شفاف‌سازی؛عامل کمک به امنیت‌هسته‌ای

تاریخ انتشار: شماره خبر: ۳۰۶۷۶۰۶ سایت-خوان

امنیت هسته‌ای از طریق طرح نشست‌های امنیت هسته‌ای "باراک اوباما" به لحاظ بین‌المللی بهبود یافته است اما هنوز راه درازی در پیش دارد.

به گزارش ایسنا، به نقل از نشنال اینترست، از زمان نخستین اجلاس امنیت هسته‌ای در واشنگتن، طرح‌های دوجانبه و چندجانبه‌ای از سوی کشورها علیه تهدید تروریسم هسته‌ای به راه انداخته شد.

یکی از دستاوردهای مهم روند اجلاس امنیت هسته‌ای این است که اگرچه مواد شکافت‌پذیر به طور کلی حذف نشده‌اند اما به بهبود امنیت این مواد در کشورهای فاقد سلاح هسته‌ای کمک کرده است. بر اساس تلاش‌ها و همکاری بین‌المللی، بسیاری از کشورها امنیت هسته‌ای خود را از طریق تغییر ماهیت طرح‌های بر مبنای تهدید، تقویت کرده‌اند.

در وهله نخست اجلاس امنیت هسته‌ای یک موفقیت بود زیرا این اجلاس دستور کار امنیت هسته‌ای را به طریقی در راس صحنه سیاسی بین‌المللی قرار داد و به طریقی به لحاظ سیاسی آن را بین‌المللی کرد که طرح‌های رسمی درخصوص امنیت هسته‌ای و رادیولوژیکی مانند طرح جهانی مبارزه با تروریسم، کنوانسیون بین‌المللی جلوگیری از اقدامات تروریسم هسته‌ای، کنوانسیون حفاظت فیزیکی از مواد هسته‌ای و قطعنامه ۱۵۴۰ شورای امنیت سازمان ملل قادر به انجام آن نبودند. با این حال، نظام بین‌المللی امنیت هسته‌ای ضعیف و نامنظم است. مباحث امنیت هسته‌ای بدون نهادینه کردن شفافیت در برنامه‌های نظامی و نیز برنامه‌های غیرنظامی کامل نمی‌شود. به طور کلی همکاری بین‌المللی در زمینه امنیت از طریق تبادل اطلاعات حاصل می‌شود نه از طریق پنهان کردن آنها.

با این حال به منظور دستیابی به فرهنگ مثبت بین‌المللی امنیت و استانداردهای مشترک بین‌المللی برای امنیت هسته‌ای، شفاف‌سازی یکی از اهداف دشوار و بنیادی به شمار می‌رود.

همه طرح‌های بین‌المللی مقابله با تهدیدهای تروریسم هسته‌ای بر این واقعیت تاکید دارند که همکاری بین‌المللی برای مبارزه با تروریسم هسته‌ای گریزناپذیر است. شفاف‌سازی و پاسخگویی پیش‌شرطی برای همکاری عمیق‌تر و حمایت پایدار هستند. با کمال تعجب مباحث شفاف‌سازی در زمینه اقدامات امنیت هسته‌ای بی‌اهمیت جلوه داده می‌شوند یا به طور کاربردی وجود ندارند.

فقدان شفافیت به سه طریق بنیادی سد راه دستور کار امنیت هسته‌ای قرار می‌گیرد. فقدان شفاف‌سازی، ارزیابی شایستگی پارامترهای کنونی امنیت هسته‌ای، ارزیابی آسیب‌پذیری و پر کردن خلاها را غیرممکن می‌سازد. فقدان شفافیت مانع ایجاد تصویری کامل از تهدید بر اساس اطلاعات یا اطلاعات جاسوسی به دست آمده از بخش‌های مختلف جهان می‌شود. نبود شفافیت برای کشورهایی که در زمینه تشخیص تهدید یا در زمینه اقدامات مناسب برای حفاظت از تهدید سرقت یا خرابکاری هسته‌ای به دنبال اطلاعات نمی‌پردازند، ممکن است به مکانیزم امنیتی ناکافی منجر شود. فقدان شفافیت مانع آموختن بهترین تجربیات بین‌المللی یکسان‌سازی و جهان شمول کردن بهترین تجربیات می‌شود.

حفاظت از اطلاعات حساس مساله‌ای مربوط به امنیت ملی به شمار می‌رود و اعتقاد به پنهان‌کاری در برخی ابعاد این برنامه غیر قابل اجتناب است. این موضوع به بدگمانی، سوءظن، فرضیات اغراق‌آمیز و سناریوهای تهدیدآمیز در دیگر کشورها دامن خواهد زد. باید تا جایی که به دیگر ابعاد ایمنی و امنیت هسته‌ای مربوط می‌شود رویکردی تدریجی به وجود آید. باید کاهش خطر امنیت هسته‌ای با هزینه‌های تحمیلی سیاسی و اقتصادی در توازن باشد. بدون تبادل اطلاعات مناسب، هیچ نشانه روشنی مبنی بر این‌که یک اقدام مشخص تا چه اندازه یک خطر را کاهش می‌دهد یا این‌که تا چه اندازه یک تاسیسات در معرض خطر است، وجود نخواهد نداشت. برای حل این مشکل، همکاری اطلاعات جاسوسی و تبادل اطلاعاتی به لحاظ بین‌المللی مورد نیاز است.

کشورها در اجلاس امنیت هسته‌ای مواردی را مطرح کردند که شامل تعهدات فردی یا گروهی از کشورها در ارتقا امنیت هسته‌ای از طریق ارائه کمک‌های فردی به امنیت هسته‌ای در توازن با منافع و ظرفیت ملی بود. اصل فردگرایی در همکاری‌ها در این اجلاس کمک کرد تا امنیت هسته‌ای فراگیرتر شود. با این حال این موضوع به طور سیستماتیک از یکسان‌سازی جلوگیری می‌کند.

درست است که اثرات یک فاجعه ایمنی یا امنیت هسته‌ای نمی‌تواند در غالب قلمرو فیزیکی یک کشور محصور شود ولی پیش‌بینی تمهیدات لازم برای امنیت هسته‌ای حق بی‌چون و چرای هر کشوری است. تمامیت ارضی کشور این حق را به هر کشوری می‌دهد تا اقدامات فردی لازم برای امنیت هسته‌ای را اتخاذ کند و هم‌چنین به انتخاب عدم تبادل اطلاعات روی آورد.

به علاوه مساله تمامیت ارضی مانع از تعریف جزئیات استانداردهای امنیت هسته‌ای بین‌المللی از سوی کنوانسیون‌های بین‌المللی یا دستور راهبردی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌شود.

فارغ از اجماع بین‌المللی در اهمیت تهدید تروریسم هسته‌ای، کنوانسیون‌های بین‌المللی مرتبط با امنیت هسته‌ای یا تروریسم هسته‌ای در این حوزه بسیار کلی و در بیان بسیار مبهم هستند. اگر چه به نظر می‌رسد حمایت قاطعانه و تقریبا جهانی از اجلاس امنیت هسته‌ای وجود دارد اما هر چه که این اجلاس در دستور کارش متمرکزتر می‌شود جمع‌آوری همکاری بین‌المللی دشوارتر می‌شود. یک نشانه این موضوع زبان کلی و مبهم بیانیه پایانی این اجلاس بود که حتی الزام‌آور هم نبود. شفاف‌سازی تنها عامل بالقوه کمک به امنیت هسته‌ای بین‌المللی است.

راهبرد روشن موجب راستی‌آزمایی قوی‌تر بر اساس تبادل اطلاعات بیش‌تر می‌شود. با این حال این چیزی نیست که در روابط بین‌الملل شنیده نشده باشد، جایی که کشورها تحت معاهده‌های کنترل تسلیحاتی متعدد و نظام پادمان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر تبادل اطلاعات و راستی‌آزمایی توافق کرده‌اند.

معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای همه‌گیر است و فقط چهار کشور در جهان عضو آن نیستند. این نشان می‌دهد که یک تبادل اطلاعات مدیریت و شفافیت در نظام امنیت هسته‌ای وجود دارد که لازم است مورد واکاوی قرار گیرد.

اجلاس امنیت هسته‌ای خاتمه یافته است، اما ادامه کار به عهده چهار آژانس بین‌المللی مختلف و نهادهای چند جانبه گذاشته شده است. اقدام ضروری بعدی این نهادها باید برگزاری گفت‌و‌گو در زمینه مکانیزم گسترش تبادل اطلاعات و مدیریت بین طرف‌ها به منظور کمک به نه تنها جهانی‌سازی امنیت هسته‌ای، بلکه استاندارد سازی و یکسان سازی آن باشد. این‌که شفاف سازی باید به عنوان یک قاعده در بین کشورها تثبیت شود مساله بنیادی امروز نیست، بلکه آن‌چه مهم است این است که کشورهای با توانایی فنی محدود می‌توانند برای ایجاد یک نظام امنیت هسته‌ای بین‌المللی مشارکت کنند. نظام امنیت هسته‌ای به همان اندازه که قوی است دارای پیوندهای ضعیفی است. بدون تبادل اطلاعات مطلوب شناخت این پیوندهای ضعیف نیز اقدامی دشوار محسوب می‌شود.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

ارسال دیدگاه

دنیای اقتصاد را بعنوان منبع مورد اعتماد خود به گوگل معرفی کنید افزودن