به گزارش فارس، سید حمید حسینی امروز در نشست خبری که با موضوع «برگزاری همه‌پرسی کردستان عراق و تاثیر آن بر روابط سیاسی و اقتصادی با ایران» برگزار شد گفت: ما به دنبال توسعه روابط اقتصادی هستیم و اصرار داریم که به دنبال مسائل پیش‌آمده در اقلیم کردستان روابط اقتصادی کمتر دچار مشکل شود. 

دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق افزود: انتظار می‌رود شورای امنیت ملی با دیدن همه جوانب در خصوص روابط ایران با اقلیم کردستان تصمیم‌گیری کند و تحریم و بستن مرزها آخرین‌ راه‌حل باشد. 

وی با بیان اینکه با استفاده از الگوی برجام در منطقه می‌توان فعالیت اقتصادی را ادامه داد گفت: اگرچه گفته می‌شد برگزاری همه‌پرسی از جانب اقلیم کردستان یک پلیتیک بود اما این همه پرسی برگزار شد و اکنون باید بررسی شود که با این اقدام چه باید کرد. 

حسینی با بیان اینکه اگر برای ترکیه و عراق جدایی اقلیم کردستان از عراق یک معضل است این موضوع برای ما در حد یک مساله است و نگرانی ما از ناحیه دخالت‌ها در منطقه اقلیم کردستان است.

دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق با تأکید بر اینکه ما نباید در بستن مرزها و قطع روابط تجاری با منطقه کردستان عراق پیش‌قراول باشیم، اظهار داشت: باید در این زمینه بعد از عراق و ترکیه عمل کرد.

وی افزود: ترکیه نشان داده که در جنگ حیثیت و اقتصاد، مسائل اقتصادی و تجاری را ترجیح می‌دهد چنانچه در مورد مسائل روسیه، ترکیه اقدام به عذرخواهی از روسیه کرد و پس از قطع کوتاه مدت روابط تجاری با روسیه این روابط مجدد برقرار شد. 

وی با بیان اینکه یک سوم از کل صادرات ایران به عراق به منطقه اقلیم کردستان است، اظهار داشت: روزانه حدود 2 هزار کامیون از اجناس مختلف، سوخت و گازوئیل به عراق صادر می‌شود که حدود 500 تا 600 تا از این کامیون‌ها به منطقه اقلیم کردستان صادر می‌شود. 

دبیرکل مشترک اتاق بازرگانی ایران و عراق گفت: پس از اینکه موضوع جدایی طلبی اقلیم کردستان از عراق مطرح شد گمرک ایران به دنبال اجرای بخشنامه راهداری، مانع ورود کامیون‌های حمل سوخت شامل گازوئیل و بنزین به منطقه اقلیم کردستان شده است. 

حسینی با بیان اینکه در حال حاضر حدود 600 کامیون حامل سوخت شامل گازوئیل و بنزین با 13 هزار تن بار در مرزهای مختلف اجازه ورود به منطقه اقلیم کردستان را ندارند، گفت: این در حالی است که این کامیون‌ها پیش از مسئله همه‌پرسی بارگیری کرده و عازم منطقه شده‌اند. 

وی بیان داشت: به نظر می‌رسد برای جلوگیری از خطرات احتمالی با توجه به اینکه بار این کامیون‌ها سوخت است تصمیماتی اتخاذ شود تا مشکل عبور این کامیون‌ها از گمرکات ایران حل شود و این کامیون‌ها اجازه ورود به منطقه اقلیم کردستان را بیابند. 

دبیرکل مشترک اتاق بازرگانی ایران و عراق اظهار داشت: در 6 ماهه ابتدای امسال 3 میلیارد و 277 میلیون دلار کالا و خدمات به عراق صادر شده است که از این رقم حدود یک سوم و به عبارتی 20 تا 25 درصد به اقلیم کردستان صادر شده است. 

حسینی با بیان اینکه عراق دومین مقصد صادراتی ایران است بعد از چین است، بیان داشت: روزانه حدود 20 میلیون دلار و ماهانه حدود 600 میلیون دلار کالا به عراق صادر می‌شود. 

وی با بیان اینکه صادرات حدود 2 میلیارد دلار کالا به منطقه اقلیم کردستان این بازار را به بازار مهمی برای ایران تبدیل کرد‌ه است، گفت: باید سعی کرد تا مشکلات پیش آمده در این منطقه را از طریق تعامل و گفت‌وگو حل کرد و تلاش کرد تا رهبران این منطقه از فتوای آیت‌الله سیستانی پیروی کنند و بازی باخت باخت را که شروع کرده‌اند را ادامه ندهند. 

دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق تصریح کرد: امیدواریم همانطور که کردها در سال 1965 براساس فتوای آیت‌الله حکیم از جنگ با رژیم بعث عراق دست کشیدند چنانکه جنگی که قطعا منجر به نابودی کردستان می‌شد، این بار هم به فتوای مرجعیت گوش دهند. 

وی افزود: 5 درصد نفت دنیا در منطقه اقلیم کردستان قرار دارد و این منطقه به اندازه نیجریه دارای نفت و به اندازه قزاقستان دارای گاز است.

حسینی اظهار داشت: فعالین اقتصادی که به صورت رسمی در منطقه کردستان عراق فعالیت کرده‌اند و از پوشش صندوق ضمانت صادرات بهره‌ گرفته‌اند، قاعدتا در صورت بروز هر اتفاقی خسارت آنها از محل منابع صندوق ضمانت صادرات پرداخت می‌شود. 

وی با اشاره به کالاهای سرمایه‌ای شرکت‌های خدمات فنی و مهندسی از جمله ماشین آلات راه‌سازی و تجهیزات سنگین در منطقه اقلیم کردستان عراق، بیان داشت: به آنها توصیه شده است تا این کالاها از منطقه اقلیم کردستان خارج شود. 

به گزارش فارس با وجود مخالفت‌های بین المللی و منطقه‌ای و مخالفت دولت مرکزی عراق، همه پرسی جدایی اقلیم کردستان عراق دوشنبه هفته گذشته در مناطقی از شمال عراق برگزار شد.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.