دیپلماسی پاپ در کوبا و دیدار با فیدل جواب داد
آزادی فعالیت ۸۰ کلیسای مصادره شده در کوبا
از زمان سفر پاپ ژان پل دوم به کوبا در سال ۱۹۹۸ که نخستین سفر یک پاپ به این کشور بود، موقعیت کلیسا بهطور چشمگیری بهبود یافت. قرار است در سفر پاپ فرانسیس فعالیت آزادانه ۸۰کلیسای مصادره شده در کوبا از سرگرفته شود. الجزیره مینویسد: «پاپ در طول مسیر برای مردمی که برایش ابراز احساسات میکردند دست تکان میداد و به احساسات آنها با بلند کردن دست پاسخ میداد. این گزارش حاکی است سه تن از مخالفان که تلاش داشتند به پاپ نزدیک شوند از سوی نیروهای امنیتی دستگیر شدند. با این حال، آنها توانستند جزوهای که در دست داشتند را به سوی پاپ پرتاب کنند و یکی از آنها نیز جملاتی کوتاه به پاپ گفت. الجزیره در ادامه میافزاید: «پیش از رسیدن پاپ به هاوانا، مقامهای کوبایی حدود 30 تا 40 تن از مخالفان را دستگیر کردند تا مانعی در برابر سفر پاپ ایجاد نکنند.»
دیپلماسی پاپ فعال شد
یکی از اقدامات جالبتوجه پاپ دیدار او با فیدل کاسترو بود. بسیاری میگویند فیدل در پشت پرده سیاست در کوبا همچنان حضوری چشمگیر دارد اگرچه رسما از قدرت کناره گرفته است. برخی دیگر معتقدند پاپ دیپلماسی فعالی را در پیش گرفته تا به این وسیله مقامهای کوبایی را ترغیب کند که به سوی دنیای جدید حرکت کنند و بر آتش دشمنی با آمریکا ندمند. میدان انقلاب کوبا اگر روزگاری با مجسمه «چه» آراسته شده بود اما دیروز حضور پاپ در این میدان رنگ و بوی دیگری به آن داده بود. سیانان مینویسد ۱۰تن از اعضای خانواده فیدل هنگام دیدار او با پاپ حضور داشتند.
فیدل 89 ساله روزهایی را به یاد میآورد که کشیشان کلیسا را تحت پیگرد قرار میداد و کلیسا در کوبا عملا حاشیهنشین شده بود و رهبران کلیسا حق نداشتند بر خلاف منویات حکومت سخنی بر زبان آورند اما اکنون اوضاع تغییر کرده است. پاپ با رهبری دیدار میکند که پس از نیم قرن دچار تغییر و تحول فکری شده و سوسیالیسم را به بایگانی تاریخ سپرده است. برادران کاسترو نهتنها اکنون کعبه آمال را در رابطه با آمریکا میبینند، بلکه با رهبری دیدار میکنند که روزگاری فعالیتشان در این کشور ممنوع بود و 80 کلیسای آنها به دست دولت مصادره شد.
پاپ در دیدار با فیدل خواستار «آزادی» کلیسا در فعالیت شد. به گزارش سیانان، اگرچه زبان به نقد دولت کمونیست نگشود اما خدمت به مردم را مورد تاکید قرار داد. منتقدان همین سخن را به مثابه نقد دولت رائول تفسیر میکنند. پس از دیدار با برادران کاسترو، پاپ دیداری هم با سایر چهرهها و مقامهای سیاسی این کشور داشت. پاپ در دیدارهای خود بر این نکته تاکید کرد که «کلیسای کاتولیک بخش جداییناپذیر از تاریخ کوباست و الهامبخش استقلال این کشور بوده است.» سیانان مینویسد: «اگرچه پاپ در سفر اخیر خود سخنی به کنایه به رهبران سیاسی کوبا نگفت، اما در گذشته بارها رژیم کوبا را مورد نقد قرار داده بود.» این گزارش میافزاید: «پاپ در سال ۱۹۹۸ در کتابی که تحریر کرده بود آشکارا از رژیم «فاسد» و «اقتدارگرای» کوبا سخن به میان میآورد که باید به «دموکراسی نمایندگی» روی آورد. با این حال، فرانسیس سومین پاپی است که به کوبا سفر میکند. در سال ۱۹۹۸ ژان پل دوم و در سال ۲۰۱۲ بندیکت شانزدهم از این کشور بازدید کردند. پاپ فرانسیس در سخنان خود از رهبران کوبا خواست تا «به ندای مردم برای آزادی گوش فرا دهند و درهای کشور را به روی دنیای خارج بگشایند.»
خبرگزاری آلمان مینویسد: در این سفر تلاش پاپ بر این است تا تحریمهای تجاری ۵۵ ساله آمریکا علیه کوبا به کلی برچیده شود. پاپ یکی از میانجیگران میان آمریکا و کوبا و میزبان مذاکرات 18 ماهه پنهانی میان دو کشور بود. پاپ پس از هاوانا راهی دو شهر هولگوین و سانتیاگو میشود و سهشنبه ۲۲ سپتامبر کوبا را به مقصد ایالاتمتحده آمریکا ترک خواهد کرد. این سفر ۹ روزه طولانیترین سفری است که پاپ فرانسیس داشته است. او ۲۷ سپتامبر به واتیکان بازمیگردد.
ارسال نظر