تولد بوش دیگر

گروه جهان: جب بوش در حد انتظار جمهوری‌خواهان ظاهر نشده است. سه مناظره و سه سقوط در نظرسنجی، حاصل کار وی تاکنون بوده است تا جایی که حامیان مالی وی درخصوص ادامه کار وی دچار شک و شبهه شده‌اند.


در حالی که برخی جمهوری‌خواهان به دلیل روند ملایم و غیر جذابی که بوش در مناظره‌ها داشته به وی لقب «آقای لاک‌پشت» داده‌اند، او قصد دارد تا در مناظرات و کمپین‌های آتی ریاست‌جمهوری تغییر موضع بدهد و قوی‌تر ظاهر شود. او گفته است که قصد دارد از این پس راهبردی تازه را در پیش بگیرد و چهره قدرتمندتری از خود نشان دهد. سی‌ان‌ان در این‌باره می‌نویسد: جب بوش پس از اینکه با انتقادات فراوانی روبه‌رو شده، دست به دفاع از خودش زده است و در جمع 400 نفری طرفداران خود می‌گوید: «ما به‌عنوان یک ملت بزرگ نباید تاس را بیندازیم تا شانسی یک نفر رئیس‌جمهور شود و یک دوره ریاست‌جمهوری آزمایشی مجدد را پشت سر بگذاریم.» او ادامه می‌دهد: «نباید به نامزدهایی که تجربه سیاسی کمتری دارند اعتماد کرد. پاسخ به این معضل این‌گونه است: نباید کسی در پایتخت بنشیند و پیام خود را از آنجا به دیگران ارسال کند.»


بخش آخر سخنان وی در واقع به مارکو روبی و تد کروز دو تن از سناتورهای آمریکایی باز می‌گردد که هر دو در کپیتال هیل و در واشنگتن دی‌سی ساکن هستند و تنها به سخن گفتن بسنده می‌کنند. او همقطاران خود را این‌گونه خطاب قرار می‌دهد: «راه‌حل این نیست که به کسانی اعتماد کنیم که توان اجرای عقاید محافظه‌کارانه را ندارند و متاسفانه آنها در کنگره هستند و نمی‌توانیم به آنها بگوییم شما چیزی از عقاید محافظه‌کارانه نمی‌دانید، پس اخراج هستید و بروید پی تبلیغات تلویزیونی‌ خودتان.» برخی از شاهدان عینی می‌گویند جب بوش برای نخستین بار توانسته است قدرتمندانه همقطاران خود را زیر سوال ببرد؛ به‌گونه‌ای که طرفداران وی مدام وی را تشویق می‌کرده و نام وی را صدا می‌زده‌اند. او در این هیاهو نیز به طرفداران خود می‌گوید: بگذارید گرد و غبار بخوابد و شمارش نامزدها آغاز شود، آن‌گاه خواهید دید که پیروز این کمپین‌ها ما هستیم.» این سخنان در شرایطی ابراز می‌شود که وی یک هفته پیش از آن در مناظره تلویزیونی شبکه «سی‌ان‌بی‌سی» به شدت ضعیف ظاهر شده بود و برخی می‌گفتند او به مارکو روبیو که زمانی شاگرد وی بود، قافیه را باخته است. مارکو روبیوی کوبایی‌الاصل در واقع برای مدتی شاگرد جب بوش بوده و برای وی نیز کار می‌کرده است. گفته می‌شود رقابت بین جب بوش و مارکو روبیو، رقابت شاگرد‌استادی است.


یکی از منتقدان جب بوش می‌گوید: او در روز مناظره (سوم)، بسیار مودب، کم‌انرژی و در کل افتضاح بوده است. این در حالی است که جب بوش مدعی است سبک وی در مناظرات مانند «آبراهام لینکلن» است و این ادعا را که وی کم‌انرژی و ضعیف ظاهر شده است، قبول ندارد. اشلی کیلوق، کارشناس سی‌ان‌ان می‌نویسد: جب بوش در حالی خود را شبیه به یکی از معروف‌ترین روسای جمهوری آمریکا کرده است که وی تا آخر دوران زمامداری‌اش سبک خود را حفظ کرد.» با این حال بوش اعتقاد دارد اگر لینکلن در عصر حاضر زندگی می‌کرد به شدت مورد آزار و اذیت قرار می‌گرفت. او می‌گوید: « اگر لینکلن امروز زنده بود، تصور کنید از احمق‌های اطراف خودش چقدر زجر می‌کشید. مشاوران به او می‌گفتند محاسن خودش را بتراشد. مشاوران تلویزیونی او را مورد عتاب قرار می‌دادند تا کلاهش را از سرش بردارد و احتمالا اپوزیسیون به وی «مردی که 5 بار تا پیش از 50 سالگی‌اش باخته است» لقب می‌دادند.


بوش ادامه می‌دهد: «من بارها خود را در باب این‌گونه موارد نصیحت کرده‌ام. دیگر کافی است.» او به طرفداران خود گفت: «به من گفته شده بود در مناظرات عینک خود را بردار، کت و شلوار نپوش و خودت را از شر کراوات بنفش خلاص کن.» او در حالی که می‌خندید ادامه می‌دهد: «مردک! من این کراوات را دوست دارم. تنها ۲۰ دلار خریدمش.» جب بوش می‌گوید در توصیه‌های راهبردی که به وی درخصوص مناظرات شده است، به وی تاکید کرده‌اند که «عصبانی‌تر باشد. به همه حمله و سختکوشی ذاتی خود را پنهان کند.» روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی می‌نویسد: صحبت‌های اخیر جب بوش توانسته است تا حدودی چهره وی را در شبکه‌های اجتماعی احیا کند. جب بوش در حالی کمپین خود را در آیووا برگزار کرد که تا پیش از آن فشارها روی وی برای کناره‌گیری از نامزدی انتخابات ریاست‌جمهوری افزایش یافته بود. او پس از هر مناظره‌ای که داشت با کاهش آرا در نظرسنجی‌ها روبه‌رو شد. به همین دلیل برخی اعتقاد داشتند کناره‌گیری جب بوش می‌تواند وضعیت‌ جمهوری‌خواهان را مشخص‌تر کند.


این در حالی است که با راه افتادن هشتگ «Jeb can fix it»، یعنی «جب می‌تواند جبران کند»، وی دوباره وارد مسیر مسابقه شده است. همزمان جب بوش با پخش کتابی الکترونیکی سعی کرد کمی از زوایای پنهان زندگی خود را روشن کند و مشاور وی نیز اعلام کرد که با شعار جب بوش می‌تواند در تورهای تبلیغاتی جبران کند به مسیر مسابقات بازگشته است. اخیرا در تحقیقاتی که توسط موسسه «تامپسون رویترز» صورت گرفته، مشخص شده جب بوش در مقدار توییت‌های مثبت و منفی که از وی شده، حرکت سینویسی داشته است. در ماه مه سال جاری توییت‌های منفی علیه وی به‌طور متوسط 1/ 7 درصد بوده، این رقم در ماه ژوئن به 2/ 6 می‌رسد، سپس در ماه ژوئیه به 1/ 4 و دوباره در ماه اوت به 9/ 10 می‌رسد. وی اما در ماه سپتامبر کمی اوضاع خود را بهبود می‌بخشد و به رقم 7/ 8 می‌رسد و در اکتبر دوباره با یک سقوط قابل توجه به رقم 8/ 10دست پیدا می‌کند. این در حالی است که از روز سه‌شنبه در شبکه‌های اجتماعی توییت‌های مثبت وی در حال پیشی گرفتن از توییت‌های منفی است و احتمال می‌رود در پایان ماه نوامبر اوضاع خود را در شبکه‌های اجتماعی بهبود بخشد.


بوش در چند هفته اخیر، به‌ویژه پس از مناظره سوم در شبکه «سی‌ان‌بی‌سی» به شدت مورد انتقاد قرار گرفت و برخی گفتند راهبردهای وی در مناظره ناکارآمد و غیرسازنده است. به اعتقاد ناظران تحلیلی، سخنرانی وی در آیووا، حکم نجات موقت وی از سقوط به دره بوده است. در حالی که در شبکه‌های اجتماعی توییت «Jeb can fix it» با استقبال روبه‌رو شده است برخی از اشخاص سرشناس نیز به حمایت از وی برخاسته‌اند. استیو کرودر، کمدین آمریکایی نیز در حمایت از جب بوش در توییت خود نوشته است: «هیچ‌کس به غیر از جب بوش.» مارک سی. جانسون یکی از مدیران ارشد در حوزه تبلیغات نیز در توییتی نوشت: «همه در مورد مرگ سیاسی او نوشته‌اند، اما جب! من زیاد در این مورد مطمئن نیستم.» این در حالی است که دونالد ترامپ، یکی از رقبای وی در توییتی در مورد شعاری که در توییتر نوشته شده، موضع منفی می‌گیرد و در توییتر به جب بوش چنین پاسخ می‌دهد: «شعار جدید جب، یعنی جب جبران می‌کند. من هرگز به جب به‌عنوان یک کلاهبردار نگاه نمی‌کنم؛ اما پیام احمقانه‌ای است. برای یک سیاستمدار استفاده از کلمه «جبران» کار درستی نیست.»


عذرخواهی جب از فرانسوی‌ها

جب بوش در حالی که توانسته به‌طور نسبی چهره سیاسی خود را بازنمایی کند، به دلیل اهانت به فرانسوی‌ها از آنها عذرخواهی کرد. وی در یکی از بحث و جدل‌هایی که با مارکو روبیو در مناظره سوم خود داشت از روبیو انتقاد کرد که او مانند فرانسوی‌ها همیشه در تعطیلات و مرخصی به سر می‌برد و هفته کاری او شبیه هفته کاری فرانسوی‌هاست؛ زیرا وی بیشتر رای‌گیری‌ها را در کنگره‌ای از دست داده است که تنها سه روز در هفته کار می‌کند. سخنان وی در این برنامه در مورد فرانسوی‌ها، موجب شد انتقاداتی از او شود و وی به همین دلیل گفت: «صحبتی که در مورد فرانسه کردم خردمندانه نبود.» او حالا در گفت‌وگو با تایم، در حالی که از نحوه سخن گفتن خود عذرخواهی می‌کرد، افزود: «من می‌دانم که ساعت کاری فرانسوی‌ها از آلمانی‌ها هم بیشتر است.» درخصوص سخنان جب بوش، سفیر فرانسه و چند روزنامه‌نگار معترض خواستار عذرخواهی وی شده بودند.