گروه جهان: احمد داووداوغلو می‌گوید ضرورت ائتلاف را درک کرده است. می‌گوید کشورش در حلقه‌ای از آتش منطقه‌ای گرفتار شده است و باید هر چه زودتر دست به تشکیل یک دولت ائتلافی بزند. این چندمین باری است که داووداوغلو، نخست‌وزیر ترکیه چنین سخنانی را بر زبان می‌راند و خواستار تشکیل دولت ائتلافی می‌شود.

هر چند که وی و اردوغان رئیس‌جمهوری ترکیه نیم نگاهی هم به انتخابات زودهنگام دارند و حتی اردوغان اعتقاد دارد شانس پیروزی مطلق حزب عدالت و توسعه در انتخابات زودهنگام بسیار بالا است؛ اما داووداوغلو از روز گذشته بحث‌های تشکیل دولت ائتلافی را کلید زده است. نخستین میهمان وی نیز برای تشکیل دولت ائتلافی حزب سوسیالیست جمهوری خلق ترکیه است. حزب جمهوری خلق ترکیه که پس از حزب عدالت و توسعه با ۱۳۲ کرسی در رتبه دوم انتخابات پارلمانی این کشور ایستاده، نخستین گزینه برای تشکیل دولت ائتلافی است. برای تشکیل دولت ائتلافی بین این دو حزب که سرجمع ۳۹۰ کرسی پارلمان این کشور را از ۵۵۰ کرسی کسب کرده‌اند، یک مشکل بزرگ وجود دارد.


حزب جمهوری خلق ترکیه از حزب عدالت و توسعه خواسته است برای ائتلاف با این حزب، داووداوغلو به دنبال طرح تغییر نظام پارلمانی به ریاست‌جمهوری را که مطلوب اردوغان است نرود. به‌رغم این پیش‌شرط، داووداوغلو می‌گوید این حزب هیچ پیش شرطی را قبول نمی‌کند. داوود اوغلو قصد دارد تا به درخواست اردوغان طرح تغییر نظام این کشور را پیاده کند. او به دنبال ائتلاف با حزبی است که بتواند این خواسته را محقق کند. هر سه حزب رقیب با این موضوع مخالف هستند و همین موجب پیچیدگی موضوع شده است. به‌رغم این مشکلات داووداوغلو اظهار امیدواری کرده است تا عید فطر با یکی از سه حزب رقیب به توافق برسد و آن‌گونه که خود می‌گوید دو عید را ملت ترکیه جشن بگیرند. خبرگزاری فرانسه گزارش می‌دهد که احمد داووداوغلو، دبیرکل حزب عدالت و توسعه و کمال کلیچداراوغلو، دبیرکل حزب جمهوری خلق ترکیه در ساعت 11 به وقت محلی با همدیگر در آنکارا دیدار داشته و در مورد تشکیل دولت ائتلافی رایزنی کرده‌اند.


این خبرگزاری گزارش می‌دهد داووداوغلو برای تشکیل دولت ائتلافی با رهبر حزب حرکت ملی ترکیه نیز دیدار و گفت‌وگو خواهد داشت. به اعتقاد گزارشگر این خبرگزاری احتمال ائتلاف این دو که زمین مشترکی برای بازی دارند، بیش از سایر احزاب است. این دو حزب از رای محافظه‌کاران ترکیه برخوردار هستند و در مسائل اقتصادی نیز دیدگاه‌های مشترکی دارند؛ اما بزرگ‌ترین اختلاف این دو حزب همچنان بر سر طرح اردوغان برای تغییر نظام ترکیه پابرجاست. به‌رغم این اختلافات، برخی می‌گویند احتمال همکاری این دو حزب بیش از سایر احزاب است. روزنامه صباح دیلی، نزدیک به دولت اما یک گزینه دیگر هم مطرح کرده است. گزینه‌ای که از مدت‌ها پیش در گنجه سیاست ترکیه خاک می‌خورده است. این گزینه، همکاری دو حزب عدالت و توسعه با حزب کردها است که پیش‌تر به‌عنوان محتمل‌ترین گزینه همکاری مطرح می‌شد؛ اما در این اواخر، زمانی که بحث صلح با کردها به زمین سفت رسید، رابطه این دو حزب به سردی گرایید و بحث همکاری منتفی شد. در این میان اما، روزنامه تودیز زمان، نزدیک به گولونیست‌ها نظری مخالف نظر روزنامه دیلی صباح دارد و اعتقاد دارد احتمال همکاری کردها با حزب عدالت و توسعه تقریبا نزدیک به صفر است. این روزنامه اعتقاد دارد جریان‌های ناسیونالیستی که در این کشور وجود دارد اجازه همکاری بین کردها و حزب عدالت و توسعه را نمی‌دهد.


این روزنامه در گزارش خود می‌نویسد: حزب عدالت و توسعه برای تشکیل ائتلاف با دو حزب دیگر کار سختی در پیش دارد؛ زیرا حزب جمهوری خلق ترکیه برای همکاری با آنها 14 بند، به‌عنوان پیش‌شرط مطرح کرده است که مهم‌ترین ترجیع‌بند این پیش‌شرط‌ها نیز همان وفادار ماندن حزب عدالت و توسعه به نظام سیاسی کنونی ترکیه است؛ اما در دو بند دیگر این حزب از حزب پیشتاز انتخابات خواسته است تا به حکمرانی قانون و عدالت اجتماعی پایبند باشد. گفته می‌شود حزب حرکت ملی نیز همچون حزب جمهوری خلق ترکیه 4 پیش‌شرط برای همکاری با حزب عدالت و توسعه تعریف کرده است که مهم‌ترین این پیش‌شرط‌ها همان محدودیت عمل برای رئیس‌جمهوری ترکیه است. اردوغان قصد داشت تا با به دست آوردن اکثریت توسط حزب عدالت و توسعه دست به یک رفراندوم برای تغییر قانون اساسی بزند. اگر هم این حزب با اکثریت مطلق می‌توانست برنده انتخابات باشد، دیگر این حزب نیازی به برگزاری رفراندوم هم نداشت و می‌توانست قانون اساسی ترکیه را که در دهه 80 توسط کودتاچیان ارتش نگاشته شده است؛ تغییر دهد و سیستم پارلمانی این کشور را که میراث آتاتورک بوده است به سیستم ریاست‌جمهوری تغییر دهد.