دکتر حسین فودازی بیان کرد: معمولا ظروف فلزی شایع‌ترین ظروفی هستند که افراد برای پخت و پز از آن‌ها استفاده می‌کنند. تمامی ظروف با جنس‌های متفاوت، هنگامی که به یک درجه حرارت خاصی (۳۵۰ درجه) می‌رسند مقداری از فلز خود را در مواد غذایی رها می‌کنند.

وی در ادامه افزود: سطح ظروف تفلونی از یک لایه پلاستیکی به نام «پلی تترافلورواتیلن» پوشانده شده و هنگامی که این سطح خراشیده می‌شود موادی را در داخل غذا آزاد کرده که به هیچ عنوان برای سلامتی مفید نیست. از آنجایی که تفلون‌ها جزو گروه پلاستیک به شمار می‌آیند که به صورت سطحی، بر روی ظروف فلزی کشیده می‌شود، این لایه در حرارت بالا از ظرف جدا شده و به مرور زمان به وسیله غذا وارد بدن شده و در درازمدت زمینه‌ای برای بروز سرطان‌های دستگاه گوارش، مثانه و مجاری ادراری نیز می‌شوند.

فودازی خاطرنشان کرد: ظروف فلزی، اگر از فلزات سنگین ساخته شده باشد در مواجه با مواد غذایی عوارض نسبتا زیادی را برای سلامتی رقم می‌زند. ظروفی "استیل و روی" مناسب ترین، ظروف برای پخت و پز مواد غذایی، بخصوص سبزیجات هستند.

این سرطان شناس در رابطه با ظروف رویی و مسی اظهار داشت: مشکل عمده این دسته از ظروف این است که مصرف مکرر مواد غذایی در آن‌ها خیلی راحت می‌تواند باعث انتقال املاح به داخل غذا شود که این میزان بالای املاح برای بدن انسان بسیار خطرناک است. اگرچه «روی» یک ماده مغذی موردنیاز بدن است، اما مصرف بیش از اندازه آن یا سایر فلزات ازجمله مس و آهن می‌تواند به عنوان یک ماده سمی مشکلاتی جدی برای ارگان‌های حیاتی بدن مثل کبد ایجاد کند. در نتیجه افرادی که برای طولانی‌مدت در این ظروف غذا طبخ می‌کنند در خطر مسمومیت با این املاح قرار دارند.

دبیر انجمن رادیوتراپی و آنکولوژی متذکر شد: پیرکس (ظروف شیشه ای) و استیل، را می‌توان جزء سالم‌ترین ظروف برای تهیه و طبخ خوراک معرفی کرد. این ظروف دیگر مشکل ورود املاح به غذا را ندارند و مشکلی برای سلامت ایجاد نمی‌کنند. البته هر غذایی را در ظروف پیرکس نمی‌توان طبخ کرد، درواقع این ظروف برای استفاده یخ زدایی غذا مثل فر و مایکروفر بهترین انتخاب هستند. ظروف استیل نیز مانند پیرکس جزء بهترین گزینه‌ها محسوب می‌شوند با این تفاوت که نمی‌توان آن‌ها را داخل مایکروفر استفاده کرد.

وی هشدار داد: ظروف مسی حاوی موادی هستند که در استفاده بی‌رویه از این آن‌ها باعث آسیب رساندن به سلامت انسان می‌شود، بنابراین نباید از این ظروف به طور مداوم استفاده کرد. اگر مس بیش از نیار بدن وارد بدن شود در کبد رسوب کرده و مسمومیت ایجاد می‌کند همچنین تجمع بیش از حد آن در بدن موجب بروز تهوع و سر درد می‌شود. ظروف مسی باید لعاب داشته باشد و ظروف مسی قدیمی که لعاب ندارد برای پخت غذا مناسب نیستند.

به گفته این متخصص، مهم‌ترین توصیه در رابطه با سلامت پخت و پز مواد غذایی این است که هر ماده غذایی را با ظروف مخصوص به خود طبخ شود. برای مثال اگر قرار است آرام پزی انجام گیرد ظروف تفلون بهترین گزینه‌ست و یا اگر می‌خواهیم یخ زدایی کنیم ظروف پیرکس یا شیشه‌ای گزینه مورد نظر است. ظروفی، چون استیل و چدن به دلیل آن که آزاد شدن مولکول‌های این ظروف در مواد غذایی نسبت به دیگر ظروف کمتر هست قابل توصیه برای انواع پخت و پز روزانه هستند.

فودازی در پایان افزود: ظروف تفلون ترجیحا در دمای بالا استفاده نشود و اگر سطح آن دچار خش خردگی و آسیبی شد به هیچ وجه ممکن دیگر از آن ظرف استفاده نکنید.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.