دولت رفاه داعش

حسین موسوی: مثل یک غده بدخیم در حال رشد هستند. خودشان هم همین موضوع را می‌خواهند. می‌گویند قصد دارند نفوذ خود را گسترش دهند. مانیفست آنها حضور در شرق و غرب کره خاکی است و می‌گویند تا بدانجا نیز پیش خواهند رفت. اگر تا پیش از ظهور داعش، گروه‌های تروریستی مانند القاعده و الشباب از سیستم دفاعی «بزن- در رو» استفاده می‌کردند؛ این گروه اما سیستم تهاجمی برای خود انتخاب کرده است. سیستمی که بر مبنای قلمرو و حمله تعریف شده است.

در ابتدای کار داعش، نشریه «دابق»، رسانه این گروه، در مطلبی با عنوان «ماندن و گسترش یافتن» مدعی شد که آنها قصد گستردن قلمرو خود را دارند.

در نشریه دابق آمده است که تاکنون گروه داعش از درون کشورهای مختلفی توانسته «بیعت» بگیرد. براساس «بیعت‌هایی» که صورت گرفته، داعش قصد دارد حوزه نفوذ خود را در شبه‌جزیره عربستان، صحرای سینا، لیبی و الجزایر گسترش دهد. از میان کشورهای نامبرده، تنها الجزایر است که تا حدی از ثبات نسبی برخوردار است. بقیه کشورها از جنگ داخلی رنج می‌برند و ثبات کاملی ندارند. اما در داخل کشورهایی مثل الجزایر، به‌رغم آرامش نسبی، گروه‌های افراطی هر از گاهی، این آرامش ظاهری را به هم می‌زنند و این کشور را با بحران بین‌المللی روبه‌رو می‌کنند. در این کشور هم‌اکنون گروهی پا گرفته‌اند که طی بیانیه‌ای با خلافت (خودخوانده) اعلام بیعت کرده‌اند و گفته‌اند حجت بر آنها تمام شده است و تاخیر بیش از این جایز نیست. در صحرای سینا و لیبی آشوب‌زده نیز سریالی به همین طریق در حال نمایش است. در شبه‌جزیره عربستان نیز گروه وفادار به داعش در بیانیه‌ای نوشته که دیگر لازم نیست برای عملیات دست به سفرهای دور و دراز بزنند. به اعتقاد این گروه، شبه‌جزیره عربستان بهترین نقطه برای اجرای عملیات‌های این گروه برای گسترش قلمرو خودشان است.

در لیبی اما اوضاع کمی فرق می‌کند. به‌رغم اینکه پس از داعشِ عراق و سوریه، داعش لیبی از قلمرو قابل توجهی برخوردار است اما اختلاف‌نظرها در میان افراطیون این سرزمین حل‌نشده باقی مانده است. برخی از این افراطیون سعی دارند جزیره‌ای مستقل از خلافت ابوبکرالبغدادی باشند و از این رو ساز مخالف به دست گرفته‌اند اما داعش لیبی در بیانیه‌ای ضمن دعوت آنها برای بیعت با ابوبکرالبغدادی، می‌گوید کسی به غیر از بغدادی را خلیفه نمی‌داند. این گروه از سایر افراطیون می‌خواهد ضمن کنار گذاشتن اختلافات، به وحدت دست یابند. اما موضوع اعلام بیعت با خلیفه خودخوانده تنها به این کشورها محدود نمی‌شود. کشورهایی خارج از دو حوزه یاد شده، یعنی خاورمیانه و آفریقا وجود دارند که مستعد بیعت با بغدادی هستند. این گروه مدعی است که پیش از کشورهای نام برده شده، گروه‌هایی مثل خراسان، قفقاز، اندونزی و فیلیپین نیز با بغدادی بیعت کرده‌اند.

داعش اما معتقد است که لیبی و الجزایر می‌توانند نقش منحصر به فردی در پیشروی این گروه به سمت سرزمین صلیبیون داشته باشد. بر این اساس داعش می‌گوید که لیبی و الجزایر دارای تاریخ مشترکی هستند. زیرا از دروازه این کشورها بوده است که مسلمانان توانسته‌اند اسپانیا را فتح و راه ورود به غرب را برای خود هموار کنند.

به‌تازگی نیز با افزایش مهاجران غیرقانونی در اروپا، از طریق دریای مدیترانه این نظریه مطرح شده است که افراطیون در میان افراد مهاجر، در حال رفت و آمد به اروپا هستند و حتی ایتالیا که نخستین مقصد این مهاجران است، از کشورهای اتحادیه اروپا خواسته است زنگ‌های خطر را به صدا در آورند.

در این راستا، در نشریه دابق درخصوص لیبی نوشته شده است: لیبی یکی از کشورهایی است که برای گسترش رسمی خلافت (خودخوانده) در نظر گرفته شده است. این کشور تمایل قوی برای پیوستن به دولت اسلامی دارد. رهبران و سربازان این کشور به‌طور رسمی با خلیفه بیعت کرده‌اند. تاکنون مهاجران بی‌شماری برای شهادت به این کشور سفر کرده‌اند تا به مبارزه با مرتدین بپردازند. همچنین بسیاری از مهاجران از این کشور به سمت شام (سوریه) آمده‌اند تا خون خود را برای بقای خلیفه اهدا کنند.

در مرامنامه داعش کسانی که در وفاداری خود نسبت به داعش تزلزل نشان دهند با حکم ارتداد روبه‌رو خواهند شد و بی‌درنگ محکوم به اعدام خواهند شد. چنانچه در یکی از عکس‌های منتشر شده در ماشین تبلیغاتی این گروه یعنی دابق، عکسی از دو مبارز سابق داعش در صحرای سینا انداخته‌ شده که به دلیل کم شدن وفاداری‌شان‌-قصد بریدن از این گروه را داشتند- با گلوله‌ای به سر اعدام شده‌اند.

ارعاب در کنار موارد تشویقی یکی از روش‌هایی است که گروه داعش، برای باقی نگه داشتن نیروهای خود استفاده می‌کند. شاهدان عینی می‌گویند داعش برای ترساندن مردم، سعی می‌کند از روش‌های اینچنینی، آن هم با تبلیغ فراوان استفاده کند. این روزها، برای مردمانی که در سرزمین‌های تحت تصرف داعش از خواب بر می‌خیزند، دیدن اجسادی که به اتهام کافر بودن اعدام شده‌اند،

عادی شده است. اما این گروه، برای جذب نیرو سعی می‌کند، به‌عکس روش‌های نگهداری نیروهایش، از روش‌های تشویقی نیز استفاده کند. در نشریه آتلانتیک آمده است داعش برای دلگرم کردن به آنچه امت می‌خواند خدمات پزشکی رایگان ارائه می‌دهد. دندانپزشکی، پزشکی عمومی و تخصصی در سرزمین‌های تحت تصرف آنها کاملا رایگان است. همچنین افرادی که قصد پیوستن به آنها را دارند، تا ماهانه ۱۲۰۰ دلار مقرری از داعش می‌گیرند. افراد نظامی، سوای غنائمی که به دست می‌آورند، حقوق بالاتری دریافت می‌کنند.

البته کسانی که در قلمرو داعش حضور پیدا می‌کنند تنها به یکسری از جوانان معترض غربی و فقرای آسیای میانه ختم نمی‌شوند. برخی مهندسان و دکترها نیز به این گروه پیوسته‌اند و در قبال دریافت مقرری ماهانه از این گروه خدمات پزشکی ارائه می‌دهند. یک خبرنگار عربستانی می‌گوید که دکتری را دیده که از کشورش به این گروه پیوسته است. این خبرنگار می‌گوید او در جنگ با ارتش عراق کشته شد؛ زیرا در زمان جنگ در حال مداوای زخمی‌های داعش بوده است. برخی اما می‌گویند: دکترهایی که در قلمرو داعش زندگی می‌کنند از ترس اعدام شدن مجبور به ارائه خدمات رایگان هستند.

شاهدان عینی می‌گویند که یکی از دکترها در بیمارستان موصل حاضر به مداوای زخمی‌های داعش نشده بود درجا اعدام شد. شاهدان می‌گویند از آن روز بیشتر دکترها مجبور به همکاری با داعش شده‌اند و داعش نیز برای آنها مقرری در نظر گرفته است.

به گفته کارشناسان مواردی از این دست موجب شده که افرادی از آسیای میانه، جنوب شرق آسیا و آفریقا به راحتی جذب این گروه شوند.

گفته می‌شود که حدود ۲۵ هزار جنگجوی خارجی برای گروه داعش سلاح به دست گرفته‌اند. از میان این افراد، نزدیک به ۷۰ درصد این گروه تونسی هستند و باقی از لیبی، عربستان سعودی، چچن، اندونزی، آمریکا، فرانسه و انگلستان هستند.

جاش راگین، ستون نویس بلومبرگ می‌گوید: در حال حاضر، آسیای جنوبی کلیدی‌ترین نقطه سربازگیری داعش شده است. براساس گفته‌های راگین، تاکنون ۵۰۰ نفر از اندونزی و ده‌ها نفر از مالزی به این گروه تروریستی پیوسته‌اند.

«کتیبه نوسانتارا» رئیس واحد عملیات مجمع‌الجزایر مالای می‌گوید: در گروه داعش، صدها اندونزیایی و مالزیایی، به‌عنوان سرباز حضور دارند. حتی از کشور کوچکی چون سنگاپور نیز گروهی از جوانان به سوریه سفر کرده و در آنجا سلاح به‌دست گرفته‌اند. مقامات سنگاپوری می‌گویند که جوانان بیشتری از این کشور قصد دارند تا به طریق غیرقانونی خود را به سوریه برسانند. گفته می‌شود این اواخر دولت سنگاپور دو جوان ۱۷ ساله و دیگری ۱۹ ساله را به دلیل اینکه قصد داشتند به سوریه بروند، دستگیر کرده است. همچنین افراد گروه «جماعه الاسلامیه» در سنگاپور یکی از گروه‌های فعالی است که در سربازگیری برای داعش نقش دارد. این گروه که پیش از این در خود این کشور عملیات خرابکارانه و تروریستی انجام می‌داد هم‌اکنون تبدیل به پادگانی برای داعش شده است. گروهی که در سال ۲۰۰۲، چند صباحی پس از عملیات ۱۱ سپتامبر در ایالات‌متحده چندین اداره‌ دیپلماتیک را در این کشور به‌طور همزمان مورد حمله تروریستی قرار داد و موجب کشته شدن دویست نفر شد،در رویکرد اخیر خود به سمت داعش متمایل شده است. به گفته مقامات امنیتی سنگاپور، این گروه هم‌اینک با داعش اعلام بیعت کرده و نیروهای این گروه نیز به سمت سوریه می‌روند تا زیر پرچم سیاه داعش سلاح به دست گیرند.

به گفته کارشناسان، گروه بغدادی سوای مناطق یادشده به آسیای میانه نیز برای سربازگیری چشم دوخته است. تاجیکستان، ازبکستان و ترکمنستان از جمله کشورهایی هستند که داعش از آنها سربازگیری می‌کند.

یکی از مقامات امنیتی تاجیکستان می‌گوید که هم‌اکنون از این کشور ۴۰۰ جنگجو به سوریه رفته و در زیر پرچم داعش قرار گرفته‌اند. حضور رئیس پلیس ویژه این کشور که خود در آمریکا، دوره مبارزات ضدتروریستی دیده بود، نقطه اوج سربازگیری داعش از این کشور به‌حساب می‌آید.

کارشناسان اعتقاد دارند سربازانی که به داعش می‌پیوندند با انگیزه‌های مختلفی دست به این کار می‌زنند. در مورد آسیای مرکزی گفته می‌شود که فقر و بیکاری از مهم‌ترین دلایل پیوستن این افراد به داعش است. پیش از این نیز در روسیه زنگ‌های خطر به صدا درآمده و گفته شده بود تاجیک‌هایی که در این کشور حضور دارند، در حال سفر به سمت سوریه هستند.

تاجیک‌های روسیه، عمدتا ویزای موقت دارند و به‌عنوان کارگران ساختمانی در این کشور مشغول به کار هستند. شرایط کاری سخت و نبود امکانات لازم در این کشور برای کارگران تاجیک، موجب شده که آنها سودای حضور در سوریه را در سر داشته باشند.

خبرگزاری آلمان هم در گزارشی در این‌باره می‌نویسد: نفوذ گروه داعش در کشورهای آسیای میانه (تاجیکستان، ازبکستان، ترکمنستان، قزاقستان و قرقیزستان) در حال گسترش است. رسانه‌های محلی از برافراشته شدن پرچم داعش در تاشکند و بخارا هم خبر داده‌اند. درتاجیکستان هم مقامات هشدار دادند که در ماه‌های گذشته تعداد افرادی که به این گروه افراطی پیوسته‌اند، افزایش یافته و خطر نفوذ گروه دولت خودخوانده اسلامی در آسیای میانه با ظهور این گروه در افغانستان بیشتر شده است.

تئوری «بقا»

سربازگیری، اعدام و خشونت تمام مانیفست داعش نیست. همه این موارد قرار است برای رسیدن به یک هدف به کار گرفته شوند: «بقا». داعش به‌عکس سایر گروه‌های تروریستی برای باقی‌ماندن در عرصه بین‌المللی برنامه‌های خاصی در نظر گرفته است. این گروه در نشریه دابق می‌نویسد که «بقا» (Remaining) تنها در لفاظی و قلم‌فرسایی خلاصه نمی‌شود. آنها برای تئوری «بقا» به نخستین و تنهاترین سخنرانی تلویزیونی ابوبکر البغدادی روی می‌آورند و به نقل از او مدعی می‌شوند: «در واقع دولت (خودخوانده) اسلامی آمده که بماند و باقی نیز خواهد ماند. این (دولت) باقی خواهد ماند زیرا بر روی اجساد و شهدا بنا شده است و پاداش آنها جنت خواهد بود».

نشریه آتلانتیک چندی پیش در مطلبی نوشت که این گروه به‌عکس سایر گروه‌های تروریستی برای پیاده کردن اهداف خود احتیاج به قلمرو دارد، از این‌رو این گروه قصد دارد تا با سیستم تهاجمی و شیوه‌های ذکر شده (تشویق و ارعاب) سرزمین تصرفی خود را حفظ کند.