گروه جهان: با وجود اینکه نشانه‌های مربوط به سقوط هواپیمای روسی بر فراز شرم‌الشیخ از سوی داعش یا یکی از زیرشاخه‌های این گروه در هاله‌ای از ابهام قرار دارد؛ اما باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا اعلام کرد که این احتمال هست که تروریست‌ها با کار گذاشتن بمب باعث سقوط هواپیما شده باشند. او در مصاحبه با « دِیو راس» از شبکه CBS می‌گوید: «فکر می‌کنم این احتمال هست که بمبی در هواپیما کار گذاشته شده باشد.» اوباما با اشاره به اینکه اطلاعات فعلی دقیقا علت حادثه را نشان نمی‌دهد، افزود: «باید وقت زیادی صرف شناسایی علت حادثه شود. نیروها و جامعه اطلاعاتی‌مان در حال ارزیابی علت ماجرا هستند اما این احتمال هست که بمب کار گذاشته شده باشد.»


به گزارش سی‌ان‌ان، دولت آمریکا طی 14 سال گذشته و از زمان وقوع 11 سپتامبر به بعد شهروندانش را از حملات تروریستی مصون نگه داشته است اما اگر این احتمال درست باشد که داعش باعث سقوط هواپیمای روسی بوده است، در این صورت پتانسیل جدیدی برای حملات ویرانگر به آمریکا فراهم شده است. اگر چنین گروه‌هایی از ظرفیت حمله به ایرلاین‌های غیرنظامی برخوردار باشند، بی‌تردید حملات آینده می‌تواند جت‌های آمریکایی را هدف قرار دهد. به گزارش سی‌ان‌ان «استفن کولینسون» می‌نویسد می‌توان مدعی یک تئوری در این‌باره شد: نبرد داعش با غرب وارد فاز جدیدی شده است. آنها علاوه بر نبرد در میدان جنگ و انجام عملیات نظامی و تحریک پیروان به ادامه جنگ قصد دارند جنگ را وارد «فاز نرم» کنند یعنی هواپیماهای مسافری و اهداف غیرنظامی را به‌صورت گسترده و ناگهانی مورد حمله قرار دهند.


البته سی‌ان‌ان «تهدید جهانی» بودن داعش همچون القاعده را نمی‌پذیرد اما می‌نویسد اوباما در مصاحبه خود استدلال کرده که «حوادث یک دهه گذشته نشان داد که واشنگتن ظرفیت محدودی برای دیکته کردن پیامدها در خاورمیانه‌ای دارد که با ستیز از هم گسسته است؛ منطقه‌ای که در آن مرزهای سنتی و ایده «ملت بودن» در نزاع‌های فرقه‌ای در حال از هم گسستن است. با این حال، هر گونه تاییدی مبنی بر اینکه این هواپیما از سوی داعش و در واکنش به حملات روسیه در سوریه ساقط شده است تبعاتی برای روسیه و البته آمریکا خواهد داشت. در صورت تایید فرضیه تروریستی بودن این حادثه، تبعات آن برای پوتین فشار گسترده بر او خواهد بود تا در آغاز راه مبارزه با داعش در استراتژی خود بازنگری کند. اگرچه مسکو پس از جنگ سرد کوشیده به هر وسیله‌ای از شهروندان خود در خاورمیانه حمایت کند اما ممکن است در مبارزه با گروه‌های افراطی متحمل جدی‌ترین ضربه‌ای شده باشد که حیثیت پوتین و کرملین را خدشه‌دار کند. این احتمال هست که اگر تروریستی بودن این حادثه اثبات شود، نیروهای داعش جمهوری‌های روسیه را آماج حملات خود قرار دهند.


در گذشته پوتین در واکنش به فشارهای داخلی و فرار از پاسخگویی به افکار عمومی کشورش به «ملی‌گرایی روسی» متوسل شده و سعی می‌کرد توجهات را «به خارج از کشور» معطوف کند. به گزارش سی‌ان‌ان، این اقدام در ستیز با منافع آمریکا است. بنابراین برای آمریکا بسیار دشوار است که دقیقا پیش‌بینی کند که واکنش روس‌ها چه خواهد بود. یک گزینه برای پوتین این خواهد بود:افزایش شمار نیروهای خود در حمایت از اسد و افزایش حملات خود به مواضع گروه‌های تندرو در سوریه. این باعث می‌شود احتمال دوم مطرح شود که همان سرشاخ شدن بیشتر با آمریکا و متحدانش در سوریه است. احتمال دیگر این است که داعش به عمد می‌کوشد روس‌ها را وارد میدان سوریه کند تا به این وسیله درگیری میان روسیه- آمریکا را دامن زده و خود در پناه درگیری این دو قدرت به افزایش توسعه سرزمینی ادامه دهد.


در همین زمان، این باور در روس‌ها تقویت شده است که داعش به همان میزان که دشمن روسیه است، دشمن آمریکا هم هست. با این حال بر خلاف احتمال بالا، استفن کولینسون، تحلیلگر سی‌ان‌ان می‌نویسد از آنجا که هدف مشترک روسیه و آمریکا در سوریه، داعش است بنابراین می‌توان امیدوار بود که دو کشور به اشتراکاتی در سوریه برسند و همگرایی میانشان در مبارزه با داعش تقویت شود. کولینسون می‌نویسد اگرچه منابع متعدد غربی سخن از احتمال تروریستی بودن سقوط هواپیمای روسی به میان می‌آورند اما روس‌ها وقعی به آن نمی‌نهند. با توجه به اینکه روس‌ها در قضیه سقوط هواپیمای مالزیایی در اوکراین (که گفته می‌شد نیروهای هوادار روسیه آن را ساقط کرده بودند) احتمال تروریستی بودن را رد کرد، در قضیه سقوط اخیر هواپیما هم این فرضیه را رد خواهد کرد.


تبعات سقوط هواپیمای روسی برای آمریکا هم طنین‌انداز شده است. بسیاری از سیاستمداران آمریکایی از چپ و راست می‌گویند در صورت بی‌میلی اوباما برای ورود نظامی قاطعانه به سوریه ممکن است ایرلاین‌های آمریکایی و شهروندان این کشور را در معرض خطر از سوی داعش و زیرشاخه هایش قرار دهد. بر همین اساس جمهوری‌خواهان می‌گویند اعزام 50 نیروی ویژه آمریکا به سوریه کار چندانی پیش نخواهد برد و این کشور باید برای ریشه‌کن کردن داعش با تمام قدرت وارد سوریه شده و امکان مانور مخالفان منطقه‌ای آمریکا را سلب کند.