گروه جهان: پایگاه‌های رای‌گیری در سودان روز گذشته آغاز به کار کردند. انتظار می‌رود عمر حسن البشیر، رئیس‌جمهوری فعلی، بار دیگر پیروز انتخابات شده و ۵ سال دیگر سکان هدایت کشورش را در دست گیرد. انتخابات ریاست‌جمهوری و پارلمانی ساعت ۸ صبح دیروز آغاز و به مدت سه روز ادامه خواهد داشت. به گزارش الجزیره، ۱۳ میلیون واجد شرایط نام‌نویسی کرده و در ۱۱ هزار پایگاه رای‌گیری در کشور آرای خود را به صندوق‌ها خواهند ریخت. اگرچه زمان رای‌گیری اعلام شده اما برخی گزارش‌ها حاکی است که بسیاری از پایگاه‌های رای‌گیری خلوت بوده و نشانی از صفوف مردم در آنها دیده نمی‌شود. در مدرسه «سن فرانسیس» در مرکز خارطوم، اولین فردی که رای داد یک پیرمرد ۶۱ ساله به نام «سعدالدین عثمان» بود که به الجزیره می‌گویدوظیفه اش رای دادن برای آینده کشور است و به البشیر هم رای خواهد داد. احزاب و گروه‌های سیاسی مخالف، انتخابات را تحریم کرده‌اند؛ انتخاباتی که در آن ۱۴ نامزد نه چندان معروف قرار است با البشیر رقابت کنند. بر همین اساس، خبرگزاری‌های بین‌المللی احتمال پیروزی دوباره البشیر را رد نمی‌کنند. «علی عادل خضر»، ۱۹ ساله، به الجزیره می‌گوید: «من فقط بشیر را در تلویزیون می‌بینم. به نظر می‌رسد او هیچ رقیبی ندارد.» وی با اشاره به اینکه در انتخابات شرکت نخواهد کرد، می‌افزاید: «تلویزیون‌‌های دولتی و خصوصی همه‌اش متعلق به البشیر است و به نفع او کار می‌کنند. من نمی‌دانم نامزدهای دیگر چه کسانی هستند و برنامه شان چیست.»

کمیته عالی انتخابات سودان نیز اعلام کرد مقدمات برای برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری و پارلمانی انجام شده و مشکلی برای برگزاری آن در تمامی نقاط کشور ندارد. دولت سودان برای مشارکت بیشتر مردم در انتخابات دیروز را تعطیل رسمی اعلام کرده بود. رای‌دهندگان قرار است اعضای منتخب مجلس شورای ملی و شوراهای قانون‌گذاری ایالات را برگزینند. نظام سهمیه‌ای برای تضمین اینکه زنان دست‌کم ۲۵ درصد کرسی‌ها در مجلس ملی را به دست آورند برقرار است و گفته می‌شود تمام کشور به‌صورت عادلانه نماینده دارد. پیش‌بینی می‌شود نتایج انتخابات ۲۷ آوریل اعلام شود.

مخالفت اپوزیسیون

مخالفان می‌گویند هیچ انتخابات معتبری نمی‌تواند برگزار شود مگر اینکه صلح در تمام کشور برقرار شود. مخالفان خواسته‌های زیادی دارند از آن جمله آزادی زندانیان سیاسی و آزادی بیشتر رسانه ای. عبدالله عبدالرحمان، دانشجوی ۲۲ ساله، می‌گوید من رای نخواهم داد چرا که نتیجه از پیش کاملا روشن است. او می‌گوید: «بهترین چیز بایکوت است. ما به ناظران اعتماد نداریم چرا که آنها از سوی دولت تهدید می‌شوند. آنها کاری انجام نخواهند داد.» عمر البشیر که بیش از دو دهه بر نهادهای امنیتی، نظامی و سیاسی کشور سیطره کامل داشته است، در این دوره باز هم شانس اول برای پیروزی در انتخابات است. مخالفان می‌گویند اعمال فشار بر مخالفان و رسانه‌ها، فضایی ایجاد کرده که رقابت با عمرالبشیر را که از سال ۱۹۸۹ قدرت را در دست دارد، غیرممکن کرده است.

یکی دیگر از مخالفان می‌گوید: «دولت می‌داند چگونه تقلب کند. تغییر فقط از طریق انقلاب و با یک رهبر توانمند میسر خواهد شد. در حال حاضر هیچ رهبری در سودان وجود ندارد.» البشیر در حمله به یمن جانب ائتلاف عربی را اتخاذ کرده و به گزارش «البوابه» البشیر اعلام کرده که ۳ فروند جت جنگنده در اختیار ائتلاف عربی علیه یمن قرار خواهد داد. او همچنین اعلام آمادگی کرده تا نیروهای زمینی خود را به یمن ارسال کند.

در مقابل، موافقان هم معتقدند البشیر تنها فردی است که می‌تواند سودان را اداره کند. آنها می‌گویند رقبای البشیر اگر نباشند بهتر است چرا که ظرفیت رقابت با او را ندارند. «علی صلاح»، یکی از موافقان البشیر، می‌گوید: «او تنها کسی است که قابلیت اداره کشور را دارد. او کشور را می‌فهمد. اگر تغییری هم لازم باشد او تنها کسی است که می‌تواند تغییر را پیاده کند.» دولت سودان ۷۵ هزار نیروی پلیس را برای تامین امنیت انتخابات اختصاص داده است. الجزیره می‌نویسد این انتخابات از سوی اتحادیه آفریقا، سازمان کنفرانس اسلامی و اتحادیه عرب مورد نظارت قرار می‌گیرد.