گروه جهان: نوامبر، ژانویه نیست. این سخنی است که بسیاری از سیاستمداران و رسانه‌های فرانسوی می‌گویند. بر خلاف نوع پاسخ به ماجرای شارلی ابدو در ماه ژانویه که 17 کشته بر جا گذاشت اما پس از 13 نوامبر و جمعه خونین پاریس که 130 کشته بر جا گذاشت هیچ درخواست عمومی‌ برای یکپارچگی با گروه‌های مختلف مذهبی وجود ندارد. در ژانویه اگر فرانسوی‌ها پاسخی ندادند اما در نوامبر پاسخ آنها کوبنده بود و حملات فرانسه به مواضع داعش در سوریه با قدرت بیشتری ادامه دارد. اما یک مساله دیگر هم هست و آن مخدوش شدن وجهه مسلمانان در فرانسه، آلمان و سایر کشورهای غربی است. به گزارش نیویورک‌تایمز، کسانی هستند که می‌گویند باید میان دو مساله تفاوت گذاشت: یکی افرادی که مراسم عبادی اسلامی را به‌طور معمول انجام می‌دهند و کسانی که مردم را به جهاد ترغیب و تشویق و «وعظ جهادی» می‌کنند.

با این حال، یک ترس و حتی خشم غیرملموسی وجود دارد. اولاند از پارلمان خواسته است تا «وضعیت اضطراری» را برای سه ماه دیگر تمدید کند و برای تقابل با تروریست‌ها خواستار تغییر قانون اساسی شود. رئیس‌جمهوری فرانسه، در نشست مشترک اعضای مجلس نمایندگان و مجلس سنای فرانسه گفت که فرانسه درگیر «جنگ تمدن‌ها» نیست و تاکید کرد که تروریست‌های وقایع تروریستی اخیر پاریس «نماینده‌ هیچ تمدنی» نیستند. اولاند تاکید کرد که فرانسه باید «کانون تکثرگرایی» باقی بماند. اولاند افزود که در موضوع بحران سوریه، بشار اسد «مساله مهمی» نیست و دشمن مشترک همه، گروه تروریستی داعش است. او گفت سوریه به «کارخانه تولید تروریست» تبدیل شده است. به گزارش نیویورک‌تایمز، «فرانسه سکولار همواره روابطی پیچیده با جامعه مسلمانش داشت؛ اما اکنون این روابط به سوی بی‌اعتمادی و حتی خصومت در حال حرکت است.»


این تغییر جهت تاثیر دیگری هم دارد و آن تهدیدی است که فرانسه از سوی راست افراطی دریافت می‌کند. صحبت‌های شدید و غلیظ در میان مقام‌های دولتی نشان می‌دهد که آنها به سوی راست گرایش پیدا کرده‌اند. آنها خواستار نظارت بر مساجد، تمدید وضعیت اضطراری و احتمالا وضع محدودیت بر ۱۰ هزار نفری است که «تهدیدی احتمالی برای دولت محسوب می‌شوند.» در همین راستا، مانوئل والس، نخست‌وزیر فرانسه، می‌گوید کشورش باید «تمام افراد رادیکال را از کشور بیرون کند.» فرانسه طی سال‌های اخیر تعدادی از این افراد را از کشور بیرون کرده است. اما این هم نتوانسته موج رادیکالیزاسیون در فرانسه را متوقف سازد. به گزارش نیویورک‌تایمز، کارشناسان می‌گویند مسیر رادیکال شدن بیشتر در زندان‌ها و از طریق جنگ در سوریه رخ می‌دهد نه در مساجد. تنش میان غیرمسلمانان و مسلمانان در خیابان‌ها هم به سطحی نگران‌کننده رسیده است.


افزایش بدبینی به مسلمانان در اروپا

حمله‌های تروریستی شامگاه جمعه پاریس، نگرانی‌ها درباره افزایش حضور پناه‌جویان در آلمان را دامن زده است. اوزولا فون‌در‌لاین، وزیر دفاع آلمان، روز دوشنبه، ۲۵ آبان بدبینی عمومی نسبت به تمام پناه‌جویان پس از حوادث پاریس را کار نادرستی خواند و گفت: «اجازه نداریم مرتکب این خطا شویم و پناه‌جویان را با تروریست‌ها به یک چشم ببینیم.» بر خلاف این هشدارها اما فضای حاکم بر بسیاری از کشورهای اروپایی، از جمله آلمان از جمعه گذشته تغییر کرده و بدگمانی و سوءظن نسبت به مسلمانان افزایش یافته است. به گزارش خبرگزاری آلمان، مطابق پژوهشی که سال ۲۰۱۰ در دانشگاه مونستر انجام شده دو نفر از هر پنج شهروند آلمانی خود را در برابر اسلام در خطر احساس می‌کند. دتلف پولاک، استاد جامعه‌شناسی ادیان این دانشگاه که پژوهش را سرپرستی کرده، می‌گوید: «احتمال زیاد دارد» که تصویر مسلمانان در آلمان پس از حمله‌های تروریستی در پاریس «بدتر از گذشته» شود.


نگرانی در میان مسلمانان فرانسه ملموس‌تر از سایر کشورهاست. «لاته تیا سید» ۱۷ ساله، به نیویورک‌تایمز می‌گوید: «ما این احساس خشم را درک می‌کنیم. این خشم شروع شده است. موجی از ادبیات خشن در فیس‌بوک علیه مسلمانان راه افتاده است.» حسن فرسادو، رئیس گروهی از انجمن مسلمانان در حومه پاریس می‌گوید: «مسلمانان فرانسوی همگی نگرانند. تلاش داریم تا چگونگی پاسخ و متوازن کردن وضعیت را بفهمیم.» سوء ظن همه جا و همه چیز را فرا گرفته است. «آیکوت کاساروغلو» مغازه داری در منطقه مونتروی پاریس می‌گوید: «یک روز با دوچرخه داشتم به سمت باشگاه می‌رفتم. کلاه مخصوص دوچرخه سواری بر سر داشتم که ناگهان پلیس جلوی مرا گرفت و گفت کلاه را از سر بردار. وقتی برداشتم و صورتم را دیدند گفتند برو.» اولاند در سخنان خود در جلسه اضطراری مجلس فرانسه چنین گفت: «ما می‌دانیم و گفتن آن سخت است که روز جمعه فرانسوی، فرانسوی را کشت. آنها در خاک ما زندگی کردند، افرادی که از بزهکاری به رادیکال شدن و در نهایت به تروریسم روی آوردند.» رئیس‌جمهوری فرانسه سپس یادآوری کرد که فرانسه می‌تواند شهروندی بعضی افراد را حتی اگر در خاک فرانسه متولد شده باشند، لغو کند: «اروپا باید فقط به افرادی پناهندگی دهد که واقعا حق‌شان است و در چارچوب موازین پناهندگی می‌گنجند.» اولاند گفت که ممکن است لازم شود مجالس کشور تغییراتی در قانون اساسی اعمال کنند تا دولت بتواند با تروریست‌ها جدی‌تر برخورد و درصورت‌لزوم آنها را از کشور سریع بیرون کند.


اولاند: ائتلاف جهانی علیه داعش تشکیل شود

رئیس‌جمهوری فرانسه خواستار ائتلاف جهانی برای ریشه کن کردن داعش شده است. به گزارش الجزیره، اولاند در سخنانش در جمع نمایندگان دو پارلمان خواستار «اتحاد نیروهای آمریکایی و روسی و سایر کشورها برای رسیدن به نتیجه» شد. او اعلام کرد که «فرانسه اکنون در جنگ به سر می‌برد.در همین ارتباط، جان برنان، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی ایالات‌متحده آمریکا (سیا) دوشنبه نسبت به ادامه‌دار بودن حملات جمعه شب پاریس هشدار داد و از احتمال وجود عملیات‌های مشابه سخن گفت. به گزارش خبرگزاری رویترز جان برنان در سخنرانی خود در مرکز مطالعات راهبردی و بین‌المللی خنثی کردن توطئه‌های تروریستی را همراه با دشوار‌ی‌هایی خواند؛ چرا که به گفته او دستگاه‌های امنیتی کشورهای اروپایی با صدها تن از شهروندان خود که پس از پیوستن به داعش در عراق و سوریه به اروپا بازگشته‌اند مواجه هستند. مقام‌های اروپایی تخمین می‌زنند که ۵ هزار شهروند اروپا از سال ۲۰۱۱ تا کنون برای نبرد در سوریه به این کشور سفر کرده‌اند. از آن میان 1400 نفر فرانسوی هستند که ۹۰۰ نفر آنها به فرانسه بازگشته‌اند. علاوه بر این تعداد چیزی حدود ۱۰ تا ۲۰ هزار نفر نیز از سوی مقام‌های فرانسه مشکوک تلقی شده‌اند. مقام‌های اروپایی می‌گویند برای تحت نظر داشتن تنها یک مظنون، ده‌ها مامور امنیتی باید در همه ساعات شبانه‌روز کار کنند. رئیس سیا همچنین گفت: گروه داعش یک شاخه عملیات‌های خارجی تشکیل داده که احتمالا همین شاخه هم حملات پاریس را برنامه‌ریزی کرده است. او گفت برنامه‌ریزی برای حملات پاریس با توجه به زمان مورد نیاز برای تعیین افراد حمله‌کننده فراهم کردن اسلحه مواد منفجره و کمربندهای انتحاری باید چندین ماه به طول انجامیده باشد. این همه برنان گفت که حملات پاریس سرویس اطلاعاتی آمریکا را شگفت‌زده نکرد؛ چرا که از پیش این «هشدار استراتژیک» را که داعش در حال برنامه‌ریزی برای حمله به خارج از خاورمیانه خصوصا اروپاست در اختیار داشته است.