههای مبادی مرزی و فرودگاههای کشور بخشنامهای را به گمرکات اجرایی سراسر کشور ابلاغ کرد. در این بخشنامه آمده است:
پیرو بخشنامه ۲۳۱.۷۳.۶۷۱۲۷.۹۵.۱۱۸۲۹۹ مورخ ۹۵.۶.۲۹ و دستورالعمل موضوع بخشنامه شماره ۱۷۴.۹۶.۷۱۴۲۹۴ مورخ ۹۶.۷.۱۵ این مرکز و بخشنامه ۵۱.۲۴۳.۵۱۴.۹۵.۱۸۰۰۷۳ مورخ ۹۵.۱۰.۵ دفتر بازرسی و مدیریت عملکرد و دراجرای تصمیمات مندرج در صورتجلسه مورخ ۹۶.۸.۶ موضوع ساماندهی وضعیت فعالیت فروشگاههای آزاد مستقر در مبادی مرزی و فرودگاههای کشور، با توجه به اینکه به استناد ماده (۹۲) قانون امور گمرکی کلیه متقاضیان (بخش غیردولتی) ایجاد فروشگاههای آزاد در مبادی ورودی و خروجی مجاز کشور با موافقت گمرک جمهوری اسلامی ایران می توانند نسبت به عرضه محصولات و مصنوعات ایرانی و خارجی صرفا به مسافران ورودی و خروجی از طریق فروشگاه آزاد اقدام نمایند. لذا به منظور یکسان سازی و یکنواختی فرآیند ها و تشریفات گمرکی مرتبط با چگونگی ورود، خروج، فروش و نحوه تسویه کالاهای خارجی وارده فروشگاههای آزاد موارد ذیل جهت اجرا (با رعایت سایر مفاد بخشنامه های پیروی و کلیه مقررات مربوطه) ابلاغ می گردد:
۱-فعالیت کلیه فروشگاههای آزاد منوط به اخذ مجوز از گمرک جمهوری اسلامی ایران می باشد. لذا در صورت فعالیت این گونه فروشگاهها بدون اخذ مجوز مراتب ضمن جلوگیری از فعالیت، مراتب به این مرکز اعلام گردد.
۲-به استناد ماده ۱۶۲ آئین نامه اجرایی قانون امور گمرکی، در صورتی که به دلیل خارج بودن محل انبار فروشگاه از انبارهای گمرک امکان تحویل کالاهای وارده به فروشگاه آزاد با رعایت مقررات مربوط به تحویل و تحول کالا و تنظیم صورتمجلس وجود نداشته باشد؛ لازم است دایر کننده فروشگاه آزاد، علاوه بر قرار داد دایر نمودن فروشگاه آزاد (موضوع ماده ۱۶۱ آئین نامه)، قرارداد انبار اختصاصی در هر شهر (محل اجرای قرارداد) نیز تحت کلید گمرک محل و با رعایت مواد ۲۷ تا ۳۲ قانون امور گمرکی و آئین نامه اجرایی مربوطه و بخشنامه های شماره ۱۶۵.۷۳.۴۶.۷۰۴.۱۰۴۶۰۱ مورخ ۹۰.۵.۲۳ و شماره ۹۳.۳۳۳۹۱ مورخ ۹۳.۲.۲۹ مرکز واردات و امور مناطق آزاد و ویژه با گمرک ایران منعقد نماید.
۳- کلیه کالاهای خارجی قابل عرضه در فروشگاههای آزاد، از گمرکات مرزی (مبداء ورود) صرفا تحت رویه ترانزیت داخلی به انبار اختصاصی مربوطه ارسال و فقط انتقال کالا از انبار اختصاصی به محل فروشگاه آزاد (انبار فروشگاه) با تشریفات رویه ورود موقت انجام خواهد شد. تاکید می گردد گمرکات (مرزی و غیر مرزی) امکان صدور پروانه ورود موقت برای کالاهای وارده به نام فروشگاههای آزاد را ندارند، کلیه گمرکات موظفند با رعایت کلیه قوانین و مقررات مربوطه و ضمن خودداری از ورود موقت کالهای مربوط به فروشگاههای مورد اشاره، نسبت به انتقال کالا با رویه ترانزیت داخلی صرفا به مقصد انبار اختصاصی شهر محل قرارداد (موضوع بند ۱) اقدام و اعلام وصول کالا را پیگیری نمایند. بنابراین امکان صدور پروانه ورود موقت برای کالاهای وارده به نام فروشگاههای ازاد توسط گمرکات مرزی و غیر مرزی (که فروشگاه آزاد تحت نظارت خود ندارند) وجود نداشته و عدم صدور پروانه موقت جهت کالاهای فروشگاههای مذکور توسط کلیه گمرکات پیش از انتقال به انبار اختصاصی نیز مورد تاکید می باشد.
۴-تاکید می گردد ترانزیت داخلی لوازم خانگی حجیم خارجی از قبیل یخچال، فریزر، تلویزیون و ... بنام فروشگاه های آزاد به مقصد انبارهای اختصاصی (متعلق به این فروشگاهها) امکانپذیر نمی باشد.
۵-تا زمان مکانیزه شدن فرآیندهای ورود کالا به انبار اختصاصی، فروش و تسویه پروانه های ورود موقت ضروریست اسناد لازم از جمله تصاویر صفحات مشخصات مسافر در گذرنامه، تاریخ ورود مسافر، نوع و میزان ارزش کالا، و فاکتور فروش به همراه نسخه ای از پته صادره به منظور امکان کنترل و نظارت نگهداری شود.
۶-تاکید می گردد فروش کالا به افراد غیر مسافر ممنوع می باشد.
۷-ارسال کالای تولید داخلی (ساخت ایران) برای عرضه و فروش در فروشگاههای آزاد مستقر در سالن ترانزیت با انجام تشریفات و تنظیم اظهارنامه صدور موقت توسط شرکت های طرف قرارداد مطابق ماده ۹۰ ق. ا.گ و ۱۶۲ و رعایت کلیه ضوابط و سایر مقررات و رعایت ماده ۱۶۸آ. ا.ق. ا.گ امکانپذیر خواهد بود و با خروج کالاهای مذکور از کشور، پروانه صدور موقت به قعطی تبدیل خواهد شد.
۸- کالاهای خارجی گمرک شده (کالاهای خارجی که قبلا تشریفات ورود قطعی انجام و حقوق ورودی پرداخت نموده و منجر به پروانه قطعی شده است) نیز حسب مفاد ماده ۱۶۲ آئین نامه اجرایی قانون امور گمرکی جهت عرضه در فروشگاه آزاد می بایست با انجام تشریفات صدور موقت به فروشگاه آزاد انتقال یابند و پس از فروش و با ارائه اسناد و فاکتور تسلیمی با اعمال کنترل های لازم پروانه صدور موقت تبدیل به صدور قطعی گردد.
۹- با عنایت به اینکه با استناد بخشنامه شماره ۳۸۱.۹۲.۱۵۶۲۶۷ مورخ ۹۲.۸.۱۳ معاونت محترم امور گمرکی حداکثر مدت مجاز نگهداری در انبارهای اختصاصی ۸ ماه می باشد، لذا نظر به اینکه ممکن است فروش برخی از کالاها در بعضی استانها بیش از مدت مذکور به طول انجامد و در صورت تقاضای تمدید مهلت مذکور مراتب از طریق مرکز واردات و امور مناطق آزاد و ویژه انجام می گیرد. در غیر این صورت مشمول مقررات مترو که خواهند شد.
۱۰-با توجه به اینکه باستناد ماده (۱۶۷) آئین نامه اجرایی قانون امور گمرکی مهلت ورود موقت کالای خارجی منتقل شده به فروشگاههای آزاد ۶ ماه می باشد، هرگونه تمدید پروانه ورود موقت مربوطه با نظر مرکز واردات و امور مناطق آزاد و ویژه امکانپذیر خواهد بود.
۱۱-بر اساس ماده (۱۶۳) آئین نامه اجرایی قانون امور گمرکی مقرر گردیده است، دفتری جهت ثبت کالای وارده از خارج و دفتر ثبت کالای داخلی طبق نمونه ای که از طرف گمرک ایران تعیین می شود مورد استفاده قرار گیرد. در اجرای بند (۹) مصوبات بیست و پنجمین جلسه کارگروه ارتقاء سلامت اداری کلیه فرآیند گمرکی کالاهای قابل عرضه در فروشگاههای آزاد از مرحله ورود به انبار اختصاصی، فروش و تسویه الکترونیکی پروانه های ورود موقت می بایست به صورت مکانیزه انجام شود. بدیهی است تا زمان راه اندازی کامل سامانه موصوف از دفتر متحد الشکل در این خصوص استفاده شود.
۱۲-اجرای بخشنامه ۵۱.۲۴۳.۵۱۴.۹۵.۱۸۰۰۷۳ مورخ ۹۵.۱۰.۵ دفتر بازرسی و مدیریت عملکرد نسبت به انجام بازرسی و گزارش وضعیت در فواصل زمانی سه ماهه به دفتر مذکور با استفاده از چک لیست ابلاغی، مورد تاکید می باشد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر