تکفیریها میخواهند اقتدار حماس در غزه را به چالش بکشند
رونمایی از شاخه فلسطینی داعش
به گزارش نیویورکتایمز، بعید است که این تندروها بتوانند اقتدار حماس در غزه را تا آیندهای قابل پیشبینی به چالش بکشند اما میتوانند به روشهای دیگر اوضاع را بدتر کنند: این گروهها که سرسپردگی خود به داعش را اعلام کردهاند ممکن است با شلیک موشک از غزه به اسرائیل اوضاع را متشنجتر کنند، به ویژه اگر این حملات باعث کشته شدن شهروندان اسرائیلی شود. آنها همچنین میتوانند جبههای واحد تشکیل دهند. گزارش نیویورکتایمز میافزاید این جبهه به این صورت شکل خواهد گرفت که تندروهای داعش در غزه به زیرشاخههای داعش در صحرای سینا ملحق شوند. آنها با این کار از یکسو جبهه خود را تقویت خواهند کرد. از سوی دیگر میتوانند روابط رو به بهبود میان حماس و دولت مصر را از مسیر خارج کرده و جرقه درگیری با اسرائیل را به نام حماس مشتعل سازند.
عبدالعیان الانصاری، سخنگوی یکی از این گروههای مدافع داعش، میگوید: «ما همچون خاری در گلوی حماس و اسرائیل خواهیم بود.» بسیاری از گروههای تندرو با برداشتهای بسیار محافظهکارانه از اسلام در غزه فعال هستند. آنها در گذشته با حماس دچار اختلاف شدند. ریشه این اختلافات به سال ۲۰۰۹ باز میگردد یعنی زمانی که یکی از واعظان سلفی در مسجدی تشکیل دولت به اصطلاح «اسلامی» را اعلام کرد. در درگیریهایی که پس از آن رخ داد بیش از ۲۰ نفر کشته شدند. به گزارش نیویورکتایمز، اگرچه داعش در عراق و سوریه سرزمینهایی را به تسخیر خود در آورده است و زیرشاخههای خود را در همه جا گسترده است، اما حضور آنها در غزه باعث تقویت روحیه افراطیونی خواهد شد که تلاش دارند به هر شکلی رهبران حماس را مورد آزار و اذیت قرار دهند.
اگرچه تخمین تعداد اعضایشان دشوار است اما جدیدترین دور از درگیریهایی که میان این گروهها با حماس رخ داد نشان میدهد که توانایی و تعدادشان روندی افزایشی دارد. «ناتان ترال»، تحلیلگر مرکز بینالمللی بحران، تخمین میزند که تعداد آنها از چند صد نفر دیروز به چند هزار نفر امروز در میان ساکنان 8/ 1 میلیونی غزه افزایش یافته است. عبدالعیان الانصاری میگوید این شبه نظامیان یک شورای تصمیمگیری برای گروه خود - به نام «حامیان دولت اسلامی»- تشکیل دادهاند و یک جناح نظامی هم به نام «یگانهای شیخ عمر حدید» تاسیس کردهاند. ظهور این گروهها بر مشکلات حماس میافزاید. این گروه از یکسو باید با اسرائیل پنجه در پنجه شود و از سوی دیگر برای اداره امور با بحران مالی و محدودیتهای سفت و سخت مرزی دست به گریبان است. این گروههای افراطی معتقدند که «خداوند از حماس بیزار است» چرا که دستان مصر و اسرائیل گلوی این گروه را فشار میدهد. آنها همچنین حماس را علت بیکاری گسترده و فروپاشی تجاری میدانند. افراطیون همچنین میگویند فرآیند ساختوساز- که در تابستان گذشته لطمه دید- به کندی در حال پیشرفت است. در واقع، چنین محیطی شرایط مناسب برای ایجاد فعالیت این گروهها را فراهم میسازد. حامیان داعش در غزه فقر، رنج و ناامیدی مردم غزه را ناشی از عملکرد حماس دانسته و به گزارش نیویورکتایمز، «بدبختی آنها را با سعادت خود در عراق و سوریه مقایسه میکنند.»
پیشتر حماس مشکلات را به رقیب خود در جنبش فتح نسبت میداد اما اکنون به نظر میرسد رقیبی برای حماس پیدا شده که سرسختتر از فتح است. حماس از این بیم دارد که حضور زیرشاخهها و حامیان داعش در غزه بهانهای به دست فتح و اسرائیل برای حمله به غزه دهد. به همین دلیل، مقامهای حماس همواره گزارش رسانههای بینالمللی درخصوص اعضای داعش در این سرزمین را انکار میکردند،چرا که از این بیم داشتند تا رقیب آنها- فتح- نیروهای حماس را به همکاری با داعش متهم کرده و زمینه یورش دیگر به این سرزمین را فراهم آورند. این گروههای افراطی در غزه ارتباطات رسمی با داعش ندارند اما با رهبری داعش از طریق یکی از ساکنان غزه به نام «راسم ابو جزار» ارتباط دارند. داعش برای خانوادههای غزهای و آنهایی که برای این گروه میجنگند پول میفرستد و هزینه احتمالی سفر آنها به سوی عراق و سوریه و ترک غزه را تامین میکند. انصاری میگوید این گروهها با داعش در صحرای سینا پیوندی رسمی ندارند، هرچند «از آن استقبال میکنند». جدیدترین دور از خشونتها در ماه آوریل و پس از آن آغاز شد که حماس یکی از افراطیون برجسته به نام «عدنان ماییت» را زندانی کرد. حامیان عدنان شروع به پرتاب موشک به اسرائیل کردند و مقامهای امنیتی حماس چند نفر از آنها را دستگیر کردند. نیویورکتایمز مینویسد: «مقامهای حماس سرانجام یکی از رهبران داعشی در غزه به نام یونس هونور را کشتند.» با این حال، اعضای این گروهها بیکار ننشستند و جنگ تبلیغی (روی در خانهها، دیوارهاو پشت ماشینها) علیه حماس را آغاز کردند. مقامهای حماس برای کاستن از تنشها چارهای ندیدند جز اینکه برخی از آنها را از زندان آزاد کنند. گزارشها حاکی است که یکی دیگر از اعضای داعش به نام «محمود السلفیتی» به دلیل قتل یک ایتالیایی به نام «ویتوریو آریگونی» به ۱۵ سال زندان محکوم شد. او در نهایت از زندان گریخت و غزه را به سوی سوریه برای پیوستن به داعش ترک کرد.
ارسال نظر