اتحاد خرس و اژدها
گروه جهان: در مراسم رژه روز پیروزی به مناسبت شکست آلمان نازی، روسای جمهور روسیه و چین روز جمعه (18 اردیبهشت) 32 توافق‌نامه با هدف ارتقای سطح همکاری میان دو کشور امضا کردند. امضای این توافقات در حالی است که روابط روسیه با غرب پس از الحاق کریمه به روسیه وارد فاز تهدید و تحریم شد. ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، و شی جین پینگ، رئیس‌جمهوری چین، به دنبال ترسیم نقشه راهی برای متوازن کردن منافع منطقه‌ای خود در آسیای مرکزی هستند.

آنها همچنین توافق کردند شرکت‌های چینی سرمایه‌گذاری ۶میلیارد دلاری در صنعت ریلی روسیه انجام داده و توافق کردند که یک توافق اطلاعاتی-امنیتی میان خود منعقد کنند. بر همین اساس، رهبران دو کشور «پیمان عدم‌تجاوز» در فضای مجازی میان یکدیگر را امضا کردند. به گزارش نیویورک‌تایمز، با وجود سخنان و رفتار گرم و مودت‌آمیز میان رهبران دو کشور اما نشانه‌هایی از تنش و مذاکرات پشت پرده میان دو کشور وجود دارد. به‌طور مثال، یکی از موضوعات مهمی که در مذاکرات روز جمعه از آن خبری نبود مذاکره در مورد قیمت صادراتی گاز روسیه به چین است؛ پروژه‌ای چند میلیارد‌دلاری که از غرب روسیه (سیبری) به مرز چین منتقل می‌شود. به نظر می‌رسد مذاکره بر سر قیمت همچنان ادامه داشته باشد و در ظاهر توافقی میان طرفین در این باره وجود ندارد.

با تشدید تحریم‌های غرب و اقدامات نظامی روسیه در اوکراین، سیاست‌مداران روسی در فقدان بازار و سرمایه‌های غربی، چین را تنها کشوری می‌دانند که می‌تواند دسترسی آنها را به سرمایه و بازار فراهم کند. روس‌ها همچنین با اژدهای زرد دارای ارزش‌های مشترک بوده و منافع منطقه‌ای یکدیگر را به رسمیت می‌شناسند. الکساندر گوبایف، رئیس برنامه روسیه در مرکز کارنگی، می‌گوید: «نتیجه مذاکرات خوب است. روس‌ها فهمیده‌اند که چینی‌ها تنها در جایی سرمایه‌گذاری می‌کنند که بدانند در آنجا سود است.» نیویورک‌تایمز می‌نویسد قرار است به زودی کشتی‌های نظامی دو کشور در یک مانور نظامی مشترک در دریای سیاه مشارکت ‌کنند.

پوتین در اظهارنظرهای عمومی خود می‌گوید: چین و شوروی سابق در جنگ جهانی دوم متحمل خسارات هنگفتی شدند. پوتین در مراسم پیروزی با اشاره به امپریالیسم ژاپن و آلمان گفت: «ما در برابر هر تلاشی که نازیسم و نظامی گری را تقویت کند و نیز در برابر جعل تاریخ می‌ایستیم.» الکسی میلر، رئیس گازپروم، می‌گوید: مذاکرات روز جمعه «بخشی از‌ توافقات آینده را شکل خواهد داد.» الکساندر کورنیلوف، تحلیلگر نفت و گاز در آلفا بانک می‌گوید گازپروم به دلیل کاهش قیمت و به دلیل اینکه ترکمنستان گاز ارزان به چین می‌دهد با توافق فاصله درازی دارد. او می‌گوید: «قیمت‌ یک مشکل مهم در مذاکره با چین خواهد بود. قدرت چانه‌زنی گازپروم خیلی کم است.»

البته در حوزه‌های دیگر، مذاکرات توانسته روابط دو کشور را تا حدودی به ثمر نشاند و هر دو کشور توانسته‌اند میوه‌های آن را بچینند. هر دو کشور توانسته‌اند برای جلوگیری از تنش‌ها چارچوبی را ترسیم کنند که «برنامه سرمایه‌گذاری چین در جاده ابریشم» با برنامه «اتحاد اقتصادی اوراسیای روسیه» تصادم پیدا نکند. چین متعهد شده که در خطوط ریلی میان مسکو- قازان سرمایه‌گذاری کند. همچنین قرار است ۲ میلیارد دلار هم در زمینه کشاورزی سرمایه‌گذاری شود و تقریبا یک میلیارد دلار هم خط اعتباری برای «Sberbank» روسیه در نظر گرفته شده است.