خواب ناکافی، احساسات را به هم میریزد
مطالعات نشان میدهد که تغییرات در مدتزمان متوسط خواب، تأثیرات ناخوشایندی بر عملکردهای فیزیولوژی و شناختی افراد دارد، بهطوریکه در اثر کمبود خواب احساسات منفی، اضطراب، پریشانی و نشانههای افسردگی افزایش و احساسات مثبت کاهش مییابد.
بنا بر نتایج تحقیقات، کمبــود خــواب در کــودکان، موجـب کاهـش شدید در پاسـخ بـه احساسـات مثبـت و افزایـش قابلتوجه در پاسـخ بـه احساسـات منفـی میشود. فقــدان خــواب منجــر بــه کاهــش قــدرت کنتــرل احساســات منفــی میشــود کــه ایــن امــر بــه علــت در هـم گسـیختگی عملکـرد قشـر جلـوی پیشـانی بـه وجـود میآیـد. برای مشخص کردن چگونگی ارتباط خواب با احساسات، ثبت و تحلیل سیگنالهای بیولوژیکی، از مطمئنترین روشها برای مطالعه پاسخهای احساسی هستند.
در همین خصوص، محققانی از دانشگاه صنعتی سهند رابطــه میـان اثـر نسـبت خـواب در پاسـخ بـه تصاویـر احساسـی غـم و شـادی را بهطور جامـع و با استفاده از سـیگنالهای نوار قلب و همچنین هدایــت الکتریکــی پوســت مــورد ارزیابــی قــرار دادهاند.
در این تحقیق، 47 نفر از دانشجویان دانشگاه صنعتی سهند انتخاب و سیگنالهای بیولوژیکی آنها بهطور تصادفی جمعآوری شد. پیش از آزمایش نیز، شرکتکنندگان اطلاعاتی در مورد کیفیت و مدتزمان خواب خود ارائه دادند. سپس بــرای ایجــاد و ارزیابی احساســات در شــرکتکنندگان و بررسی رابطه آن با میزان خواب آنها، تصاویــری انتخــاب شد و به شرکتکنندگان نشان داده شد و در همین زمان سیگنالهای ECG (نشاندهنده عملکرد قلب) و GSR (پاسخ حسی پوست) آنها ثبت شد.
یافتههای پژوهش حاضر نشان میدهد که پاسخهای فیزیولوژیکی بدن افراد به تحریکات احساسی، رابطه مشخصی با طول مدت خواب آنها دارد.
طبق نتایج بهدستآمده، بالاترین درصد تفکیک به ویژگیهای غیرخطی سیگنال GSR در پاسخ به تصاویر غمگین اختصاص داشت.
نتایج تحلیل خطی نیز بیانگر عملکرد بهتر سیگنال GSR در نشان دادن تفاوت میان پاسخهای احساسی دو گروه با مقدار متفاوت خواب بوده است.
به بیان محققان فوق، بـا توجـه بـه اینکـه تشـخیص ندادن صحیـح احساسـات، بـر تعامــلات افــراد بهشدت اثرگــذار اســت، از نتایــج این مطالعــه میتــوان در درک بهتــر تغییــرات فیزیولــوژی ناشــی از عــوارض اختــلالات خــواب در بازشناســی احساســات اســتفاده کرد.
نتایج این پژوهش که در فصلنامه «علوم اعصاب شفای خاتم» وابسته به مرکز تحقیقات علوم اعصاب شفا، بیمارستان خاتمالانبیا تهران منتشر شده، بار دیگر بر اهمیت برخورداری از خواب کافی در افراد برای عملکرد صحیح رفتاری و احساسی صحه میگذارد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر