راز قدرت در آمریکا

جوزف نای استاد دانشگاه هاروارد بخش اول در حالی که کمپین‌های انتخاباتی ریاست‌جمهوری سال ۲۰۱۶ فعالیت خود را آغاز کرده‌اند، نامزدهای این دوره از انتخابات ریاست‌جمهوری مجبور به ارائه توضیحاتی در مورد قانون مهاجرت شده‌اند. مشکل اما اینجاست که همه آنها روی طرح‌های کوتاه مدت قوانین مهاجرت اظهار نظر می‌کنند و کمتر پیش می‌آید نگاهی طولانی‌تر به این موضوع داشته باشند و یک بررسی تاریخی انجام دهند. راز قدرت ایالات‌متحده در دوران تاریخی خود «مهاجر‌پذیری» بوده است. اگر آنها به این موضوع دقیق شوند، متوجه می‌شوند که نقطه روشن تاریخ ایالات‌متحده در مهاجر‌پذیری آن است. جمعیت به تنهایی قدرت ملی یک کشور را تعیین نمی‌کند، اما جزء مهمی از آن است؛ به‌ویژه اینکه این دسته از جمعیت تحصیل کرده هم باشند. اکثر کشورهای توسعه‌یافته انتظار دارند که با کمبود افراد متخصص در قرن‌های پیش رو مواجه شوند.

اداره آمار ایالات‌متحده هم گفته است که آمریکا می‌تواند تا سال ۲۰۵۰ حدود ۴۳۹ میلیون نفر جمعیت داشته باشد و تا ۴۲ درصد رشد کند. برابر با نقشه‌های جمعیتی دنیا، پرجمعیت‌ترین کشورهای دنیا در حال حاضر چین، هندوستان و ایالات‌متحده هستند. تا پایان سال ۲۰۵۰ نیز احتمالا در این سه کشور دستور کارهای جدیدتری اتخاذ شود. چین احتمالا به دلیل سیاست کنترل جمعیتی‌اش که بر مبنای تک فرزندی استوار است تا سال مذکور پیرتر و جمع‌ و جورتر شود. آنچنانکه هم‌اینک یک ضرب‌المثل چینی در این رابطه ساخته شده است. که می‌گوید: «می‌ترسیم پیر شویم، پیش از اینکه پولدار شویم.» از الان تا سال مذکور احتمالا ایالات‌متحده همچنان یکی از ۳ یا ۴ کشور پرجمعیت جهان است و براساس سیاست‌های موجود در جهان آمریکا جزو معدود کشورهای پیشرفته ‌ای است که دارای جمعیتی جوان خواهد بود. نه تنها این موضوع حیاتی است و با قدرت اقتصادی‌مان ارتباط تنگاتنگی دارد، بلکه می‌تواند ما را در برابر سایر کشورهای پیشرفته که کم جمعیت‌تر و سالخورده‌تر شده‌اند، برتری بی‌سابقه‌ای بدهد و مهاجرت در این زمینه می‌تواند سیاست‌های ما را از حالت تندی که در حال حاضر از آن برخوردار است بکاهد تا در این راه یک گام اساسی برداریم. ما باید برای این منظور دست به تقویت آموزش افراد مهاجر بزنیم.

آمار نشان می‌دهد زمانی که مهاجران تحصیل‌کرده افزایش می‌یابند، نرخ اختراع در زمینه تکنولوژی برتر نیز در آمریکا افزایش یافته است. نزدیک به یک چهارم از راه‌اندازی‌های مسائل مربوط به «تکنولوژی برتر» (High Tech) توسط مهاجران سر و شکل یافته است و ۴۰ درصد از ۵۰۰ شرکت مربوطه در زمینه‌های تکنولوژی‌های برتر توسط مهاجران یا فرزندان آنها تاسیس شده است. البته مهاجران نیز از قوانین موجود آمریکایی سود می‌برند و این راز جذابیت آمریکا باقی خواهد ماند. واقعیت این است که مردم بسیاری دوست دارند وارد آمریکا شوند و از آمریکا خواسته‌اند در مورد اقامت‌شان تجدیدنظر کنند. تحرک بالای مهاجرت‌پذیری آمریکا موجب شده که این کشور بیش از کشورهای دیگر برای مهاجران جذاب شود. بسیاری از آمریکایی‌ها از کشورهای دیگر هستند. بین مهاجران و خانواده‌های آنها در موطن‌شان ارتباطات تنگاتنگی وجود دارد و زمانی که به خانه‌های خود بازمی‌گردند، اطلاعات دقیق‌تری از آمریکا ارائه می‌دهند.