اقتصاد روی خط قرمز
گروه اقتصاد بین‌الملل، شادی آذری: علائم هشدار در رابطه با وضعیت اقتصاد جهان بیش از پیش افزایش یافته است.

در شرایطی که سازمان همکاری‌ اقتصادی و توسعه روز دوشنبه پیش‌بینی خود از رشد اقتصادی جهان در سال جاری میلادی را از 3 درصد به 9/ 2 درصد کاهش داد، روز گذشته موسسه رتبه‌سنجی مودیز نیز اعلام کرد که توان اقتصاد جهان در مقابله با شوک‌ها کاهش یافته است و این در شرایطی است خطراتی که اقتصاد جهان را تهدید می‌کند، بیش از انتظارات پیشین است. بنابراین پیش‌بینی می‌شود وضعیت اقتصاد جهان طی سال‌های پیش رو رو به افول گذارد.


موسسه رتبه‌سنجی مودیز دیروز در گزارش خود افزود: آنچه پس از سال‌ها تداوم نرخ بهره بسیار پایین و تزریق نقدینگی بسیار، اکنون بیش از همه نگران‌کننده است، فقدان ابزارهای لازم برای مقابله با هرگونه شوک منفی ناگهانی است. بر این اساس، رشد اقتصادی مورد انتظار در کشورهای توسعه‌یافته و نوظهور تحقق نیافته است و چین، موتور اصلی رشد اقتصادی جهان طی چند سال اخیر، نشانه‌های نگران‌کننده‌ای از ناامیدی‌های بیشتر در آینده را نشان می‌دهد. خطری که اکنون اقتصاد جهان را بیش از پیش مورد تهدید قرار می‌دهد، کندی بیش از انتظار اقتصاد چین و دشوار شدن شرایط مالی در سایر بازارهای نوظهور است. بر این اساس انتظار می‌رود رشد تولید ناخالص داخلی این دومین اقتصاد بزرگ جهان تا سال ۲۰۱۷ به رقم ۲/ ۶ درصد کاهش یابد. این در شرایطی است که طی اغلب سال‌های یک دهه اخیر، این رقم در حد بالای ۸ درصد بود.


مارین دیرون، معاون ارشد بخش سیاست‌های اعتباری موسسه مودیز در یادداشتی که بر این پژوهش موسسه مودیز نوشته، گفته است: «مقامات کشورهای جهان برای حمایت از اقتصادهای خود در برابر شوک‌های بالقوه هیچ‌گونه ضربه‌گیر بزرگ مالی و پولی در اختیار ندارند.» وی افزود: «رشد اقتصادی کند نمی‌تواند کمک چندانی به کاهش بدهی‌های دولت‌ها کند یا به بانک‌های مرکزی اجازه دهد که نرخ بهره‌ها را به اندازه کافی افزایش دهند.» این موسسه رتبه‌سنجی پیش‌بینی‌های خود برای رشد اقتصاد جهان را نسبت به پیش‌بینی‌های فصل گذشته خود تا حدود زیادی دست نخورده باقی گذاشت و پیش‌بینی کرد که رشد تولید ناخالص داخلی اقتصادهای گروه 20 طی سال‌های 2015 تا 2017 به‌طور میانگین 8/ 2 درصد خواهد بود. این رقم با جهشی که بسیاری از ناظران امیدش را داشتند، فاصله زیادی دارد.


از سوی دیگر سازمان همکاری‌اقتصادی و توسعه نیز که روز دوشنبه پیش‌بینی خود از رشد اقتصادی جهان را کاهش داد و آن را برای سال جاری از ۳ درصد به ۹/ ۲ درصد رساند، در زمینه نااطمینانی و روند رو به افول اقتصادهای نوظهور هشدار داده است. این نهاد بین‌المللی رشد اقتصاد جهان در سال‌های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ را به ترتیب ۳/ ۳ درصد و ۶/ ۳ درصد پیش‌بینی کرد و علاوه بر آن هشدار داد که با توجه به وضعیت اقتصاد جهان، این پیش‌بینی در معرض خطر کاهش قرار دارد.


سازمان همکاری‌ اقتصادی و توسعه در این گزارش خود که دوبار در سال منتشر می‌شود، اعلام کرد که رونق اقتصاد جهان نیازمند احیای فعالیت‌های اقتصادی چین و سرمایه‌گذاری قدرتمند در اقتصادهای پیشرفته است. چالش‌های مربوط به اقتصادهای نوظهور و ضعف در تجارت جهان موجب ایجاد نگرانی‌ از احتمال بروز خطرات بیشتر نسبت به چشم‌انداز ماه ژوئن شده است. این سازمان خواستار تدوین سیاست‌هایی برای حمایت از تقاضا در کوتا‌مدت شد از جمله از کشورها خواست تا در چارچوب سیاست‌های خود حمایت‌ها از سیاست‌های پولی مالی را انجام دهند تا رشد بالقوه خود را بهبود بخشند و اطمینان حاصل کنند که منافع اقتصادی این حمایت‌ها به همه خواهد رسید.