تحریم حوثی‌ها در دستورکار ائتلاف سعودی

گروه جهان: با وجودی که بیش از ۲ هفته ازدرگیری‌های یمن می‌گذرد و ائتلاف عربی قصد دارد این کشور را به تلی از خاک تبدیل کند، شورای امنیت به جای محکوم کردن ائتلاف عربی تشکیل جلسه داد تا به پیشنهاد کشورهای عرب، جنبش انصارالله را در فهرست سیاه تحریم قرار دهد. به گزارش الجزیره، دیپلمات‌ها می‌گویند عبدالملک حوثی، رهبر حوثی‌های یمن، به همراه احمد علی صالح در صدر فهرست قرار دارند و پیش‌بینی می‌شود تحریم تسلیحاتی هم علیه مخالفان منصور‌‌هادی، رئیس‌جمهور مستعفی، وضع شود تا از ظرفیت آنها برای مقابله با ائتلاف عربی کاسته شود. این قطعنامه که خبر آن از سوی آسوشیتدپرس اوایل صبح سه شنبه منتشر شد، خواستار این است که حوثی‌ها «فورا و بدون قید و شرط» به خشونت‌ها پایان داده و نیروهای خود را از صنعا و سایر مناطق تصرف شده (از سپتامبر ۲۰۱۴ به این سو) عقب بکشند. برخی تحلیلگران می‌گویند شورای امنیت به جای محکوم کردن ائتلاف عربی به دلیل هدف قرار دادن بیمارستان‌‌ها، مدارس و مراکز غیرنظامی به محکوم کردن و مقابله با «فرد» و «گروه» پرداخته است. آنها می‌گویند ائتلاف عربی که نتوانسته با حملات هوایی خود مخالفان را وادار به تسلیم کند و نسبت به اعزام نیروی زمینی هم مردد است، دست به دامان شورای امنیت شده تا «یک گروه» را وادار به تسلیم کند. الجزیره می‌نویسد: «قطعنامه شورای امنیت از شورشیان می‌خواهد سلاح‌ها و موشک‌هایی را که از تسخیر پادگان‌های نظامی به دست آورده‌اند، به ائتلاف عرب تسلیم کند، همچون دولت رفتار نکند و وزیر دفاع و تمام زندانیان سیاسی را آزاد کند.»

پدیده‌ای نادر در جهان عرب

تا پیش از حمله ائتلاف عربی کسی تصور نمی‌کرد

علی عبدالله صالح که روزگاری به دشمنی با حوثی‌ها شهره بود،وارد ائتلاف با آنها شود. روزنامه نیویورک‌تایمز در گزارشی علی عبدالله صالح، رئیس‌جمهور مستعفی یمن را «پدیده‌ای نادر در جهان عرب» می‌خواند و می‌نویسد: «وی دیکتاتوری است که اگرچه دومینوی بهار عربی او را سرنگون کرد؛ اما همچنان بدون هیچ مشکلی در کشورش اقامت دارد.» او در سال ۱۹۷۸ به قدرت رسید. پیش از او دو رئیس‌جمهور قبلی ترور شده بودند. بسیاری گمان می‌کردند او سومین رئیس‌جمهوری خواهد بود که به استقبال گلوله‌ها خواهد رفت؛ اما بر خلاف انتظارات او دوام آورد.

علی عبدالله صالح کسی است که یمن را متحد کرد و تا سال ۲۰۱۰ در قدرت ماند تا اینکه اعتراضات مردم در جهان عرب دامان دیکتاتورها را گرفت. صالح اگرچه با حوثی‌ها ائتلاف کرده اما بسیاری از کارشناسان با اشاره به سابقه درگیری‌های او با حوثی‌ها می‌گویند: «صالح فرد مورد اعتمادی نیست. او هنوز در یمن قدرت زیادی دارد. می‌کوشد تا فردی از خانواده اش را میراث‌دار قدرت در این کشور کند.» چنین است که برخی، ائتلاف او با حوثی‌ها را ائتلاف تاکتیکی دانسته و به شیعیان حوثی هشدار می‌دهند که گول دیکتاتور سرنگون شده را نخورند.

با این حال، این ائتلاف تاکتیکی هم تاکنون به نفع حوثی‌ها تمام شده است؛ چرا که نیروهای وفادار به صالح اعم از بخشی از ارتش و قبایل، ظرفیت‌های خود را با حوثی‌ها یکی کرده و توانایی خود را در برابر ائتلاف عربی افزایش داده‌اند.

با این حال، برخی هستند که سخن از «تطهیر» دیکتاتور مخلوع به میان می‌آورند و می‌گویند همین که فرزندش دست اتحاد با حوثی‌ها داده و تمام قد در برابر ائتلاف عربی ایستاده و نامش در صدر

تحریم شدگان شورای امنیت قرار گرفته، کافی است تا نام پدر را تطهیر کند. به گزارش الجزیره، پیش‌نویس عربی که در شورای امنیت مطرح شده قرار است محدودیت‌های مسافرتی بر احمد صالح وضع کرده و دارایی‌های او را هم

توقیف کند.

نقش کلیدی روسیه

هنوز موضع روسیه در قبال این پیش نویس روشن نیست. پیش‌تر این کشور تهدید به وتوی این قطعنامه کرده بود. به گزارش الجزیره، این کشور در پیشنهاد غیرموفقی که طی مذاکرات داشت اعلام کرده بود که در این متن باید «درخواست آتش‌بس فوری» گنجانده شود.

خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلمات‌ها می‌نویسد: «هنوز معلوم نیست آیا روسیه از این قطعنامه حمایت خواهد کرد، به آن رای ممتنع خواهد داد یا آن را وتو خواهد کرد.» این رای‌گیری در حالی اعلام می‌شود که به‌دلیل حملات ائتلاف عربی به رهبری عربستان، سازمان ملل نسبت به وقوع فاجعه انسانی در یمن هشدار

داده است.

«ایوان سیمونوویچ»، معاون دبیر کل سازمان ملل در امور بشردوستانه، به الجزیره می‌گوید: «بیش از ۶۰۰ تن در این درگیری‌ها کشته شده‌اند که بیشتر آنها غیرنظامی هستند، در حالی‌که سخنگوی نیروهای حامی جنبش انصارالله یمن اعلام کرد که از آغاز حملات عربستان علیه یمن بیش از ۲۵۰۰ تن کشته شده‌اند. شرف لقمان، سخنگوی نیروهای مسلح یمن که از جانب انصارالله انتخاب شده، همچنین اعلام کرد که از آغاز حملات ائتلاف عربی به یمن بیش از ۳۸۰۰ تن دیگر زخمی شده‌اند.