شماره روزنامه ۶۰۰۶
|

  • شکاف فزاینده دو متحد

    دنیای اقتصاد: سیاستمداران اسرائیل روز پنج‌شنبه اعلام کردند که تهدید پرزیدنت بایدن مبنی بر توقف ارسال تسلیحات بیشتر در صورت حمله گسترده ارتش به مناطق پرجمعیت رفح در جنوب غزه، آنها را منصرف نخواهد کرد. اظهارات آنها با تحقیر و گاهی اهانت به موضع دولت بایدن همراه بود که شکاف گسترده بین اسرائیل و ایالات متحده را بر سر جنگ و چشم‌انداز تهاجم گسترده به رفح آشکار ساخت. این مذاکرات در حالی انجام شد که مذاکرات سطح بالا با هدف دستیابی به آتش بس و آزادی گروگان‌ها در بحبوحه خشم برخی از شرکت‌کنندگان درباره تهاجم نظامی نیروهای اسرائیلی به رفح از مسیر خارج شد.
  • نطق بایدن علیه اسرائیل

    دنیای اقتصاد: جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده روز چهارشنبه اذعان کرد که از بمب‌های آمریکایی برای کشتن غیرنظامیان فلسطینی استفاده شده است و هشدار داد که اگر اسرائیل حمله طولانی‌مدت به جنوب غزه داشته باشد، ایالات متحده از ارائه برخی تسلیحات خودداری خواهد کرد. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، جو بایدن از تندترین زبان خود تا به امروز برای جنگ هفت‌ماهه استفاده کرد؛ اما ایالات متحده همچنان امنیت اسرائیل را از جمله سیستم دفاع موشکی گنبد آهنین و «ارتقای قابلیت‌های اسرائیل برای پاسخ به حملاتی» مانند آنچه ایران در آن انجام داد، تضمین می‌کند. رئیس‌جمهوری آمریکا پیش‌تر ارسال ۳۵۰۰بمب را در هفته گذشته به‌دلیل نگرانی از استفاده از آنها در حمله بزرگ به رفح متوقف کرد.
  • جهان چندقطبی چینی

    دنیای‌اقتصاد: شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهوری چین، پس از بازدید از فرانسه، صربستان و مجارستان، سفر پنج‌روزه خود به اروپا را به پایان رساند؛ جایی که وی دیدگاه پکن را درباره جهان چندقطبی تبلیغ کرد و درباره تجارت، سرمایه‌گذاری و جنگ روسیه در اوکراین گفت‌وگو کرد. به گزارش الجزیره، در فرانسه، امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، شی جین‌پینگ را با هدایایی از بطری‌های لوکس و سفر به مکان دوران کودکی در کوه‌های پیرنه پذیرفت؛ درحالی‌که در صربستان، الکساندر ووچیچ، رئیس‌جمهور استقبال باشکوهی ترتیب داد و جمعیتی متشکل از ده‌ها هزار نفر را در مقابل کاخ ریاست‌جمهوری صربستان گرد هم آورد که شعار «چین، چین» سر دادند و پرچم‌های چین را به اهتزاز درآوردند.
  • چشم‌اندازی برای آتش‌بس نیست

    دنیای‌اقتصاد: برای درک آنچه اکنون در خاورمیانه در حال رخ دادن است، یادآوری «جهش گربه مرده» ممکن است مفید باشد [در امور مالی، به یک بهبود مختصر در قیمت سهام رو به افول به‌کار می‌رود. واژه جهش گربه مرده از این ایده گرفته شده‌ است که «حتی یک گربه مرده نیز هنگامی‌ که از ارتفاع خیلی بلند سقوط کند، پس از به زمین خوردن کمی جهش پیدا می‌کند»]. این استعاره مورد علاقه وزیر امور خارجه اسبق «جیمز بیکر» بود؛ زیرا او در سال۱۹۹۱ در حال رفت و آمد در منطقه بود و سعی می‌کرد درباره یک معامله پیچیده مذاکره کند. بیکر در برابر با هر بازیگر سرکش، تهدید می‌کرد که «گربه مرده» را جلوی در خانه‌شان رها می‌کند. به عبارت دیگر، به دنبال این بود تا مطمئن شود که اگر همه چیز از بین برود، آنها مقصر هستند و توپ در زمین این بازیگران سرکش است.
  • آشتی‌کنان چپ‌ها با کسب‌وکارها

    دنیای‌اقتصاد – گروه اقتصاد بین‌الملل: نتایج قوی حزب کارگر در انتخابات محلی که دوم مه در بریتانیا برگزار شد، در واقع تایید مدل اکونومیست است که پیش‌بینی می‌کند این حزب دولت آینده را تشکیل خواهد داد. سیر تحول در اقبال سیاسی حزب کارگر از زمان برگزاری آخرین انتخابات عمومی با پستی ‌و بلندی زیادی همراه بوده است. دیگر دوران تاختن به شرکت‌های بزرگ سپری شده است. به‌جای آن، رهبر حزب کارگر کی‌یر استارمر و وزیر دارایی دولت در سایه ریچل ریوز، با اتخاذ یک سیاست جدید مدیران شرکت‌های بزرگ را به ‌صرف صبحانه دعوت می‌کنند و از فضیلت و جایگاه کسب سود در تجارت و کسب‌وکار سخن می‌گویند.
  • حمایت مجمع عمومی سازمان ملل از تشکیل دولت فلسطین

    دنیای‌اقتصاد: مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز جمعه با اکثریت قاطع قطعنامه‌ای را به تصویب رساند که در آن اعلام می‌کند فلسطینی‌ها واجد شرایط عضویت کامل در سازمان ملل هستند؛ اقدامی بسیار نمادین که نشان‌دهنده همبستگی رو به رشد جهانی با فلسطینی‌ها و توبیخ اسرائیل و ایالات‌متحده است. این قطعنامه با ۱۴۳رای موافق و ۹رای مخالف و ۲۵رای ممتنع به تصویب رسید. مجمع پس از رای‌گیری با تشویق شدیدی روبه‌رو شد.
  • قطر به‌مثابه یک« قدرت عاریه‌ای»

    دیانا گالیوا/محقق کالج سن آنتونی، دانشگاه آکسفورد ترجمه: محمدحسین باقی
    بحث دیگر این است که قطر در دنیای هنر به‌عنوان نوعی قدرت نرم شهرت جهانی پیدا کرده است. درست است که این کشور کوچک «موزه ملی قطر»، «موزه هنر اسلامی»، «موزه هنرهای مدرن» (مثاف) و «دهکده‌ فرهنگی کاتارا» را تاسیس کرد و از اواخر دهه‌۲۰۰۰ تا اوایل دهه۲۰۱۰ خریدار اصلی در بازار جهانی هنر بود. با این ‌حال، همانطور که نای توضیح می‌دهد، برخی از محققان قدرت نرم را صرفا به‌عنوان «قدرت فرهنگی مردمی» در نظر می‌گیرند. این اشتباه است که رفتارهای قدرت نرم را با منابع فرهنگی‌ای مرتبط کنیم که گاهی به ایجاد آن کمک می‌کنند.
  • دست‌های بسته نتانیاهو

    دنیای اقتصاد: مذاکره‌کنندگان اسرائیلی و حماس روز چهارشنبه در بحبوحه فشار بر سر توافق پیشنهادی برای آتش‌بس در قاهره حضور داشتند؛ اگرچه مقامات اسرائیلی گفتند که شکاف‌های عمده‌ای بین طرفین باقی مانده است. این هیات‌ها روز سه‌شنبه، ساعاتی پس از ورود تانک‌ها و نیروهای اسرائیلی به شهر رفح در جنوب غزه و کنترل گذرگاه مرزی با مصر وارد شدند. اساسی‌ترین «نقطه گیر» در مذاکرات بر عبارتی متمرکز است که در پیشنهادهای مورد تایید اسرائیل و حماس آمده است: راهی به سوی «آرامش پایدار». در بازنگری حماس، این عبارت به وضوح به‌عنوان پایان دائمی جنگ و خروج کامل نیروهای اسرائیلی از نوار غزه تعریف شده است. نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل همواره با هرگونه توافقی که صراحتا خواستار آتش‌بس دائمی باشد، مخالفت کرده و گفته است تا زمانی که حماس نابود نشود و گروگان‌ها آزاد نشوند، نیروهای اسرائیلی جنگ در غزه را متوقف نخواهند کرد.
  • پنیر فرانسوی برای نمک‌گیر کردن شی

    دنیای‌اقتصاد: رئیس‌جمهوری فرانسه، امانوئل مکرون که معتقد است شخصی کلیدی در دیپلماسی است، شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهوری چین را به ارتفاع ۷ هزار فوتی برد تا با نشان دادن روستای دوران کودکی‌اش او را اغوا کند؛ اما چیزی جز باران و برف نصیبشان نشد. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، در حالی رئیس‌جمهوری چین این مسیر را طی می‌کرد که باران سیل‌آسا، رفت و آمد را سخت‌تر کرده بود. با این حال حتی این هوای وحشتناک هم باعث نشده بود تا عده‌ای در طول مسیر با پرچم‌های قرمز رنگ چین نایستاده باشند. مکرون دلسرد نشد و رئیس‌جمهوری چین با دو ساعت تاخیر بالاخره توانست به مکرون ملحق شود؛ جایی که رستوران برگرفروشی مورد علاقه‌اش در ایستگاه شپرد قرار داشت. رقصندگانی با لباس محلی رنگارنگ در آنجا حضور داشتند و صدای فلوت و آکاردئون فضا را پر کرده بود.
  • توقف ارسال سلاح آمریکایی به اسرائیل

    دنیای‌اقتصاد: مقامات دولت بایدن سه‌شنبه‌شب (۱۸اردیبهشت‌ماه) گفتند که رئیس‌جمهور هفته گذشته ارسال تسلیحات به اسرائیل را متوقف کرد تا از استفاده از سلاح‌های ساخت آمریکا در حمله به شهر رفح جلوگیری کند. این نشانه‌ای از شکاف فزاینده بین ایالات متحده و اسرائیل درباره جنگ است. به گفته مقامات، رئیس‌جمهور جلوی ارسال ۱۸۰۰بمب ۹۰۷کیلوگرمی و ۱۷۰۰بمب ۲۲۶کیلوگرمی را که می‌ترسید در رفح مورد استفاده قرار گیرد، گرفت. دولت در حال بررسی این است که آیا از انتقال‌های آینده - از جمله کیت‌های هدایتی که بمب‌های به اصطلاح «گنگ» را به مهمات هدایت‌شونده دقیق تبدیل می‌کند- جلوگیری کند یا نه؟ «پیتر بیکر» در گزارش ۸مه در نیویورک‌تایمز نوشت، تصمیم به تاخیر در تحویل ۳۵۰۰بمب، اولین‌بار از زمان حمله ۷اکتبر به رهبری حماس است که بایدن از قدرت خود برای محدود کردن تسلیحات به‌عنوان ابزاری برای تاثیرگذاری بر رویکرد اسرائیل به جنگ استفاده کرد. تعدادی از متحدان دموکرات بایدن در کنگره چندهفته‌ای است از او خواسته‌اند که ارسال تسلیحات به اسرائیل را محدود یا متوقف کند؛ کاری که او تاکنون به‌دلیل حمایت قوی از تلاش برای نابودی حماس از انجام آن امتناع کرده است.
  • چرا اردوغان به آمریکا نرفت؟

    محمود فاضلی/تحلیلگر امور بین‎الملل
    سفر اردوغان رئیس‌جمهوری ترکیه به آمریکا که قرار بود در ۹مه سال ‌جاری صورت گیرد، به درخواست طرف ترک به‎تعویق افتاد. «اونجو کچه‌لی» سخنگوی وزارت خارجه ترکیه با اعلام اینکه برنامه سفر اردوغان به آمریکا بنا به تغییراتی که در برنامه‌های رئیس‌جمهوری ترکیه صورت گرفته و به درخواست طرف ترک برای تاریخ دیگری که مناسب با تقویم کاری هر دو طرف باشد، به تعویق افتاده است. تیم اردوغان امیدوار بود دعوت جو بایدن از رئیس‌جمهور ترکیه برای سفر به واشنگتن، بتواند فصل نوینی را در همکاری‌های دوجانبه رقم بزند. اردوغان و بایدن آخرین بار در ژوئیه سال گذشته در حاشیه نشست سران ناتو در لیتوانی دیدار کرده بودند.
  • بازی تقصیر در رفح

    دنیای اقتصاد: اسرائیل روز سه‌شنبه اعلام کرد که تانک‌های خود را به گذرگاه مرزی رفح فرستاده است. این حمله پس از یک‌روز «گیج‌کننده» رخ می‌دهد که اسرائیل دستور تخلیه رفح را صادر و حماس هم اعلام کرد که شروط آتش‌بس را پذیرفته است. یک کارشناس مسائل منطقه به الجزیره می‌گوید اکنون «بازی تقصیر» شروع شده است. یعنی اسرائیل و حماس دیگری را سرزنش و متهم می‌کنند. با این حال آنچه واضح است عدم علاقه نتانیاهو به آتش‌بس است.
  • تحلیف پوتین، بایکوت شد

    دنیای‌اقتصاد: ایالات متحده و اکثر کشورهای اتحادیه اروپا برای مراسم تحلیف ولادیمیر پوتین در روز سه‌شنبه، نماینده نفرستادند. به گزارش الجزیره، پوتین ۷۱ساله در انتخابات مارس که به گفته منتقدان فاقد مشروعیت دموکراتیک بود، پنجمین دوره ریاست‌جمهوری را به‌دست آورد. او ۸۷.۲۸درصد آرا را چند هفته پس از مرگ ناگهانی سرسخت‌ترین منتقدش، الکسی ناوالنی در زندانی در قطب‌شمال به‌دست آورد. یک روز پیش از مراسم، متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به خبرنگاران گفت: «ما در مراسم تحلیف او نماینده‌ای نخواهیم داشت. ما قطعا آن انتخابات را آزاد و عادلانه ندانستیم؛ اما او رئیس‌جمهور روسیه است و ما با همین سمت با او رفتار خواهیم کرد.»
  • سایه جنگ بر دیدار بزرگان در پاریس

    دنیای‌اقتصاد: شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین، در سفر دو روزه به فرانسه، قاطعانه به انتقاد از کشورش به‌دلیل روابط نزدیکش با روسیه در طول جنگ در اوکراین پاسخ داد و گفت: «ما مخالف استفاده از بحران برای انداختن تقصیرات به گردن کشور ثالث، تحقیر وجهه آن و برانگیختن جنگ سرد جدید هستیم.» به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، شی که در کنار مکرون ایستاده بود، درحالی‌که از عملکرد چین دفاع می‌کرد، قاطعانه گفت: «چین نه منشأ بحران است، نه یک طرف آن و نه مشارکتی در آن دارد.» این اظهارات تند عمدتا هدفش ایالات متحده بود که معتقد است چین، جدای از خرید مقادیر هنگفت نفت و گاز روسیه به جنگ مسکو در اوکراین کمک می‌کند. آمریکا با ارائه تصاویر ماهواره‌ای مدعی شده است که چین به نیروهای روسی قطعات جنگنده، ریزتراشه‌ها و تجهیزات دو منظوره می‌دهد. مکرون و اورسولا فون‌درلاین، رئیس کمیسیون اروپا که در جلسه صبحگاهی مذاکرات شرکت کردند، شی را تحت فشار قرار دادند تا از نفوذ خود بر مسکو برای پایان دادن به جنگ استفاده کند.
  • چه خبر از انتخابات یک‌ماهه هند؟

    دنیای اقتصاد: رای‌گیری‌ها در سومین دوره از انتخابات هفت‌مرحله‌ای هند در جریان است و ۱۱ایالت برای ۹۳کرسی در مجلس سفلی رای دادند. به گزارش الجزیره، دو مرحله اول رای‌گیری در ۱۹ و ۲۶ آوریل در ۱۹۰حوزه انتخابیه برگزار شد که مشارکت رای‌دهندگان به ترتیب ۶۶.۱درصد و ۶۶.۷درصد بود که حدود ۴درصد کمتر از سال۲۰۱۹ بود. در این انتخابات، اتحاد دموکراتیک ملی، با هدایت حزب بهاراتیا جاناتا (BJP) و به رهبری نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند دوباره در مقابل ائتلاف فراگیر توسعه ملی هند، به رهبری حزب اصلی اپوزیسیون، یعنی کنگره ملی هند قرار گرفته است. رای‌دهندگان نمایندگانی را برای پر کردن ۵۴۳کرسی برای مجلس سفلی انتخاب خواهند کرد. حزب یا ائتلافی که اکثریت را به‌دست آورد، دولت بعدی را تشکیل خواهد داد. داده‌ها نشان می‌دهد حدود ۹۶۹میلیون رای‌دهنده برای بزرگ‌ترین تمرین دموکراتیک جهان طی ۶هفته ثبت‌نام کرده‌اند. نتایج در ۴ژوئن اعلام خواهد شد.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر