مرگ مغز متفکر عملیات 31 نوامبر
گروه جهان: تروریستی که مغز متفکر حملات 13 نوامبر پاریس بود، روز چهارشنبه در درگیری با پلیس کشته شد. این تروریست بلژیکی‌تبار که در سوریه هم فعال بود، در حملات جمعه شب خونین در پاریس 29 تن را کشته و 200 تن دیگر را زخمی کرد.


مرگ این تروریست سوری-بلژیکی پرسش‌هایی مطرح کرده که چگونه یکی از تحت تعقیب‌ترین افراد در اروپا توانسته‌ آزادانه در این قاره سفر کرده و از یک کشور به کشور دیگر سفر کند. به گزارش گاردین، دفتر دادستان کل پاریس اعلام کرد که عبدالحمید ابوعود که سازمان‌های اطلاعاتی فرانسه تصور می‌کردند در سوریه است، روز چهارشنبه در یک آتش‌بازی بزرگ با پلیس در شمال پاریس کشته شد. خبرهای تایید شده‌ای وجود دارد مبنی بر اینکه این تروریست سفرهایی از سوریه به اروپا و بالعکس داشته است. گاردین می‌نویسد در 12 ماه گذشته او دست کم دو بار در اروپا آزادانه رفت و آمد داشته است؛ از جمله در بلژیک و آلمان بدون اینکه هشداری داده شود. این مساله باعث شده رهبران اروپایی به دلیل گاف اطلاعاتی و مرزهای باز تحت فشار افکار عمومی قرار گیرند.


وزیر کشور فرانسه می‌گوید: «ابوعود نقش برجسته‌ای» در حملات پاریس داشت و مظنون به ۴ یا ۵ حمله تروریستی است که سرویس‌های اطلاعاتی فرانسه موفق به خنثی کردن آن در سال جاری شده بودند. بدن قطعه قطعه شده او، که مسوول چند حمله تروریستی دیگر در پاریس بود، در خرابه‌های آپارتمان به شدت آسیب دیده سن دنیس پیدا شد و با آزمایش نمونه دی‌ان‌ای او ثابت شد که جسد متعلق به ابوعود است. وقتی رئیس اینترپل اروپا- به‌عنوان پلیس اتحادیه اروپا- ارقام بسیار بالایی را برای تعداد «جنگجویان خارجی» مشکوک و بالقوه اعلام کرد، وزرای کشور اتحادیه اروپا قرار شد مجموعه‌ای از اقدامات الکترونیکی را با هدف مبارزه با ترور و بهبود کنترل‌های مرزی اعلام کنند.


به گزارش گاردین، بسیاری از این طرح‌ها پیش از این مطرح شده بود- به‌ویژه پس از حمله شارلی ابدو- اما اجرایی نشده بود. یک دیپلمات ارشد اروپایی می‌گوید: «اما به دلیل حملات پاریس، اکنون بهترین فرصت است که این طرح‌ها به مرحله اجرا در آیند.» «راب‌وین‌رایت»، رئیس یوروپول یا همان پلیس اروپایی، به کمیته آزادی‌های مدنی پارلمان اروپا می‌گوید: داده‌های این نهاد اروپایی نشان می‌دهد که در سراسر قاره سبز حدود 28هزار نفر هستند که باید دائما رصد شوند زیرا احتمال حمله تروریستی از سوی آنها می‌رود. این آمار شامل 2 هزار مبارز خارجی می‌شود که از کشورهای اروپایی به سوریه رفته‌اند. با این حال، وین رایت می‌افزاید آمار واقعی چیزی حدود 5 تا 8 هزار نفر است. اینها «بمب‌های زنده» هستند که هر لحظه احتمال انفجار آنها در یکی از کشورهای اروپایی می‌رود.


رئیس پلیس اروپایی می‌افزاید: «این مساله جدی‌ترین تهدید تروریستی است که اروپا در ۱۰ سال آینده با آن روبه‌رو است.» گمان می‌رود وزرای کشور اروپا تا ماه ژانویه تشکیل «مرکز ضدتروریسم اروپایی» را اعلام کنند. به آژانس مرزی مستقر در ورشو - Frontex - نیز باید قدرت و اختیارات جدید ضدتروریستی داده شود. این اطلاعاتی است که گاردین از بیانیه ۷ صفحه‌ای آنها به دست آورده است. در بیانیه وزرای کشور اروپا آمده است که تمام شهروندانی که وارد شینگن شده یا از آن خارج می‌شوند باید هویت‌شان به نهاد پلیس اتحادیه اروپا ارسال شده تا سوابق کیفری آنها بررسی شود. پیش از این گفته می‌شد شهروندان اروپا فقط به شکل «سرسری» هویت‌شان بررسی شود. اما حملات پاریس باعث شده تمام شهروندان اروپا اعم از کسانی که در این قاره هستند یا کسانی که به هر دلیل وارد شینگن می‌شوند، هویت‌شان از سوی پلیس اروپا کاملا بررسی شود.


هویت زن انتحاری

در یورش روز ۱۸ نوامبر پلیس فرانسه به آپارتمانی در منطقه «سن دنیس» در حومه پاریس، یک زن ۲۶ ساله هم خود را منفجر کرد. او «حسنا بولحسن» نام دارد و به‌عنوان مدیر یک شرکت ساختمانی در شمال پاریس کار می‌کرد. به گزارش خبرگزاری آلمان، این زن هنگام یورش پلیس به منطقه «سن دنیس» ابتدا پشت پنجره در طبقه سوم ظاهر شده و با دست‌های بالا برده به نشانه تسلیم موقعیت را زیر نظر گرفته است. یک شاهد عینی می‌گوید که پیش از آن صدای فریاد «کمک، کمک» این زن را شنیده ‌است. به‌نظر کارشناسان پلیس، این کار به منظور گمراه کردن نیروهای امنیتی صورت گرفته است. بولحسن در جریان یورش، دستور ماموران پلیس را که از او خواستند چهره خود را نشان دهد، اجرا نکرده است. یک شاهد عینی دیگر می‌گوید که نیروهای امنیتی فریاد زدند: «دست‌ها بالا! وگرنه شلیک می‌کنیم.» یک فیلم ویدئویی غیرحرفه‌ای نیز نشان می‌دهد که ماموران از حسنا می‌پرسند: «دوست پسرت کجاست؟» او در پاسخ می‌گوید که «او دوست پسرم نیست» ظاهرا این کلمات آخرین جمله «حسنا بولحسن» بودند. چون بلافاصله صدای انفجار شنیده می‌شود. به گفته شاهدان عینی، شدت انفجار تا حدی بوده که دیوارهای اصلی خانه ترک برمی‌دارند و تکه‌های بدن زن تا سمت دیگر خیابان پرتاب می‌شود.


ژان میشل فاورگو، رئیس واحد ضدترور حمله ۱۸ نوامبر پلیس فرانسه، در این رابطه در مصاحبه‌ای با روزنامه «فیگارو» می‌گوید: «ما خبر داشتیم که دو مرد و یک زن مسلح در آپارتمانی در منطقه «سن دنیس» مخفی شده‌اند و به مواد منفجره و کلاشنیکف مجهز هستند.» به گفته فاورگو، حسنا بولحسن خود را با این قصد منفجر کرده که به ماموران امنیتی آسیب وارد کند. گفته می‌شود که این زن پیش از اقدام انتحاری با شخص نامعلومی تلفنی صحبت کرده است. هنوز هویت این شخص و همچنین رابطه او با «حسنا بولحسن» مشخص نشده است. درگیری‌ها و محاصره آپارتمانی در حومه شمالی پاریس نزدیک به ۷ ساعت به‌طول انجامید. در این عملیات ۲ تن کشته، ۷ نفر دیگر بازداشت و چند مامور پلیس نیز زخمی شدند. گفته می‌شود حسنا بولحسن؛ ‌نخستین زن انتحاری در اروپا است که خود را منفجر کرد.


تروریست بد شانس

نیویورک تایمز که از «ابوعود» یا «اباعود» با عنوان «تروریست بدشانس» نام می‌برد، می‌نویسد این دلال سابق مواد مخدر از اوایل سال 2014 در رادار نیروهای امنیتی اروپا قرار داشته است و این زمانی است که او از طریق فرودگاه «کلن بُن» در آلمان به سوریه رفت و فیلم‌هایی از خود به نمایش گذاشت. این گزارش می‌افزاید: او زمانی به‌عنوان «تهدید فوری» شناخته شد که از یونان تماس‌هایی با فرانسه می‌گرفت و دستوراتی برای حملات و توطئه‌های تروریستی می‌داد. از او به‌عنوان «خط اتصال» هم یاد می‌شود؛ یعنی فردی که تروریست‌ها در سوریه را به هسته‌های اروپایی وصل می‌کرد. سرنوشت این تروریست بدشانس سرنوشتی شوم بود چرا که با گلوله‌های پلیس و تک تیراندازها از پای درآمد. با این حال، اروپا همچنان مستعد بحران است، بحرانی که از سوی شهروندان خاورمیانه‌ای شکل می‌گیرد که در مسیر اروپا- سوریه و بالعکس در حرکت هستند.